Nová stará koza

Anglonubijská podílová
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.12.2019 22:32
EvaLadecka

XXX.XXX.34.84

Hezký den, měla bych , jako začátečník, pár otázek k chovu kozy. Pořídila jsem si kozu 8 let An koza x hnědá. Kozu jsem kupovala jako krátce pripustenou a ve fázi zasušování.. zvyklou , ke krmne dávce sena , na granule. Chtěla bych se zeptat, kozu se snažím znova rozdojit.. podávám jecmen cely i šrot plus seno , ovoce a zelenina jako pamlsek.. problem mam v tom, ze koza skoro nejí.. zkousela jsem šrot maceny.. nechce. Zrno , šrot suchý si jen zobne.. seno ma celodenne.. to si dá.. ale.. co mi vadí nejvíc .. skoro vůbec nepije.. zkoušela jsem vodu vlažnou, studenou, teplou, teplý nápoj, nic.. dvojím ráno večer .. za obě dojeni mam cca 1 dcl.. kozena je přes noc v boxu, přes den venku na cca 500m2.. Jak kozu pořádně rozdojit kdyz pořádně neji a nepije? Otázka zda rozdojovat když je možná pripustena? Ma malé veminko. Zvětší se po porodu? A během laktace zůstane velké? Pak při zasušování se opět zmenší? Omlouvám se za trapne dotazy a moc děkuji za vaše rady. L. K.

22.12.2019 11:30
ančovička1

XXX.XXX.12.254

Jestli je koza pripustena,tak je nesmysl ji rozdojovat..potrebuje výživu pro kuzlata a kdyz ji budete dojit,bude ji to chybět..připuštěne kozy se zasušuji,nedoji..asi k vam prisla v bidnem stavu,že nežere,,vite,jestli je odčervená?..třeba ma problém se zacervenim ..kozu máte samotnou ??
Jestli přišla od stáda koz.a teď je sama,může tesknit, nežrat, mozna i uhynout..kozy musi být ze zákona aspoň dvě, je to stadove zvíře,ne ji týrat samotou..nevim,napíšete,jak ji chovate..

22.12.2019 12:27
EvaLadecka

XXX.XXX.34.84

Děkuji za reakci. Koza samozřejmě sama není.. ma k sobě dvě letošní kozy.. tento základ zase znám.. co jsem netušila je, že by se měla jako březí zasušit.. vzhledem k tomu, že mi paní sama nabídla, že mi ji začne sama rozdojovat.. Tak jsem souhlasila. Odcervena prý byla měsíc před koupí, tak snad ano.. bobky ma pevné a čisté.. jen prostě není vůbec rozežraná a pije tak 2dcl denně .. po novem roce zkusim poslat na koprologii.. dekuji za odpověd.. kozu pomalu zasuším at ji netrápím a dopřeji jí odpočinek..

22.12.2019 19:40
ančovička1

XXX.XXX.26.181

Tak to je v pořádku,že má kamarádky,ona si casem zvykne,asi nebyla dobre krmena ,tak neni zvykla,je pro ni všechno nové..podle mě krmite dobře,ja podobně..seno,v závěsnem kýblu maji granule,ječmen,trochu celé kukuřice,hrstku pšenice jim přidám jednou denně..teplou vodu dávám třikrát denně,maji radši spis vice teplou😀..dojime jednu,chci zasusit,je připuštěna,ale zatim to jde pomalu,jeste doji 3,5 - 4 ,litry..
Měla ta vase koza letos kuzlata?..ale je to normalni,že se koza driv zasuší, kamaradka už má 3 kozy zasusene..zalezi na genetice a na krmeni..😀🐐🐐

