Stvopi

XXX.XXX.222.205
Hezký den,
ráda bych požádala o radu s krmením kozy. Jedná se o anglonubiji, v úterý porodila dvojčata. Krmím seno, granule, jako přídavek mrkev, jablko + Nutrimix. O výživě koz jsem přečetla poměrně hodně, ale někdy si info dost protiřečí, nerada bych aby kozeně něco chybělo. Kolik granulí by měla denně dostat? Mám k dispozici ještě nemačkaný ječmen. Ten tedy zatím nedostává. Mám jí ho začít přidávat taky? Kolik granulí popř. ječmene by za den měla tedy celkem dostat? Jsou to naše první kůzlata a nerada bych něco zanedbala. Děkuji za rady a postřehy.
Pro posouzení je dobré napsat o jaké granule se jedná a kolik jich denně koza dostává. Na rozdíl od Ančovičky si nemyslím,že by koza strádala,pokud má těch granulí dost. Nikdy jsem granulema nekrmila,ale zcela určitě bude na balení doporučená denní dávka a pak už je to na vašem posouzení. U těchto granulí je doporučená dávka 250g/den. https://www.energyshobby.cz/ovce-uni/
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejsem sice kozar, ale z logiky veci granule pokud stitek nelze, tak co se tyka urcovani mnozstvi tak pro lajka se to lip odhadne. U sena je to vsecko zrhuba, jadro tam ty hodnoty taky budou skakat. Budete dojit? To by se pak davka taky musela zvysit aby mela z ceho tvorit. Pisete ze mate nacteno, tak mate nejaky povedomi udelany?
Sem se sla podivat kolem a koukam kdo tu neni...
Tos kozam po porodu davam hlavne dobry seno, nejlip secene v metani nebo s pridavkem jetelovin. Pokud mam jen noname lucni, tak pridavam vojtesku s trochou otrub. Davam oves a dost okopanin, mrkev krmnou atd. Tohle vzdycky zalezi co mate k dispozici. Neni nic jednoduzsiho nez vzit Rozmanovi tabulky a spocitat kolik ceho, aby to vychazelo pro kozu priznive.
Trikrat mi to behem psani vyskocilo kvuli reklame nad klavesnici, nemam na to nervy...
Granule nekrmim, vetsinou je to sama otruba a srot s trochou vapence...
Stvopi

XXX.XXX.35.141
Granule davam od Sehnoutka. Na stitku je prave 0,5kg az 2kg. Jednou z toho jiz mela prujem, jelikoz se dostala i k davce pro ovce, a to tenkrat urcite nesezrala 2kg. Hlady urcite netrpi, zatim nedojim, nechavam vse kuzlatum, jen kontroluji vemeno, zda je ok. Seno ma neomezene, k tomu liz. Jak jsem psala, denne ma x mrkvi, jablek, Nutrimix. Tech granuli v soucasnosti dostava cca 400g.
Mam radeji koupit ty od Energysu? Nebo jsem jeste koukala na NubírLakt. Nechci aby ji neco chybelo, ale nerada bych ji zpusobila nejake problemy.

S tim co koupit poradej ostatni.
Ja jen doplnim ze je potreba zvykat postupne s mensi davkou.
Pro priste budete vedet uz cim krmit a prikrmit uz v brezozsti a jak a kdy zvedat, snizovat davku. Ne, ze bych byl toho priznivcem, ovcim nedavam krome sena a lizu uz par let nic navic. Zijou, prospivaj, odchovavaj jehnata. U dojenyho zvirete je to ale holt trosku jinak. A u nubijskych potvor asi i jinak nez u takovy ty vesnicky kozy ( mozna ma vetsi vydej i na "zahrati se" v zime.
Granule od drcmana budou asi lepsi, ale mozna je to jen ma osobni antipatie vuci energysu. Slozenim se ten nubirlakt nezda nijak desivy. Kdybych chtela krmit granule koupim radeji cokoli od vkdrcman nez deheus - energys...
U nubiji je treba hlidat hlavne jod. Kouknete na slozeni, byvaji tam rozepsane i analyticke slozky a podle toho bych nakupovala.
Stvopi

XXX.XXX.35.141
No me hlavne i ,,vydesil" vet v dobe kdy byla brezi. Ze pokud budu davat granule bude mit velky kuzlata. Doporucoval nechat jen na senu, vode a liz. To se mi nezdalo. Granule jsem teda snizila, ale dal dostavala, k tomu na prilepsenou mrkev, jablko.

