Uživatel s deaktivovaným účtem

Zajima me, jestli se tady pohybuje nekdo, kdo chova ovce i pro jejich vlnu a treba sam zpracovava nebo ji prodava dal. Mam stado slozeny ze 4 romney, 2 zwartbles a 2 podilovek zwartbles a suffolk. Vloni jsem k nim pustil shetland berana hlavne proto, abych jeho potomkum zjemnil vlnu. Hodne si slibuju od krizencu s romney, bujnej rust vlny, dlouhy a jemny vlakno. V anglii je vlna z nich oblibena pro rucni zpracovani.
Ukazka vlny
https://fernhillfibre.co.uk/shop
Na videu je ukazka rucni strize techto krizencu.
https://www.youtube.com/watch?v=Zl0551hIDoA&feature=youtu.be&t=200

Naobedval jsem se a po odpocinku mu to sundal. Krasna jemna vlna, jen si do toho lehnout.

Dneska je nekterym krizencum 4,5 mesice. Na videu je hezky videt rozdil v rustu vlny u romney x shetland a krizencu kde jsou matky podilovky suffolk a zwartbles. Video jsem musel predcasne ukoncit, protoze strejcek shetland prisel az moc blizko .)
https://www.youtube.com/watch?v=mZd_QRTlUeU

vlna pujde k rucnimu zpracovani, podzimni striz je uz zamluvena. Tohle je jina kvalita nez suffolk. Tam bohuzel fakt plati kdyby radsi nerostla = prejit na dorpery :-)
napsal(a):
vlna pujde k rucnimu zpracovani, podzimni striz je uz zamluvena. Tohle je jina kvalita nez suffolk. Tam bohuzel fakt plati kdyby radsi nerostla = prejit na dorpery :-)
Tak to je super že nemusíte vyhadzovať vlnu. Ešte som v ovčom kožuchu nebol ale cez zimu to musí byť dosť príjmne. My so spracovávaním vlny skúsenosti nemáme a na koľko bývame na juhozápadnom slovensku tak takáto tradícia tu u nás neni. My by sme tú vlnu aj predali ale číňania vykupujú kilo vlny po 30 centov. To sa s pár oviec neoplatí. Takže aj ja patrím k tým ktorý si prajú aby vlna radšej nerástla.

Nerostla. Nemam to overeny, ale kdyz jsem vybiral novou kravku domu, skoncil jsem u galloway. Pisou o nich ze diky huste srsti neukladaji tuk aby se v zime zahraly. Jak na tom jsou plemena dotazena z jizni afriky kdyz zacne prituhovat? Napriklad shetlandska ovce udajne uklada tuk okolo organu, primitivni plemena to pry tak maji.
napsal(a):
Nerostla. Nemam to overeny, ale kdyz jsem vybiral novou kravku domu, skoncil jsem u galloway. Pisou o nich ze diky huste srsti neukladaji tuk aby se v zime zahraly. Jak na tom jsou plemena dotazena z jizni afriky kdyz zacne prituhovat? Napriklad shetlandska ovce udajne uklada tuk okolo organu, primitivni plemena to pry tak maji.
Na tom kožichu něco bude Oxfordi jsou stejnětak celí zarostlí na nohách i na břiše a tuk taky skoro žádnej . ML.

Kdo má rád velká jehňata. Tohle je jedináček 50% shetland. Matka romney, otec shetland. Ve 130 dnech 47 Kg, dobrý výsledek při 15 hodinovém přístupu k pastvě. Na noc zavírano kvůli vlkům. Kolik by "Goliáš" udělal při normálním režimu pastvy, to můžu jen hádat. Vlna jemná 23-28 μm.
Kdo chová čisté plemeno romney, vidíte, že přimícháním genů shetlanda si ani tu masnou užitkovost o tolik nepokazíte a pokud nemáte problém s odbytem jehněčího kolem 6 měsíců stáří ( a starších ), tak na jehňatech stihne narůst vlna, za kterou vás budou přadlenky na rukou nosit. Jedno s druhým a možná se následně rozšíří okruh zájemců i o maso. Jehňata ani letos nebylo nutné odčervovat. Minimálne u prvniček pro snazší porody je to alternativa ke zvážení...
https://youtu.be/LoxNQxqORCc

Dalsi generace "ceskych merinek".
https://www.youtube.com/watch?v=temHZxawFog
https://www.youtube.com/watch?v=RVkCm0c8IgQ
Letos budou na prodej asi uz i nejake jehnice, nemuzu rozsirovat do nekonecna bohuzel.