23.12.2019 08:44
roklanka

XXX.XXX.45.41

EvaLadecka napsal(a):
Hezký den, měla bych , jako začátečník, pár otázek k chovu kozy. Pořídila jsem si kozu 8 let An koza x hnědá. Kozu jsem kupovala jako krátce pripustenou a ve fázi zasušování.. zvyklou , ke krmne dávce sena , na granule. Chtěla bych se zeptat, kozu se snažím znova rozdojit.. podávám jecmen cely i šrot plus seno , ovoce a zelenina jako pamlsek.. problem mam v tom, ze koza skoro nejí.. zkousela jsem šrot maceny.. nechce. Zrno , šrot suchý si jen zobne.. seno ma celodenne.. to si dá.. ale.. co mi vadí nejvíc .. skoro vůbec nepije.. zkoušela jsem vodu vlažnou, studenou, teplou, teplý nápoj, nic.. dvojím ráno večer .. za obě dojeni mam cca 1 dcl.. kozena je přes noc v boxu, přes den venku na cca 500m2.. Jak kozu pořádně rozdojit kdyz pořádně neji a nepije? Otázka zda rozdojovat když je možná pripustena? Ma malé veminko. Zvětší se po porodu? A během laktace zůstane velké? Pak při zasušování se opět zmenší? Omlouvám se za trapne dotazy a moc děkuji za vaše rady. L. K.

Jedna chyba za druhou. Koza se dožívá dle literatury 15 let,dovolím si to přirovnat k lidskému věku. Osmiletá koza má nejlepší roky za sebou,je to důchodkyně,je to jako by jste čekala zázraky od pětašedesátnice. U kozy je nejdůležitější trávení a pokud byla zvyklá na granule a seno,jen blázen jí dá něco jiného.Pokud koza nepije,měla by jste si položit otázku,z čeho by měla dojit,divím se,že z ní něco dostanete. Dojící kozy se zasušují před porody,cca 6 týdnů,aby nabraly sil,neb v té době plody nejvíc rostou.Koza před porodem nalije vemeno na maximum . Omlouvat se za dotazy nemusíte,jen jste se měla ptát o hodně dřív.
Pokud ještě není pozdě,je nezbytně nutné nechat kozu na dietě,jen seno,voda.Dvakrát denně dát koze (i násilím) prostředek na podporu trávení (ideálně jí nechat píchnout Hepagen) a hlavně nedojit.

23.12.2019 16:31
dad

XXX.XXX.67.8

Neviděl bych to tak tragicky. Není to žádná mladice, ale stále může posloužit. Přepočet na lidská léta bych snížil na 50. Hepagenem nebo pivem se nic nezkazí.
Takže v klidu zasušit. Dobře krmit a změny v KD provádět pomalu.
Mám ve stádečku i starší, ale ty bych nikomu nenadělil. Ani zadarmo na dožití aby neskončily v klobásách.

23.12.2019 16:51
roklanka

XXX.XXX.45.41

Něco jiného je mít staruchy ve stádu a něco jiného je kupovat. Rodila mi tu třináctiletá koza a v pohodě. Staré stromy se nepřesazují a dobře vím o čem mluvím,udělala jsem takovou chybu,dala jsem 6 (7 - 8 letých koz),že ještě poslouží a dožijí. Přežily dvě a byly v opravdu dobrých rukou. Letos jsem vzala na podzim dvě staruchy od chovatelky,která končila,zatím dobrý. Ale pro začátečníka,který ani neví,že se koza zasušuje je to risk.

23.12.2019 19:26
ančovička1

XXX.XXX.26.181

Mate pravdu..take bych staré kozy neprodavala,určitě to zezce nesou..moje desetileté také v pohodě rodily a dávaly 4 ,litry..ale kozu pani zadavatelky bych na dietě ,jak píšete, určitě nedrzela,jestli je brezi,mohla by dostat ketozu a bude po ni..pomalu prikrmovat,ona si pomalu zvykne..pro začátečníka je stará koza "oříšek"..pro kozu je to stres..nechápu ale,že bývala majitelka,radila připuštěnou kozu rozdojit😱

24.12.2019 08:48
dad

XXX.XXX.67.8

Dieta může být jen jinak pojmenovaná KD.
Zadavatel já má k staruše jen letošní mladice. Určitě se těšila na mléko. Taky dojím po připuštění. Zasušení před porodem je samozřejmostí.
Ketóza mi letos potrápila nejsilnější kozu co vede stádo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík