Má prosím někdo zkušenost zda se dají pást kozy s kravami jde mi o 6 krav a 3 kozy na pastvině . Zvířata budou pouštěna na pastvu ráno po dojení a večer na dojení zaváděna zpátky do chléva . Jde mi o to zda se budou pást spolu nebo se budou následovat nebo kozy kravkám spíš utečou ? jde o volnou pastvinu v horách . Všem moc děkuji .
Uživatel s deaktivovaným účtem

kozy utečou.
kozy vždycky utečou.
Já naše kozeny (4kusy) pouštím občas, když předělávám ohradník a drží se vždycky poblíž. Ještě nikdy neutekli dál než na 200m. Pak na ně akorát zavolám (koza,koza!) A po chvilce přiletí jak splašené. Mám je naučené na pamlsky, takže něco za to očekávají. (Prakticky se dá povel přivolání vycvičit jako se psy). Pokud by byli dál, zvolila bych něco hlasitějšího, než křik. Třeba píšťalku)
Jak by to ale dopadlo, kdyby byli stále na volno nemám tušení... podle mě by ale po nějakém čase opustili prostor našeho kopečku a pásli se pěkně daleko.. jsou to zvědavá zvířata.
Pokud jsou ale naučené monotónnosti dojení/chození do chlívku na večer a chodí samy nebo jsou poblíž, zkusila bych to. Někdo mi kdysi říkal, že byl v Rumunsku a tam to mají takhle s dobytkem. Ráno pustí do přírody a navečer akorát přijdou ke chlívku a pustí zvířata, co tam už na něj čekají. :-)
Další věc je, pokud jste někde v pohraničí, tak tam jsou už nalezlí vlci, a takováhle verbež... měla bych obavu, že vám je vlci zadáví.. Je to pro ně v podstatě jednoduchá kořist.
Čistě můj názor.
Párkrát se mi stalo,že se kozy vydaly samy na pastvu,vždy se vrátily. Nemyslím si,že se budou držet v blzkosti krav,budou to dvě stáda a každé si půjde po svém. Kozy jsou sběrači a dají přednost křovinám a krávy trávě. Kdysi dávno jsem měla i ovce a ty šly také svou cestou a kozy také svou,vraceli se.