Dobrý den ,
Chtěl bych se zeptat , jestli po kastraci kozla zmizí agrese .
Mám jen jednoho kozla ( stáří 12 měsíců ) běhá společně s psy po zahradě . Dříve byl s pohodě , ale od září hodně trká . Ohání se občas i po psech , ale hlavně tedy po mě . Některé dny je v pohodě , ale například dnes , když jsem ho pustil , tak do mě šel dost tvrdě.
Plemeno : kamerunská koza
Předem děkuji za odpověď.
Dominik Hošna
Jeana12

XXX.XXX.225.139
Měli jsme dva kamerunský kozlíky - kastrovali se kvůli vzájemné agresi, po kastraci žádná viditelná změna v chování - jednoho jsme nakonec museli dát pryč. Na člověka nikdy neútočili, nemáme je rozmazlený, takže mají respekt a udržují si odstup - podobně jako u beranů je asi nejlepší tomu předcházet a nedělat z kozla mazlíčka, pak když dospěje tak to končí takto.
Vím, že to nebudete chtít slyšet, ale kozel útočící na člověka, je kozel kterého je vhodné tepelně upravit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mate kozla kterej ma za kamose jen psy??? Kozel potrebuje taky vypustit paru, natoz nekastrovanej. No ja bych vam to pral, treba na pustym ostrove a mit k sobe jen dve zelvy

Jeana12 psala ze kastrace moc nepmohla. A ted vy ho nechate vykastrovat a az potom dostane babu na nic. Mate ho vubec rad? Nechovam je, ale co ma ve jmene kamerun ( ovce kozy ) tak jsou to pro me plasani a nervaci. Maly, hubeny vzteklouni.
Jeana12

XXX.XXX.225.139
Ta koza pomůže jen tomu, že bude mít k agresi další důvod - on si nechce hrát, je to pohlavně dospělé zvíře a vytváří si dominantní postavení. Jediné co mě napadá - asi ho budete muset vyzvat na souboj a jasně mu ukázat, kdo je silnější a že se má klidit z cesty. Po dobrým to v tuhle chvíli už nepůjde.
Proč tu píšete všichni o agresi? Chování kozla je naprosto normální ve stádě (za jehož člena vás bezesporu považuje) ,bojuje po první pozici. Jsou to přirozené pudy,které se nám lidem moc nelíbí i když se také občas jako stádo chováme . Kastrací se mnoho nezmění a pořízením kozy také ne. Buď mu ukážete, že jste vedoucí stáda vy, což ovšem znamená kozla povalit,přiškrtit a furt dokola,než ustoupí . Daleko snadnější bude se ho zbavit ,neboť jeho to bude bavit víc než vás.

roklanka: no prave, psal jsem to nedavno u ovci, ze se lidi snazej jakymsi slechtenim odstranovat u beranu trkani, podle me hloupost. Proc by mel jinej zivocisnej druh jit preprogramovat na prihlouply dobracky chovani, kdyz u cloveka to je clovek od cloveka. Proc ne u zvirat ze jo. Jakasi touha po uniformite a usnadneni si prace. Staci ze maj vsechny treba cernou hlavu a bilej kozuch :) jeste aby se chovaly vsechny stejne...
Na velkých stádech je to výhoda ,na malých to způsobuje problémy. U kozlů jsou mezníkem tak tři roky ,pokud do té doby je klidnej ,dá se předpokádat ,že takový zůstane i nadále. Když začne bojovat o pozici ,je lepší ho poslat dál a vzít si mladého. Pokud chce někdo kozla na mazlení ,tak kastrovvaného co nejdřív po narození. Ne ,že bych chápala ,že chce někdo přežvýkavce na mazla ,když jsou tu kočky a psi ,ale prosím,každý svého štěstí strůjcem.

U ovci je to podobny s tema trema rokama. Mel jsem nekolik starsich beranu ale vetsinou beru mladaky a dlouho se neohrejou.

jahodapavel: cemu pomuze odrohovani? Krom vypichnutyho oka? Bezrohy berani dokazou utlouct cloveka i bez rohu. Je fkat ze nevim jak na tom jsou s "dutosti" palice rohaty berani. Tam je mozna lebka slabsi, protoze rohy pomahaj tlumit naraz?

Zni to logicky