Zdravím chovatele a prosím o radu. Mám doma 3 ovce, nikdy předtím jsem ovce neměl. Řeším, jak ovce porazit. Nechci si kvůli 3 ovcím kupovat jateční pistoli a netroufám si je praštit palicí. Legálně vlastním střelnou zbraň, pistoli. Myslíte, že takový způsob porážky je v něčem špatný? Je to způsob, ve kterém si věřím a vím, že ovce to bude mít hned za sebou. Neznám nikoho, kdo ovce má a mohl by mi ukázat jiný způsob.
Uživatel s deaktivovaným účtem

to se opravdu takhle musíte ptát, když máte tu zbraň LEGÁLNĚ?
to vám opravdu na kurzu neřekli, jaké jsou podmínky použití?
ne, ovce fakt devítkou střílet nemůžete.

a ovce to fakt mít za sebou rychle nebude. to není jako ve filmu, víme?

bodlinko, tohle je lupusuv dvojnik, provokater a hlupacek
napsal(a):
bodlinko, tohle je lupusuv dvojnik, provokater a hlupacek
Ty můj malej starosto , ty si opravdu "analytik" a navíc dokážeš být i roztomilej
Nezapomeň si večer zavřít ovečky, za humny je vlk !
Fakt bych nerad, aby pak národ neměl co jíst ,
když si představím, že díky zásobám skopového, přežiješ jen ty a hluchavka (ta má alespoň i zaseto)...kam se hrabou estrády
Za první dvě reakce děkuji. V ovcich nejsem znalý, proto jsem se ptal na diskuzi o ovcich. Co se týče reakce mastnacka, nikterak mě nepřekvapila. Jen tato osoba se ihned uchylije k urážkám. Ubohost, namísto konstruktivní odpovědi mě musíte hned urážet? To jste skutečně natolik omezený, že musíte lidi urážet, když se jen na něco zeptají. Jsem si jistý, že opět napíšete nějakou, podle Vás, prudce inteligentní odpověď, o které budete přesvědčen, že je naprosto geniální, takže již nebudu reagovat, jelikož vím, že rozumně se s vámi člověk nedomluví. I během nouzového stavu mám lepší věci na práci, než sedět u počítače a snažit se zbytečně urážet lidi. Ještě jednou děkuji za konstruktivní reakce a pane mastnacku, vy se nad sebou prosím zamyslete, nejsme v mateřské školce, abychom nespory řešili urážkami. Možná moje otázka byla hloupá, ale nebyl jsem si jistý, tak jsem se zeptal, myslel jsem, že od toho tato stránka je. Zkušenější mě ihned poučili a nyní již vím, že je to nesmysl. Naproti tomu ubozí mě hned urážejí.

Ty nas malej blbecku, jeste neco na srdicku? Vemte se s kamaradem gechanem simirem za rucicky a beste si hrat pred panelak. Nezapomente rousky.
Pufr

XXX.XXX.182.13
napsal(a):
a ovce to fakt mít za sebou rychle nebude. to není jako ve filmu, víme?
Bodlinko, proč by to nemělo jit? Střelit jako jateční pistolí a vykrvit?

To snad nemuze nikdo myslet vazne. Pripomina me to jednoho priblbla co mel mit ode me ovce. Bila audinka, prvni co vyblel tak ze chce zivy sekacky, ze sice ma zahradni traktor na sekani ale ty 2000m semu sekat nechce...
adinkou, tou by sla ovce taky usmrtit? :) debilci.
Pufr

XXX.XXX.182.13
Něco k tématu?

Pufr
napsal(a):
Bodlinko, proč by to nemělo jit? Střelit jako jateční pistolí a vykrvit?
no, protože prostě
energie pistolové střely 9 mm Luger je 426 J, žlutá nábojka do jatečáku dá 713 J.
to znamená, že Luger je slabší i než bílá nábojka na vykrmené prase.
Prostě ovci revolverem nestřelíte. Nebo střelíte, ale neomráčíte.
Jo, můžete jí zkusit rozstřílet jako řešeto, to jo. Ale vono ani když trefíte zvěř kulovnicí, nemusí hned uhynout.
Jako pro člověka, co si netroufá na palici, nic moc.
Pufr

XXX.XXX.182.13
Ok, díky.

