Krmná dávka pro českou hnědou kozu

Česká hnědá krátkosrstá koza
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.10.2019 14:28
Nirrti

XXX.XXX.63.116

Dobrý den, mohu poprosit o radu ohledně krmení kozy. Byla koupena jako březí s termínem porodu v únoru 2020. Zatím dojí cca 800 - 1000 ml mléka jednou denně. Kozena je čilá, zvědavá, zdá se v pohodě.

Seno a vodu má neomezeně k dispozici, voda se mění dle potřeby, nejméně 3x denně. Ráno dostává granule pro kozy a ovce v dávce cca 250 g, večer k dojení nastrouhanou mrkev a řepu promíchanou s mačkaným ovsem a ječmenem cca 1/2 l hrnek. Jako pamlsek větvičky ovocných stromů, jablíčko, případně kolečko suchého rohlíku (na rohlík byla zvyklá od chovatelky). Minerální liz má k dispozici.

Je to dostačující nebo je třeba něco změnit či upravit?

24.10.2019 16:40
ančovička1

XXX.XXX.42.91

Nirrti,myslim,ze pro brezi kozu je to malo..urcite rano pridavejte I zrno,mackamy oves +jecmen je vyborny, pridala bych ke granulim taky jeste hrnek ...vecer,jak pisete,repu,mrkem,posypejte Nutrimixem pro kozy..+ opet granule,zrno,suchy nakrajeny rohlik,muze byt ..jablka,vetve oresaku a pod,davam pres den do ohrady...

24.10.2019 18:00
Nirrti

XXX.XXX.63.116

Ančovička1: děkuji. Ja když pročitala stranky zootechnika - krmení- tak ty davky jsou vyšší, zdalo se mi tohle málo. Na druhou stranu kozena je doma 14 dni a je privezena z úplně jinych "stravovacích " podminek. Byla v horach, na pastvině, krmeni řepou, mrkvi, moc neznala. Tak opatrne po trochach přidáváme to, co máme vypestovano tady u nás. Vitaminy mame, pridavaji se do te večerní směsi. O krmeni se stara manžel a boji se, aby to nepřehnal a nebyl nějaký problem. Ale jak vidno, je treba pridat na množství.
A můžu ještě jeden dotaz? Co se tyka zasuseni-chovatelka říkala, že stači v polovině prosince a že se začne zasušovat sama. Jaké jsou Vaše zkušenosti?
A co máte v kozí lékárničce? Já mám doma akorát psí.

25.10.2019 10:33
ančovička1

XXX.XXX.42.91

Dobry den😀..kozy jsou na krmeni potvory,jen ji date neco jineho nebo vetsi davku a je zle..uz jsme take zacali krmit repou,byla jsem nemocna,krmil chlap,tak jsem chtela pomoct..dala jsem male asi vic repy,prujem😕..ale to se lehce spravi, zivocisne uhli a je to..😀..davku krmeni pridavat postupne..lekarnicka..zivocisne uhli,Metacid,cernou mast-Ichtyol na pripadny zanet vemene,nuzky na kopytka +zeleny dezinfekcni sprej(nazev??)..snad si jeste na neco vzpomenu nebo chovatele pridaji😀zasusujeme velice pomalu..vcera byla nase mlikarna pripustena,doted doji kolem 5ti litru..snad ted konecne ubere..😕

26.10.2019 23:36
roklanka

XXX.XXX.45.200

Přidávejte opravdu pozvolna , nemyslím si , že dáváte málo.Ale od poloviny březosti bych zvolna začala zvyšovat. Jak bude koza dojit můžete do určité míry ovlivnit dobrým krmením v březosti . Pokud chcete zasušit , můžete klidně začít dojit ob den. Zasušuju dva měsíce před porodem, měsíc před porodem odčervuji injekčně ivomecem.
V kozí lékárničce mám odčervovák ,Farmatan (na průjem), Prostředek na podporu trávení ( rumin,prodigestan), desinfekci a mast na vemena Aphlegminu.

30.10.2019 08:38
Nirrti

XXX.XXX.63.116

Děvčata, děkuji moc za rady.