Mrkev a jabko nejsou skroby, bilkoviny atd, nic by bylo na prilepsenou krom vitaminu a vody. Mladata nabejvaj az ke konci, tri tejdny, mesic, kdyz tak me nekdo opravte, mam to takhle nejak zafixovany.
Mrkev je supr na zvyseni dojivosti, nese karoteny a jine vitaminy, mineraly ve stravitelnych vazbach, vodu, jak pise mastnacek, ale zivou, organickou, je to cenne krmivo, mimo to vyrovnava Ca:P v krmne davce. Ale neni komplexni k mrkvi bych vzdy pridala i jadro, mrkev ma malo stravitelne energie.
A nezlobte se, ale ubrat krmeni samici v posledni fazi brezosti je fakt nesmysl... tedy u koz si koledujete o prusvih, naopak v rozumne mire a kvalitne krmit.
Nestačím se divit, co všechno kozám dáváte. Sice jsem taky hobík a nemám je pro výdělek, ale abych za krmení pro kozy dala víc než za jídlo pro rodinu...... Pochybuji, že to, co kozám kromě sena dáváte, sami vypěstujete. A pokud krmíte kozu, kterou pro svou potřebu dojíte, kupovanými granulemi, to už je snad lepší si jít to mléko koupit. Kozy mám celou sezónu venku na pastvě, kde mají k dispozici seno (nežerou ho, protože mají dostatek trávy a stromů na okus) a samozřejmě liz, na zimu zaženu, krmím seno a vlastní kvalitní senáž (+ liz), dávám jim krmení ven (pokud neprší), protože jinak by nevytáhly paty z chlívku. Když začínám dojit, dostávají hrubě mletý šrot (směs obilí, co zrovna mám), sem tam tvrdý chleba, ovoce a zeleninu co nespotřebuji doma - vše na dojírně, co sežerou během dojení, to mají. Kozy nemám žádné čistokrevné, mix hnědých a bílých (5 ks), nádoj mám 3-4 l denně od každé. Když dojím jen jednou denně a nechávám kůzlata s kozou, mám nádoj 2 - 2,5 l a napitá kůzlata. Když jsem začala přidávat granule (podlehla jsem reklamě a zde psaným seznamům, co se kozám vše dávat musí, jinak asi umřou hlady), zejména kozlovi v době připouštěcí sezóny, nestačila jsem se divit - kozel sice skákal jak divý, ale z 15 koz byla připuštěná jedna (a ta ostuda před lidmi, co mi sem léta jezdí připouštět). Toto se opakovalo i další sezónu, než mi to došlo, přestala jsem mu granule dávat a ejhle, jsou kůzlata. Tuto zkušenost nemám sama, vím o dalších 2 chovatelích, kteří mají problémy s plodností u plemenného zvířete. A souhlasím, když jsem kozám přidávala granule, nádoj jim povyskočil, ale vzhledem k tomu, že je v mléce vše, co koza sežere, tak si raději nadojím méně, ale kvalitnější.

pvc: mozna prave ze mate ty krizenky, tak je chov snadnejsi. Mam radsi krizence, skoro cehokoli hospodarskyho, ale bez chovatelu cistokrevnejch by ani toho nebylo.
Kdysi jsem byla odpůrcem kříženců u čehokoliv, ale jak člověk stárne...... Zkusila jsem i nubije, už to domů nikdy nechci. Mít nádoj 7 litrů a nafutrovat přitom kozu x kilama granulí, příkrmů, vitamínů - má smysl dělat z kozy krávu? Na kolik pak ten litřík mléka při rozpočítání ročního krmení na roční nádoj přijde? Jsme v čechách, máme tu naše česká plemena, která i bez toho příkrmového šílenství mají slušný nádoj a navíc koza byla kdysi krávou chudých. Tak aby to nedopadlo jak s chovem psů - nejdůležitější výstavní tituly a povaha, zdraví, funkčnost jde do kytek. U koz - hlavně, aby na aukci byli kozli a berani co největší a nejtěžší (je jedno, že trávu do té doby neviděli - chůzí by mohli nedejbože něco shodit, granule jsou jistota), že si to pak člověk přiveze domů a ono to neví, že se to má pást ..... ale co si budu třepit hu-ústa. Každý, ať si sáhne do svědomí a dělá věci tak, jak umí nejlépe.

Pro zacatecnika ty granule muzou bejt berlicka. Ale casem jes lepsi si to vychytat jak pise marion, bud tabukly nebo si to vykoukat jak velkej plechacek ceho.
Ten futrung plemeniku to delaj spis velky a zavedeny chovatele co to maj na obzivu nebo pro ego
Mě se spíš líbí, jak většina lidí má kozu doma proto, že má zdravé mléko (sýry, jogurty....) a nacpou ji granulema. Trochu si to protiřečí. Nebo znáte nějakou kojící matku, která když už teda musí tvořit to mléko pro své dítě, jde do nějakého toho fitness obchodu, aby jí tam spočítali a namíchali nějaké to super zdravé sypáníčko v pixle, aby měla toho mléka dost? Tak proč toto děláme u zvířat??? Notabene když pak to mléko sami pijeme a dáváme ho svým (nebo i cizím) dětem? Koza je přežvýkavec, v jakoukoliv roční dobu má mít k dispozici adekvátní krmení ad libidum (trávu, seno) a pokud je vše v pořádku, má dostatek mléka pro svá mláďata. To, že jí v tvorbě podpořím, když jí dojím - super, ale budu trochu přemýšlet, co jí dám, a hlavně nebudu nenažraná a nebudu se snažit jí ten přirozený nádoj znásobit (a ze 3 litrů dělat 6).

Vidim tam jedinej rozdil od kojici matky, blba kondice vlivem zacerveni ( nebo dva, blby krmeni chovatelem, nic moc seno atd ) nebo tri, brzo pripustena :)
.
Blbe zivena matka lidska, bud mliko ztrati nebo strati a pak podle toho co je spravne jestli se s nebo se z tak trati zuby, vlasy, plet na prd. nekdy ji i sibne :)
Ale kdyz je vsecko v norme tak jiste mate praudu.