Chrasty na vemene

Koza bílá krátkosrstá (B)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.12.2019 08:25
TFF

XXX.XXX.100.190

Dobrý deň
Pred dvomi rokmi som Vás prosil o pomoc tu: https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3100427/pluzgiere-puchyre-na-vemene?from-list=1#a3298088.
Odvtedy sme skúšali už mnoho: vysúšanie, mastenie „kadečím“, samozrejme s dezinfekciou (s veterinármi i bez nich) a aj keď to nebolo OK, nejako sa to dalo "prežiť".
Teraz je to už zlé. Najhoršie je to pri dojení, aj keď sa snažím opatrne i tak sa spod chrást pustí krv. A nikde inde na tele to nemá. Ostatné kozy sú čisté, aj keď boli do neskorej jesene spolu.
Prosím Vás máte s tým niekto skúsenosť? Prikladám fotky. Čo by to mohlo byť?

Za Vaše reakcie vopred ďakujem.

19.12.2019 11:57
ančovička1

XXX.XXX.12.254

To je hrozné,toto jsem ještě neviděla..když kozu dojite,co děláte s mlékem?..to bych nedala ani praseti..měli byste ji zabit,než to dostanou ostatni kozy..

19.12.2019 12:08
nighthunter

XXX.XXX.209.176

to ste tu kozu nechali trapit este 2 roky ?

20.12.2019 08:23
roklanka

XXX.XXX.45.41

Nevidím jediný rozumný důvod k dojení kozy s takto postiženým vemenem,to je pro mne už týrání. Jsem schopná pochopit,že z nějakého důvodu si chce chovatel kozu ponechat,ale měl by jí zasušit a vyléčit. Kdyby to byla příměť pysková,na kterou to i vypadá a vyskytuje se i na vemeni,pravděpodobně by došlo k vyléčení po pár týdnech. Ale nejsem veterinář a zkušenost s přímětí nemám žádnou. Mohu jen napsat,jak bych postupovala já. Určitě bych kozu dala do karantény,omývala vemeno silnějším roztokem hyparmanganu s následně vemeno mazala zinkovou mastí. Podpořila bych imunitu Hepagenem. Zvážila bych rozbor krve na minerály,kdyby mi o kozu šlo.

20.12.2019 09:10
TFF

XXX.XXX.100.190

Ďakujem za reakcie.
2 roky určite netrpela. Ak by ste si otvorili vyššie uvedený odkaz na pôvodnú diskusiu, uvideli by ste ako to vyzeralo. Výrazné zhoršenie začalo cca pred mesiacom.
Áno, uvažoval som už aj o zabíjačke a možno to tak aj čoskoro skončí.
Každopádne so zasušovaním som už začal a skúsim ešte odporúčania Roklanky.

31.12.2019 14:53
L.M.

XXX.XXX.89.196

Zinek existuje i v injekční podobě. Je velmi vhodný na onemocnění kůže. Loni jsem měla něco podobného, ty prvotní puchyřky co máte v první diskuzi měli ale bílé špičky. Po pár dnech z toho byli strupy. Nechala jsem koze udělat vsemožná vyšetření (plisně,svrab,příměť vet vyloučil rovnou, prý vypadá jinak) a nakonec pomohla právě injekce zinku. Do týdne je znát zlepšení, po měsíci ještě při jistotu vet zopakoval, ale to už bylo vše téměř zahojene. Kozy sice dostávají vitamíny, ale téhle to očividně nestačilo. Určitě tou injekci nic nezkazíte... Od té doby je klid.

Přidejte reakci

Přidat smajlík