30.1.2020 17:22
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Nechci zakládat nové téma, když je to podobné, tak prosím zde:
Přečetla jsem kde co o krmení kozlů, krmení koz jalových, březích...Jenže vše je uváděno pro jednotlivé samostatné kategorie. Já mám ale kozla stále s kozami, které jsou SNAD obě březí (nebo doufám, že aspoň jedna a tak bych potřebovala radu, co všechno může krmná dávka obsahovat, aby to bylo nejen dostačující pro kozy (pokud jsou březí, tak max. 3,5 měsíce), ale i "bezpečné" pro kozla (aby zbytečně netloustl, neměl problémy s moč.kameny atd...)
Dokud byly kozy samotné, dávala jsme směs podle Roklanky (řízky, vojtěška, otruby, ječmen, oves), v létě byla tráva a měly nonstop seno, tak byly bez příkrmu, ale přeci jen bych ráda, aby měly vše, co potřebují... Momentálně dostávají jen celý oves s trochou jablečných výlisků (předtím ještě k tomu i trochu granulí, ale ty před pár dny došly - ale není problém zase koupit), co všechno jim ještě můžu přidat nebo naopak co určitě nedávat, protože to "nesmí" kozel?
Oddělit ho nyní nemám kam (jedině ho vzít domů do boxu a to bych nerada, holky jsou s ním rády a i on je venku spokojený) samostatný výběh nijak narychlo nepostavím (ale je v plánu) no a oddělené krmení taky moc nejde, sice má každý svou misku a jsou od sebe cirka 5 metrů, ale stejně někdy žerou každý své a jindy dělají kolotoče od misky k misce, jestli ten druhý náhodou nemá něco lepšího... Čili bych potřebovala nějakou univerzální směs pro všechny...
K dispozici mám ječmen, oves, ovesné vločky, kukuřičné vločky, kukuřici celou, sojové vločky, gr.pivovarské mláto, gr.vojtěšku, gr.řepné řízky a pš.otruby.
Poradíte, co všechno můžu použít (příp. i v jakém množství)? Kozy jsou hnědky (prvničky) a kozel burák. Děkuji.

30.1.2020 17:51
roklanka

XXX.XXX.45.27

Dávám směs i kozlovi ,přes to ,že je sám v chlívku a přetučnělej není. Kozy mám v zimě zavřené. Kozy už jsou převážně okocené ,na fotce jsou už se svými potomky,kteří už směs také žerou.

30.1.2020 18:08
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Xchipsy..ja bych na mladé hnědé kozicky buraka nepouštěla..velka kuzlata,budou to mit holky těžké..

30.1.2020 18:24
roklanka

XXX.XXX.45.27

Není problém křížit hněduli s burákem ,burská kůzlata se nerodí obří a rostou pamaleji ,proto se také na aukcích bonitují až roční buráci,na rozdíl od hnědáků.

30.1.2020 18:31
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Děkuji.Roklanko,zkusenost od kamarádky,tak buhvi,čím to bylo,ale přežili vsichni😀
Mate krásná kuzlata,nás to čeká koncem března,Růžena je už ted širší,nez delší😁, čtvrtý porod,druha koza,prvni..

30.1.2020 19:49
xchipsy

XXX.XXX.83.214

Ančovičko, nejsou "mladé", jsou skoro tříleté. První rok jsem nechtěla připouštět, protože byly obě takové "nedomrlé" a navíc jsem neměla podmínky pro odchov. No a další rok se nechtěly nechat obskočit (myslím že jsem to řešila i zde v diskuzi - říje krásné, u kozla byly i týden..a nic, ne že by nezabřezly, ale prostě mu "nedaly"

Roklanko děkuji, já měla právě z těch řízků a vojtěšky obavy kvůli poměru Ca:P, ale jsem ráda, že je to možné dávat, protože kozám to tehdy moc šmakovalo Ještě poprosím, kolik té směsí mám dávat? (samozřejmě po postupném navyknutí a začátku s malou dávkou, na kolik se pak dostat?)

30.1.2020 20:23
roklanka

XXX.XXX.45.27

Xchipsi já to dělám od oka a jediným mým měřidlem je kelímek od kilového jogurtu. Kdysí v dávné minulosti jsem někomu odvážila kolik co váží,ale už si to nepaatuju. Pokud vám to stačí a spočítáte si to,tak na 20 koz dávám : kelímek ovsa na hlavu,6 kelímků ječného šrotu,6 kelímků otrub a 1,5 kelímku vojtěšky,stejné množství řep. řízků,které zaliju horkou vodou z bojleru. Pak to vše smíchám a každá koza dostane 2 kelímky s čepicí. Měsíc před porody jim přidávám lněné semínko (do kýble s vojtěškou a spařuji ho) a do hotové ještě ostropestřec na podporu jater. Zcela upřimně,nikdy jsem nezkoumala poměry vápna a fosforu a taky jsem nikdy neměla problém s minerální nerovnováhou,tak to asi bude v pořádku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.1.2020 04:28

Připojim se a toto je davka na den nebo na 1 krmení? A davate to jak březím tak dojicím? Nebo se to pak mění dle užitkovosti?

31.1.2020 07:22
dad

XXX.XXX.64.31

Kozlovi oves s troškou čehokoliv. Jsou to nenażraný bestie. Hlavně dietní, hromada vlákniny, minimum energie. V ZOO koutcích mají pufrovanou rýži na krmící akce, aby to zvířata přežila. Množství asi tolik aby žral stejně dlouho jako kozy.
Ideální je možnost při příkrmu oddělit. Jinak ať jsou spolu.

31.1.2020 08:36
xchipsy

XXX.XXX.67.221

Dad, no to samozřejmě všechno vím, jen oves by byl fajn, oddělit by bylo taky fajn..ale psala jsem, že to NELZE. Kdyby ano, tak neřeším, jaké zvolit krmení pro všechny stejné, ale krmila bych jinak kozla a jinak kozy.. Dát jemu jinou misku a kozám taky jiné je taktéž nemožné, občas přebíhají sem a tam a ve finále by to dopadlo tak, že koza by měla oves a kozel její směs..

31.1.2020 09:06

Tak při ktmení uvazovat. Tak aby si to nemohly vyžrat vzájemně. Ale to je asi taky zase zbytečně komplikované. My dříve kozy kři krmeni uvazovaly k žlabu. Přitom se pidojily a pak zase pustily. A dělaly jsme to tak i když nedojily. Byla to prostě rutina. A vidělo se i když některá třeba špatně žrala.

31.1.2020 10:08
roklanka

XXX.XXX.45.27

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Připojim se a toto je davka na den nebo na 1 krmení? A davate to jak březím tak dojicím? Nebo se to pak mění dle užitkovosti?

Příkrm dostávají jednou denně a to je dávka pro celé stádo,takže jedno krmení. Pokud něco zbyde a rozdám ho rozežranějším strávnicím.

3.2.2020 08:45
Nirrti

XXX.XXX.63.116

Hezký den, využiju tohoto vlákna a zeptám se na vaše zkušenosti : Budujeme pro kozenky výběh na části zahrady - oplocený, se zahradní chatkou (3x4 m), která se zatepluje a upravuje na trvalé stání, je tam tráva spolu s jetelinou, divoké topinambury, cca 10 a. Ve výběhu jsou ovocné stromy. Že kozy ožerou kam dosáhnou, s tím jsem smířená a není to na závadu, ale co plody - peckoviny - meruňka, trnka, třešeň , špendlíky? Sežraly by je i s peckami? I když ty špendlíky přijdou ořezat, zůstanou jenom kmeny, aby měly na skotačení a drbání se. Uvažovali jsme ještě o trnce, že ji skácíme. Ještě je tam jabloň a maličká hruška (ta se bude chránit). Roste tam divoce mahon, ale ten přijde zcela vykopat. Jinak by na pozemku traviny měly být OK - doposud se sekl na seno.
Není to jediná možnost krmení zeleného, jsou další pozemky hned vedle oploceného - do užitkové zahrady a z druhé strany domu, zelené se může séct a předkládat jim a další louky na trávu a seno jsou k dispozici v dojezdové vzdálenosti.

3.2.2020 10:49
roklanka

XXX.XXX.45.0

Koza je sběrač ,takže první na co se vrhne jsou stromy a keře. Nevím kolik koz chcete chovat ,mých 15 koz zlikvidovalo jedlou jeřabinu během půl hodiny, oholily kmen bleskurychle. Záleží i na stáří stromů, jediné stromy ,které vydržely jejich nápor jsou staré ořešáky (cca 70 leté). Aronii jsem se snažila obednit jak to jen šlo, vydržela dva roky ve výběhu. Peckoviny žerou i s peckama, některé je vyplivnou ,to je kus od kusu jiné.

3.2.2020 11:01
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Kozam pecky ovoce nevadi,nase kozy dokonce pecky švestek,merunek,vyplivuji..ale pocitejte s tim,že když stromy i velké,neobalite několikrát dokola silnym plotovym pletivem,vysokym nejmíň 180,tak vam vsechny stromy totálně zlikviduji,ohlodaji i tvrdou kůru ze starých stromů,dohola..do výšky,kam dosáhnou..na zadnich😂😂

3.2.2020 11:26
Nirrti

XXX.XXX.63.116

Díky za reakce - s tím, že ty stromy oberou počítáme - špendlíky a třešeň je určena k budoucí likvidaci, meruňky by byla škoda - tam zkusíme kmen obalit, dolní větve oberou, není to vysokokmen, jabloň je rovněž ve špatné kondici, tak tam moc nevadí, když jí pomohou, hruška bude asi obedněná, to je malý stromeček, ale s tou švestkou mám obavy - u nás vet říkal, že by s tím mohl být problém ohledně zažívání. A při tom zrovna tahle švestka je lepotica, bylo by jí škoda, ale v nejhorším případě bychom ji obětovali a vysadili jinde novou. Kozenky budou 2 max 3 ks, podle toho, kolik se narodí kůzlat, jsme v očekávání. Jenom doufám, že vše dobře dopadne.

3.2.2020 16:20
roklanka

XXX.XXX.45.0

Problém může být s jakýmkoliv ovocem,pokud ho koza sežere moc . Mám kozy zvyklé na jablka,ale jednou jim soused vysypal do ohrady bednu a průšvih byl na světě. Na volné pastvě jsem s kozama chodila do švestkové aleje a v pohodě.
Jediné co mi ochránilo strom před kozama byl ohradník,ani bednění,ani pletivo,vždy si nějak pomohly,jen elektrika je zastavila.

karlosi

8.2.2020 22:53
karlosi

XXX.XXX.234.34

bude kozenka žrát sušený kopřivy?kolik,míchat se senem?

9.2.2020 14:46
moonika

XXX.XXX.252.54

Bude. miluju ju. Po troche im primiesavajte, presny pomer vam tazko niekto odporuci:-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík