Ušní známky

Česká hnědá krátkosrstá koza
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.1.2020 12:58
Nirrti

XXX.XXX.63.116

Přátelé, chovatelé, jaké doporučujete objednat ušní známky pro hnědou krátkosrstou kozu? Dívala jsem se na M.A.V.E - páskové, typ B - přijdou mi menší než hranaté typ A ? A v jakém věku je kůzlatům dáváte? A objednáváte k tomu rovnou duplikáty?

10.1.2020 11:46
roklanka

XXX.XXX.46.33

Dávám hranaté malé od M.A.V.E ,střílím ve třech měsících,kdy už mám vybráno co jde do chovu. Duplikáty neobjednávám, některým kozám vydrží celý život (9-10 let) ,v průměru vydrží v uších cca 5 let. Kozy mám v ohradě ,polovina je chovatelské pletivo a polovina je ohradník se 4 lanky. Za celou dobu chovu se jen tři kozy trhly ucho.

10.1.2020 12:22
Nirrti

XXX.XXX.63.116

roklanka - díky moc za rady

11.1.2020 19:30
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Taky mám "áčka" od Mave, a to hlavně proto, že nemusím mít doma patery kleště protože mám ještě známky pro prasata a tudíž mi stačí mít doma jedny kleště a k nim tři druhy hrotů.. Původně jsem chtěla malé páskové od ZeeTags, než jsem je objednala, tak je zrušily, pak sice zase "zavedli", ale už na ně byly potřeba jiné kleště... A to je opruz.
Takže vyberte známky i podle toho, jestli třeba časem nebudete potřebovat i pro jiný druh zvířete, tak ať to pak nemáte složité s různými kleštěmi..

13.1.2020 13:05
Nirrti

XXX.XXX.63.116

to xchipsy - i Vám moc díky

13.1.2020 15:25
suffolkovce

XXX.XXX.180.15

Mohu se k tématu zeptat, kdy je ze zdravotního hlediska nejlepší dávat ušní známky, když je zima a mráz – anebo když končí zima, když ještě nelétá hmyz.

Co mě čeká, když sice nahlásím přírůstky, k nim přiřadím známky, jen jim ty známky nepřicvaknu na ucho – poznám je, takže není problém je dodatečně označit. Ale když jsem viděla, jak se za známky jejich mámy chytají a trhají si uši – jedna si ze známky dokonce udělala podkožní „čip“, tak se mi do značení moc nechce, nevidím význam, když vím, kdo je kdo, a je to zbytečné týrání zvířat.

Děkuji
Jitka

13.1.2020 15:54
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Určitě je lepší období, kdy nejsou vedra a hmyz. Ale velké mrazy taky nejsou ideální.

Tak na označení máte dané lhůty - nejpozději do 6ti měsíců od narození, pokud opouští hospodářství, tak před jeho opuštěním (tj. když třeba prodáte 4měsíční kůzle, tak ho musíte nejdřív označit)
Co vám hrozí, to záleží na konkrétní kontrole. Některá nad tím může mávnout rukou a dostanete jen "napomenutí" s tím, že zvířata si označíte, pokud bude někdo jooo důležitý, tak vám může dát nějakou pokutu za porušení povinnosti.

4.5.2020 15:06
Prapor

XXX.XXX.144.71

Chtěl bych se zeptat, jestli někde najdu nějaký návod kam správně nastřelit ušní známku ovci, nebo je to v uvozovkách jedno? Když mi to ukazoval veterinář, tak to vypadalo jednoduše. Mám obavy, abych jim nějak neublížil.Děkuji

Martina40

4.5.2020 19:50
Martina40

XXX.XXX.243.254

Dobrý den, můj postup nastřelení známek ovcím do ucha, nikomu nenutím:
- známky nastřeluji během prvních dnů, když jsou ještě v choulu s mamkou (tam jsou zhruba týden), stihne se to zahojit z nejhoršího (ale nic zlého to nebývá)
- ucho i známku přefouknu dezinfekcí, kleště taky
- jsou lepší zamračené chladnější dny, kvůli mouchám (pokud tam přesto kladou vajíčka, tak to "oplácám" zeleným Novikovem z lékárny, to mi zabírá, do toho mouchy nekladou)
- je lepší strkat to tím hrotem směrem zevnitř z ucha ven (zachytává se to pak přeci jen trochu míň)
- známku dát pocitově poměrně hluboko do ucha, nebát se toho, ucho ještě poroste (celá známka by měla po navěšení být vevnitř v uchu, nepřesahovat boltec - při pohledu z vnitřní strany, samozřejmě)
- jen BACHA, uprostřed boltce vede silnější žíla, netrefit se přímo do ní - já to dávám těsně pod ní, když se známka náhodou trhne, tak to míň krvácí, protože ta žíla je nad ranou (jehně většinou škubne hlavou nahoru a známka se škubne dolů)
- pokud později dojde k natržení nebo utržení, ucho vydezinfikuju, zaplácnu Novikovem (denně kontroluju, případně přemáznu, mouchy jsou sv..ně) a po zhojení navěsím do nové dírky duplikát

Chce to hlavně klidnou ruku a pevné nervy (já vím, snadno se to říká), prostě nevyměknout, pokud jehně trochu cuká. Lehce ho přeprat a vykonat, co je nutné. Lup a hotovo. Nebo by mohlo mít taky ucho jak řešeto a známka furt nikde, chuděra. Potom ho samozřejmě moc moc pochválit, bebíčko pofoukat a zlatíčko za statečnost zulíbat.

4.5.2020 21:22
pajca

XXX.XXX.231.225

No ona se lépe aplikuje známka samčí s hrotem zevnitř ucha, protože
vidíte tu řasu nad kterou je to potřeba cvaknout. Správně je to obráceně,
protože číslo je pak z venkovní strany ucha a kodex uvnitř. To už se při
aplikaci musí odhadnout. Ale pokud neděláte plemenná zviřata, tak vám
to nikdo kontrolovat nabude. Nejlepší je známky dávat ve dvou. Jeden
zvíře fixuje a druhý s rozvahou vyčává kdy stisknout kleště.
Známka se aplikuje přibližně v jedné třetině ucha od hlavy, nad první řasu.

4.5.2020 22:02
lesakm

XXX.XXX.28.103

pajca napsal(a):
No ona se lépe aplikuje známka samčí s hrotem zevnitř ucha, protože
vidíte tu řasu nad kterou je to potřeba cvaknout. Správně je to obráceně,
protože číslo je pak z venkovní strany ucha a kodex uvnitř. To už se při
aplikaci musí odhadnout. Ale pokud neděláte plemenná zviřata, tak vám
to nikdo kontrolovat nabude. Nejlepší je známky dávat ve dvou. Jeden
zvíře fixuje a druhý s rozvahou vyčává kdy stisknout kleště.
Známka se aplikuje přibližně v jedné třetině ucha od hlavy, nad první řasu.

No nevím sice co máte za známky ale my dáváme malé čtvercové od mave a číslo i kodex je úplně stejně na obou polovinách známky takže je úplně jedno ze které strany ji nacvaknete , já je osobně cvakám hrotem z venkovní strany ucha taky stejně jako vy tak do 1/3 ucha od hlavy , číslo nasadím do kleští nastříkám ho septonexem a cvaknu ucho nikdy nedezinfikuju a nikdy jsem s tím za 20let neměl sebemenší problém , každopádně si myslím že je určitě lepší je dávat takhle blíže k uchu protože je pak míň ztrácejí ML.

4.5.2020 22:57
pajca

XXX.XXX.231.225

Používám ještě stále zbylé zae tags . Ty byly podle mého názoru
nejlepší Po známkách od Mave hnisaly kozám často uši.

4.5.2020 23:47
lesakm

XXX.XXX.28.103

No o kozách se říká že jsou choulostivější , stačí se na ně prý křivě podívat a uhynou , ale zkušenost s tím nemám , já to nechci zakřiknout ale u jehňat za 20let ani jeden jediný zánět ,a byly jich za tu dobu stovky, co používáte za dezinfekci a jakým způsobem dezinfikujete ? ML.

Přidejte reakci

Přidat smajlík