To budou lokny. 75% shetland.
https://youtube.com/shorts/2_6Bs4BdnCs?feature=share

Tak porody zacaly uz i v nasem stadecku. Vloni skakal na moje romney a podilovky se shetlandem ouvessantsky beran. Nejdriv jsem uvazoval o porizeni dalsiho shetlanda nebo to trosku obalit masem a nechat je poskakat oxfordem. Ale nejak nebyl cas shanet ani jedno plemeno, tak jsem si rek, ze necham vydovadet ouvessantaka. Planoval jsem pozdejsi pripousteni, ale kluk si tam nasel cestu driv. Prvnich sest certu je na svete, neco bile, neco cerne, neco palene do hneda, neco do cerna. Maso nejake bude a vlna by mela po ouvessantakoj zhousnout. Fotky pridam casem.

Na videu matka 75% shetland, 25% romney. Jehnatka po beranovi plemene ouvessant.
https://youtu.be/6tPGOPMpmOI

Pro zajimavost co rika umela inteligence ChatGPT verze 4 na krizeni plemen romney, shetland a ouvessant :)
Ja: Co vis o krizeni plemen ovci romney marsh kent a shetland?
AI: Pokud jde o křížení plemen ovcí Romney Marsh Kent a Shetland, je důležité porozumět základním vlastnostem obou plemen, než se zabýváme možnými výsledky křížení.
Romney Marsh Kent (často jen "Romney") je středně velké až velké plemeno ovcí, které pochází z bažinaté oblasti Romney Marsh v hrabství Kent v Anglii. Toto plemeno je známé pro svou schopnost snášet vlhké a bažinaté podmínky, díky čemuž je velmi odolné. Romney je považováno za dvojúčelové plemeno, což znamená, že je chováno jak pro maso, tak pro vlnu. Vlna Romney je středně jemná a má dobrou délku.
Shetland je malé plemeno ovcí, které pochází z Shetlandských ostrovů ve Skotsku. Shetlandové jsou známí pro svou vynikající adaptabilitu a schopnost vycházet s minimální péčí. Jsou také chováni pro maso a vlnu, přičemž jejich vlna je velmi jemná a pevná, což je ideální pro ruční pletení.
Křížení těchto dvou plemen může vést k potomkům s kombinací vlastností obou rodičovských plemen. Očekávejte středně velké až velké ovce s dobrou adaptabilitou a odolností vůči vlhku a bažinatým podmínkám. Vlna potomstva by mohla být někde mezi jemností Shetlandu a střední jemností Romneyho, což by mohlo být atraktivní pro řadu vlnařských aplikací.
Je třeba poznamenat, že přesné vlastnosti potomstva závisí na genetickém materiálu obou rodičů a mohou se lišit od jedince k jedinci.
Ja: kdyz v dalsi generaci pridam berana ouvessant, co odhadujes za vysledne potomstvo?
AI: Když přidáte berana plemene Ouessant do křížení v další generaci, výsledné potomstvo bude mít genetický materiál ze všech tří plemen - Romney Marsh Kent, Shetland a Ouessant. Předpovídání přesných vlastností potomstva v takovém křížení může být obtížné, ale zde je několik obecných předpokladů:
Ouessant je malé plemeno ovcí pocházející z Francie, které je známé pro svou velikost a odolnost. Můžeme očekávat, že velikost potomstva bude pravděpodobně menší než u první generace kříženců mezi Romney Marsh Kent a Shetland, ale stále větší než čistokrevný Ouessant.
Adaptabilita a odolnost vůči různým podmínkám by měla být stále dobrá, protože všechna tři plemena mají tyto vlastnosti. Ovce by mohly být odolné vůči vlhku a bažinatým podmínkám díky genům z Romney Marsh Kent a zároveň schopné přežít v náročných podmínkách díky Shetlandu a Ouessantu.
Vlna potomstva bude pravděpodobně kombinací vlastností všech tří plemen. Ouessant má jemnou a hustou vlnu, která se přidá k jemnosti Shetlandu a střední jemnosti Romneyho. Výsledná vlna by mohla být velmi zajímavá pro ruční pletení a další vlnařské aplikace.
Je důležité si uvědomit, že přesné vlastnosti potomstva se budou lišit v závislosti na genetickém materiálu rodičů a mohou se lišit mezi jednotlivými potomky. Pro získání optimálních vlastností může být nutné provést několik generací křížení a selekce.

Si musim takhle postezovat, bazose a ifauny plny inzeratu na kamerunky, ouvessantky, zprzneny saffolky a kde co a o vymazleny krizenecky romny - shetland - ouvessant nejni zajem :) Do sveta sly letos dve dospele ovce s jehnatama a jeste dalsi tri matky s dorostem jsou k dispozici.