Původní x zušlechtěná valaška

Valaška (V)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.1.2020 21:48
Sosi

XXX.XXX.216.139

Hledám ovci na dlouhodobé spásání, dle charakteristik, popisu a vzhledu se mi líbí valašky. Jen mi není úplně zřejmé, jaký je rozdíl mezi původní a zušlechtěnou. Chápu, že zušlechtěná má díky šlechtění vyšší prakticky kompletní užitkovost, ale která je doopravdy zajímavější? O výnosy mi v prvé řadě nejde. V čem je tedy kouzlo původní valašky?

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.1.2020 16:33
14.1.2020 19:08
Sosi

XXX.XXX.216.139

To jsem si samozřejmě našel taky, nicméně není tam nic zajímavého, co by nebylo jinde, či praktického k mému dotazu... Ale díky, nicméně kdyby měl někdo praktický postřeh...

14.1.2020 19:15

původní a zušlechtěná valaška jsou dvě různá, odlišná plemena. to druhé má nějaké geny původní valašky, ale to je všechno.

kouzlo původní valašky je v tom, že je studnice přizpůsobených genů původního plemene, které šlechtila příroda a okolní podmínky. je to zvíře chodivé, schopné vzít si živiny i z mála.

14.1.2020 19:25
Sosi

XXX.XXX.216.139

Díky... A když si odmyslím historickou hodnotu, má tedy reálný smysl ji chovat? Nebo už je ve všem překonaná a má skutečně jen tu "historickou" hodnotu?

14.1.2020 19:28

tak zrovna pokud hledáte něco na dlouhodobé spásání, je asi dobrá volba. nenáročná, otužilá, výrazně sezónní, malá plodnost, takže nepotřebujete řešit příkrm jádrem nebo ketózy... je malá, taky výhoda pro spásače a ještě vám dá mlíko, když budete dojit.

14.1.2020 19:32

se zvířaty je to tak, že buď máte plemena primitivní, která sice nemají bůhví jakou užitkovost, ale zase se o sebe umí postarat sama, a plemena ušlechtilá, která k té vynikající užitkovosti potřebují také vynikající péči, jinak pozdechají.

14.1.2020 19:57
Sosi

XXX.XXX.216.139

Takto, mám menší louku, kterou se mi nechce sekat... Doteď jsem měl jen sezonní ovce a na podzim zabíjačku, nyní bych již šel do chovu, i s ohledem na mléko atp... Nejvíc se mi líbí vřesovka a valaška, říkám si, že si vezmu od každé jednu a k tomu nějakýho masitýho berana... Celoročně budu mít tyto 3, mláďata vždy přes rok zabiju na maso, mlíko využiju taky. Čili jednoduchost plemene ocením, budou celoročně venku na pastvě, přeš zimu ale budu samozřejmě přikrmovat. Ae zas aby z toho nebyly obvce kost a kůže, zadarmo drahé... A až později, když se mi valaška zalíbila, tak jsem zjistil, že jsou dva druhy, přičemž v těch článcích a zmínkách nikde není, o jaký "poddruh" jde, takže nevím, jestli se mi tak zalíbila původní, nebo zušlechtěná.

14.1.2020 20:00

valaška bez přídavných jmen je valaška původní.

hrubá srst, flekatá hlava.

14.1.2020 20:03

ale masnýho berana bych k tomu nedávala, valaška je prcek.

20.1.2020 19:37
Sosi

XXX.XXX.216.139

Díky moc, zkusím tedy popátrat po chovatelích původní valašky v dostupné vzdálenosti jižní Moravy

Přidejte reakci

Přidat smajlík