Zdravím, prosím o radu - od 28.4., kdy jsem začala po odstavu jehňat dojit (VF ovce) do dnešního dne, jsme přišla o 4 bahnice. Všechhny gangrenozní zánět vemene (St. auerus). Loni 2 ks. Dle veta je tu nějaký přenašeč. Když nabírám mléko na vzorek pro veterinu (prodej mléka ze dvora), vychází bazénový vzorek 50 "něčeho na něco ST. auerus). Když jsem hledala přenašeče a posílala jsem od každé ovce vzorek mléka zvlášť, nenašli nic. Dojení čistím po každém dojení k tomu určenými proplachy. Před dojením očistím každou ovci vlhčenými ubrousky (jeden kus na jednu ovci), odstříknu mléko, nasadím dojačku a dojím. Po dojení používám ochranné dipy. A k tomu násadu na dojení po každé ovci vyčistím v dezinfekci. Už nevím, co více udělat. Napadá někoho něco?
Z mého pohledu jste až příliš úzkostlivá. Dojím dojačkou 16 koz,vemena neomývám,pokud nejsou zahnojené,cucáky až po dojení. Nikdy nebyl sebemenší problém.Jsem v KU a v rozboru mi pošlou i somatiku,je v normě. Podle mne za to může vaše až přepečlivá péče,omýváním vemen smyjete ochranný film a otevřete bránu nákaze