Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.11.2019 19:28
fofo

XXX.XXX.113.193

Dobrý den, vážení chovatelé, po dlouhém přemýšlení jsem se odhodlala poprosit o jakoukoli radu. Chovám ovce řádku let a to různa plemena nikdy problem nebyl. Když jsem se rozhodla chovat romanovky tak se mi nedaří. Mám jehnice 1,7 roku staré když měli 9 měsícu pořídila jsem k nim berana, ten ale následkem úrazu pošel, tak jsem časem pořídila druhého 3 letého, teď je tomu 6 měsíců co je při nich ale po březosti ani stopy - ultrazvuk. Vzhledem na to že romanovka je plodné plemeno je mi to dost divné, dá se táto situace nějak řešit nebo mám oveny rovnou poslat do klobás. Děkuji za jakékoli rady .

22.11.2019 21:56
ančovička1

XXX.XXX.12.254

Spíš byste mela do klobas poslat toho berana😁

23.11.2019 09:57
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Ještě s tím posíláním do klobás počkejte. Sice se říká, že romanovka má asezónní říji, ale není to tak docela pravda. Jsou tam taky měsíce ve kterých nezabřezne ani romanovka. Ze začátku chovu romanovek jsem měla berana pořád s ovcemi. Našla jsem sešit, kam jsem si všechno psala. Z vlastní zkušenosti mohu napsat, že moje romanovky rodily v rozmezí od října do června. Z toho vyplývá, že v měsících únor až květen se neříjely.Ovce nastupuje nejsnáze do říje po letním slunovratu. Taky ji vadí vysoké letní teploty. Nejsnáze jde ovce do říje, když je beran držen zvlášť. Po přesunu k ovcím začínají pracovat hormony a ovce jde do dvou až třech týdnů do říje.

23.11.2019 16:52
fofo

XXX.XXX.113.193

Děkuji vám za odpovědi. Nad tím poslat berana do klobas jsem přemýšlela jenže on má zájem dělat svou práci ale oveny nespolupracují, a navíc je moc hodný. Samozřejmě se nechci unáhlit s poslaním oven do klobas. Akorát jsem vždy měla berana u ovcí a jěhňata byli každý rok, ale proč neskusit něco nového.

Přidejte reakci

Přidat smajlík