Uživatel s deaktivovaným účtem

Máme 6 letou kozu, dostali jsme jí jako 4 letou, zřejmě nikdy neměla kůzle. První rok co jsme jí měli tak když prskala, jeli jsme za kozlem, ale ani na 4 pokusy nezabřezla, ani když byla u kozla celé 3 dny během prskání. Zřejmě má nějaký zdravotní problém který tomu brání a tak jsme si pořídili jinou na kůzlátka a tuhle máme jen jako společnost. Je moc hodná, ale prská už od srpna a teď to na ní zase přišlo, ač jsem si myslela že by jí to mělo přejít nejpozději v únoru. Problém je v tom, že každé prskání je horší a horší, dříve tady ty 3 dny jen pobíhala a mečela a vrtěla ocáskem, jenže teď začala utíkat, žádný plot jí nezastaví a musí být ty 3 dny uvázaná. Když si nevšimnu včas, že to na ní přišlo, uteče na proti k sousedovi který má ovce a nedá se chytit. Obvykle se vůbec nevzdaluje a přijde na zavolání, ale teď je úplně mimo. To prskání je u ní zbytečné, jen jí to stresuje, nechci jí uvazovat. Není nějaký způsob, napadá mě snad nějaký hormonální přípravek, díky čemu by neprskala? Nechci jí ničím dopovat, ale tohle je k nevydržení pro ní i pro mě i pro souseda a jeho ovce, které pronásleduje asi v domnění že jsou kozel :((( Díky za případné rady.

Ona se chová jako blázen jen když prská, jinak je zlatá a nehodlám jí proto zabít
Jan.h

XXX.XXX.99.215
Zdravím chci se zeptat...neprodává někdo holandskou nebo kamerunskou kozu z okolí Rakovníka?🙏

A že je jí 6 let tak je čas jí dát do salámu? Je to jediná normální koza, co na rozdíl od ostatních nesežere na co příjde včetně prádla ze šňůry, ač rohatá tak netrká a je to mazlík. Jen jí prostě hrabe, doufala jsem minule že to bylo naposledy když máme ten březen :(

OK to by šlo jen google zná zřejmě kupodivu jen kastrace u kozla takže žádný informace nejsou k dispozici, jako třeba jak je to pro kozu náročný, kolik to stojí a který veterinář to dělá. Ale zeptám se na veterině. Díky

no, protože kozla vykastrujete raz dva, koza kupodivu potřebuje celkovou anestezii a je to prostě o dost větší operace než u toho kozla, že.

ančovička1
napsal(a):
Ano,..a také ta operace bude stát dvakrat tolik,co samotna koza😀
no,tak to bych hodně přidala. šestiletá neplodná koza má cenu masa do klobásy a kastrace za tisícovku nebude.
napsal(a):
A že je jí 6 let tak je čas jí dát do salámu? Je to jediná normální koza, co na rozdíl od ostatních nesežere na co příjde včetně prádla ze šňůry, ač rohatá tak netrká a je to mazlík. Jen jí prostě hrabe, doufala jsem minule že to bylo naposledy když máme ten březen :(
No moc normální koza to asi nebude když nemá kůzlata a tedy ji asi ani nedojíte , proč ji vlastně chováte ??? Kozy se přece chovají odjakživa hlavně kvůli mléku , či se snad pletu ? Neníliž to že nedojí snad dostatečným důvodem k vyřazení z chovu ? ML.

Tady je to koukám samej vrahoun. Kozu jsme dostali zadarmo, ale nechováme zvířata jen pro užitek, nejsou to stroje na výrobu masa, mléka či vajec ale živí tvorové kteří mají stejný nárok žít jako my. Když slepice přestane snášet tak jí taky necháme v klidu dožít. Jistě že i ten užitek z nich máme, ale taky radost z jejich společnosti. Koza je hodná, pořád má radost ze života když s ní zrovna nehází hormony takže žádná vražda nebude. To že kastrace u kozy vyžaduje narkózu a je náročnější než u kozla, je mi jasné.
Kterýsi chovatel kdysi prohlásil: koza je pes, který dává mléko.
Mi se ten příměr moc líbí... ano, koza má charakter, je to bytost vztahová. Takže rozumím vaší lásce k ní.
Nicméně nepovažuji za vrahouny chovatele, kteří spíše hledí na užitkovou stránku chovu.
Zvířata nám jsou odjakživa poddaná, je to i v Bibli. Líbí se mi židovský rituál při košer zabíjení zvířat...(nejsem Židovka). Oni se u toho modlí... nevím přesně, jaká slova, podstatou je, že v srdci si uvědomují, že berou život, a že sami jednou o něj přijdou. Je to velice uctivé k životu a pravdivé.
Nechat zvíře dožít je ušlechtilejší, ale byla bych opatrná v soudech.
Někdy vztah se zvířetem je náhražkou mezilidských vztahů, které nikdy nejsou ideální.
Ono je hezké mít všechna zvířata "na dožití", ale taky je třeba zvážit finanční stránku věci. Pokud někdo neví, co s penězma, fajn, ale krmit dvakrát denně třeba čtyřmetrákové prase, protože je "kámoš na dožití", tak to časem začne dost lézt do peněženky Se slepicí to až takový problém není, no u těch větších zvířat to holt vždycky nejde..