Dobrý den,
Chteli bychom začít s chovem koz na maso asi Burské a 2 holandské pro radost. Zatím jsme ve stádiu budování ohrad, stání (chlév) máme. Budu ráda za každou radu, pro uplného začátečníka. Abych nepsala slohovku, budu otázky bodovat, snad to nevyzní špatně.
1. Je nějaká organizace, kde mi se vším od chovu, přes potřebná povolení atd až k samotné době porážky poradí?
2. Můžeme nechat kozla s kozou permanentně spolu i když budou kůzlata? (našla jsem více názorů)
3. Jaké je nejvhodnější stáří kůzlat k porážce?
4. Četla jsem o možnosti dotací, ale i když si myslí, že nejsem úplně hloupá … tak jsem se moc nedozvěděla.
5. Kdy kozy zabřezávají? Poznám nějak dopředu, ze se budou prskat? Ptám se především kvůli společnému pasení kozla s kozami.
Moc děkuji za každou odpověď
Jana
Pokud byste chtěla chovat zvířata s PP, tak se obrátit na SCHOK, ing Konráda. To je největší odborník přes kozy.
Chov koz a kozla neustále dohromady za sebe nedoporučuji. Protože kozičky dospívají pohlavně dřív než tělesně a je potom problém se zabřeznutím zbytečně brzo a má to vliv na další růst a vývin kozy.
Věk kůzlat při porážce je hodně individuální. Někdo poráží už 6 týdnů stará kůzlata. Já dávám přednost trochu zralejšímu masu asi tak v 1/2 roce.
Dotace je na držení plemenného kozla tzv. na krmné dny. To je ta nejednodušší. Potom je dotace na genové rezervy a o tom nic nevím, protože mám kříženky bez KU.
Jestli se budou kozy prskat pozná dopředu jenom kozel. Ten cítí budoucí říji i dva dny dopředu a snaží se s kozou pářit. Každá koza má projev říje trochu jiný. Ne káždá koza v době říje mečí. A i příznaky říje na genitáliích jsou nevýrazné. Na to je dobré mít kozla ve stádě, protože si to ohlídá a nemusí se s kozou nikam jezdit. Jinak to je spíš problém.
Koza burská nepatří mezi dotační kozy,to je jen česká bílá a hnědá krátkosrstá. Dotace jsou jen na čistokrevného kozla,který prošel bonitací a stal se oficiálním plemeníkem,zapsaným v plemenné knize. Kozlové se bonitují v roce věku.
Buráci jsou masné plemeno koz. Mají asezonní říji,ale to vše se dá najít na netu.
Pokud chcete začít s chovem,najděte si na Schoku chovatele tohoto plemene a jeďte se tam podívat. Kupte si knihu o kozách a ta vám odpoví na vaše otázky.