Dobrý den
mám 3x ovečky kamerunky chceme jehňata a tak si pojedu koupit berana z dobrého chovu jen mám dotaz:
1. když mi beran oplodní mé ovečky a ty budou mít jehňata tak už nemůže oplodnit svoje mladé ovečky jen zase ty staré že?
2. nový přírůstek bude beránek také jak uhlídám že nepujde na svou matku?
3. když 1 beran oplodní 3 ovečky mají jehňata př: narodí se každé jedno celkem 2x holka a 1 kluk může ten malý beránek až dospěje oplodnit svoje sestry i když mají společného jen svého otce ?? :) :)
Je to pro mě moc komplikované nechci aby se to všechno zvrhlo chci to dělat tak jak se má prosím o radu děkuji moc
Uživatel s deaktivovaným účtem

úzká příbuzenská není dobrá, takže odpověď na vaše otázky zní ne.
ale berani to nevědí, takže od toho tam budete vy. a beránky budete kastrovat nebo je včas sníte, případně prodáte.
a starýho berana taky dáte pryč, aby neoskákal svoje dcery, případně dcery včas prodáte.
jo, pozor, kamerunky mají říji během celého roku a jsou dost rané, takže toho berana dejte pryč včas.
Basty3
napsal(a):
Dobrý den
mám 3x ovečky kamerunky chceme jehňata a tak si pojedu koupit berana z dobrého chovu jen mám dotaz:
1. když mi beran oplodní mé ovečky a ty budou mít jehňata tak už nemůže oplodnit svoje mladé ovečky jen zase ty staré že?
2. nový přírůstek bude beránek také jak uhlídám že nepujde na svou matku?
3. když 1 beran oplodní 3 ovečky mají jehňata př: narodí se každé jedno celkem 2x holka a 1 kluk může ten malý beránek až dospěje oplodnit svoje sestry i když mají společného jen svého otce ?? :) :)
Je to pro mě moc komplikované nechci aby se to všechno zvrhlo chci to dělat tak jak se má prosím o radu děkuji moc
Já to dělám tak že mám berany zvlášť Bahnice taky připouštím jen jednou ročně a to na podzim jehňata se mi rodí leden únor a to je asi nejlepší podle mě. Přes zimu a na období připouštění mám ovce za barákem sadu to mají velký Ovčín a mám je tam všechny pohromadě do bahnění když mají ovce rodit dávám je zvlášť od beranů a jsou s jehňaty tak 14 dní oddělení sami pak je vypouštím k ostatním beranů a zbytku bahnic. Po nějaké době je vykastruji strangulační mi gumičkami téměř všechny branky kromě pár za mluvených a pak v dubnu a květnu oddělení Bohnice na pastvu na louky a branky všechny kastrované chovné a nekastrované nechám za barákem sadu nekastrované prodám kastrované spotřebujeme mi teď budu odpovídat vaše otázky ano příbuzenská plemenitba není dobrá Beránek malý Odskáče sestry je mu to jedno i dospělí beran může obskakovat dcery a to již ve věku 5 měsíců a beránek starý 5 měsíců je taky schopný už op skákat matky sestry pro vás bude nejlepší branky se nechat kastrovat a jedničky prodávat do pěti až šesti měsíců pokud chcete mít Berana spolu se bahnicemi celý rok musíte jim přilepovat víc jadrného krmiva ale ne moc docela jim da zabrat mit jehnata 2x ročně je to vysiluje Neberte tuto jako nějaký extra návod Takhle to dělám já a ostatní chovatelé které znám který mají více vícečetné stádo ještě jsem se chtěl zeptat jak máte staré jehničky optimální doba na připouštění je 9 Aš 12 měsíců a měli by dosáhnout zhruba 70% váhy dospělce ovce což je zhruba u kamerunských ovcí 25 až 26 kg potom máte zaručeno dobrý chov okrasná jehňata znovu opakuji Takhle to dělám já a Nemusíte to mít stejně

taky to můžete dělat jako jiní "chovatelé", co mají berana s bahnicemi pořád a děje se tam co musí, takže bahnice mají dvakrát do roka jehňata, bahničky jsou připuštěné velice brzy, zůstanou malé, jsou tam problémy s porody a i třeba s odčervením, protože jak můžete postavit odčervovací program někde, kde je pořád něco nějak jinak březí?
napsal(a):
taky to můžete dělat jako jiní "chovatelé", co mají berana s bahnicemi pořád a děje se tam co musí, takže bahnice mají dvakrát do roka jehňata, bahničky jsou připuštěné velice brzy, zůstanou malé, jsou tam problémy s porody a i třeba s odčervením, protože jak můžete postavit odčervovací program někde, kde je pořád něco nějak jinak březí?
Já jak to dělá připouští ve věku 9 až 12 měsíců váha zhruba 25 26 kg a jsem spokojený bahnice nemají problém s porody oni zůstávají další připouštění mají 30 35 kg ano když Beran odskočí příliš mladou jehničky zůstane málá jsou s ní problémy říkám takhle to dělám já nemusí to dělat podle mě
Děkuji za rady
vím že mají říji 2x do ročně jak poznám říji??
Šlo by to dělat tak že by jsem nechal skočit ted nového berana pak holky porodí bud kastrovat beránky nebo dát pryč a mladé holky prodat nebo je musím mít odděleně a spolu mohou být než začne zase říje ?? to asi neuhlídám :( je to moc komplikované :(, chtěl bych mít berana s holkama i s malýma ale když jsou berani takový nadrženci tak to nevim a zase nechat to děj se vůle boží to taky nechci :(

Basty3
napsal(a):
Děkuji za rady
vím že mají říji 2x do ročně jak poznám říji??
Šlo by to dělat tak že by jsem nechal skočit ted nového berana pak holky porodí bud kastrovat beránky nebo dát pryč a mladé holky prodat nebo je musím mít odděleně a spolu mohou být než začne zase říje ?? to asi neuhlídám :( je to moc komplikované :(, chtěl bych mít berana s holkama i s malýma ale když jsou berani takový nadrženci tak to nevim a zase nechat to děj se vůle boží to taky nechci :(
mají říji každých 21 dní a nepoznáte to. pozná to beran.

Basty3
napsal(a):
každých 21dní ???? ja myslel jen 2x do roka
tak to aby jsme dal beranovy zástěru nooo
zástěra není pás cudnosti.
beran buď musí bydlet vedle, pokud nemá připouštět, nebo musí být šmiklý.

A nebo zmenit plemeno.