Dobrý den, máme 2 kozy (jedna bílá malá pětiletá, druhá dvouletá anglonubijská, odost větší než ta bílá) a před kůzlaty bez sebe neudělaly krok. Když ta větší porodila, nechali jsme je oddělené, protože druhá koza trkala do kůzlete. Teď když je kůzle pryč, tak ta velká nesnese tu starou menší, a neustále na ni doráží s obrovskou silou. Ta malá se jí teď bojí, a utíká před ní. Snažíme se je postupně sbližovat, ale nevím jak dlouho to potrvá. Nemáte někdo nějakou radu, jak zajistit aby byla ta větší mírnější k té menší? Do zimy je potřebuji dát společně do chlívku. Děkuji za případné odpovědi
Naše kozy jsou společně ve vyběhu cely den,jsou v pohodě,jen se občas postuchuji,ale na noc chodi do maštale,kazda do sveho boxu se žlabem a pekáčem s krmenim,jesle,seno,voda..kazda ma své a jsou spokojené..pro vas by bylo řešení,nechat si od anglonibijky kozicku a nebyl by problém..bilou starou bych nekomu hodnemu darovala ke stejným kozickam..vaše anglonub je silne dominantni,lepsi už to nebude
Taky jsem podobný problém řešila...dominantní koza prostě druhou furt tloukla,odháněla od žrádla,a když měli kůzlata,bylo to ještě horší....snažila jsem se je sžít asi 3 roky,ale prostě to nešlo..menší koza byl furt ve stresu,už ani pohladit se nenechala,furt byla ve střehu,aby utekla....takže i když mě to moc mrzelo,menší kozu jsem darovala pánovi do malého stádečka,kde se má dobře a je ve finále na vrcholu žebříčku ona..dokonce mu porodila čtyřčata ještě po našem kozlovi,což se téhle kozičce u nás nikdy nestlo..vždycky měla max.dvě,narozdíl od té dominatní,co měla vždycky trojčata a 2x čtyřčata..a dominantní koze jsem nechala jedno její kozičku a je klid...neperou se,žerou spolu,spí....mám klid a holky taky..