jo, aby bylo jasné, tak ta energie je energie střely při opuštění hlavně, délkou letu klesá, poměrně rychle, proto taky pistole nemají nějaký extra dostřel.
a ono to je taky důvod, proč se na vysokou chodí s tou kulovnicí a ne s glockem, i když ten glock by se vešel za opasek a bylo by s tím menší práce lézt na kazatelnu.
Chce to prostě trochu přemýšlet a čekala bych, že držitel legální střelné zbraně bude mít trochu povědomí o tom, co má doma.
Aniž bych tedy chtěla podporovat byť jen myšlenku na domácí porážku zvířat legálně drženou krátkou zbraní, živě si pamatuji jedno zdejší vlákno, kde někdo bez ostychu přiznává, že své ovce poráží malorážkou (zda dlouhou nebo krátkou, netuším). Nicméně dlouhá malorážka se v myslivosti běžně používá a zabít zvíře s ní možné samozřejmě je, a to je jen malá "k smíchu" ráže 5,6 mm, s mnohem nižšími parametry než výše uvedený luger (navíc krátké zbraně samozřejmě nemusejí, co se týče nábojů, končit na lugeru).
Jakékoliv takové dotazy na veřejné diskuzi či nedejBože dokonce praktická realizace zavání tím, že simirovy zbrojní papíry skončí v čistírně a možná až na věky (pokud to tedy není provokatér).
Na druhou stranu, fatální zranění mozku zvířete, k čemuž by při hypotetickém použití krátké střelné zbraně jistě došlo (kam jinam taky mířit, že), by ke smrti určitě vedlo. Ale tím nikoho k ničemu takovému samozřejmě nenabádám a nepíšu to ani jako podporu taky z pohledu zákona o zbraních a střelivu pána kriminálního živla z dálniční policie.

Mozna schiza, ale je zajimavy, ze se takovy debility chytne hned takovejch lidi. Jak mohli dostat zbrojni pas???? Asi je ta spolecnost v krizi. Chlap ma na bouchacku ale par korun na porazecku uz nevyskrabne. Trolling.
Bodlinko, to byla takova uroda na debilni dotazy i po cas moji nepritomnosti? :)

saola
napsal(a):
Aniž bych tedy chtěla podporovat byť jen myšlenku na domácí porážku zvířat legálně drženou krátkou zbraní, živě si pamatuji jedno zdejší vlákno, kde někdo bez ostychu přiznává, že své ovce poráží malorážkou (zda dlouhou nebo krátkou, netuším). Nicméně dlouhá malorážka se v myslivosti běžně používá a zabít zvíře s ní možné samozřejmě je, a to je jen malá "k smíchu" ráže 5,6 mm, s mnohem nižšími parametry než výše uvedený luger (navíc krátké zbraně samozřejmě nemusejí, co se týče nábojů, končit na lugeru).
Jakékoliv takové dotazy na veřejné diskuzi či nedejBože dokonce praktická realizace zavání tím, že simirovy zbrojní papíry skončí v čistírně a možná až na věky (pokud to tedy není provokatér).
Na druhou stranu, fatální zranění mozku zvířete, k čemuž by při hypotetickém použití krátké střelné zbraně jistě došlo (kam jinam taky mířit, že), by ke smrti určitě vedlo. Ale tím nikoho k ničemu takovému samozřejmě nenabádám a nepíšu to ani jako podporu taky z pohledu zákona o zbraních a střelivu pána kriminálního živla z dálniční policie.
ono někdy se nepovede na první ránu omráčit ovci ani tím jatečákem, hlavně když neznalý člověk míří na čelo jako u prasete. a to ta energie upoutaného projektilu je někde úplně jinde.
omráčení ovcí malorážkou .22LR uvěřím, až to uvidím na vlastní oči.
než "omračovat" ovce takhle, to už je stejný jako hrát si na žida/muslima.

Fakt, hosi jestli mate audinky, tak ksiltovky na palice, pustte ovce na silnic a carmageddoooooon :)) a natocit video na tatranku, ajfonem.

napsal(a):
Mozna schiza, ale je zajimavy, ze se takovy debility chytne hned takovejch lidi. Jak mohli dostat zbrojni pas???? Asi je ta spolecnost v krizi. Chlap ma na bouchacku ale par korun na porazecku uz nevyskrabne. Trolling.
Bodlinko, to byla takova uroda na debilni dotazy i po cas moji nepritomnosti? :)
Debilní dotazy nikdy nekončí.

Prukaz pas, to je sumak. Mladenecek se prej vyzna, tak nevim co resi. Ja bych ho prejel...teda ji :)) at je to poradny maso!
Tady to je, ta diskuze, ale nakolik je to vybájené, netuším:
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/2375696/porazka
Pufr

XXX.XXX.182.13
I když teď na to koukám, já používám asi tyhle https://www.sellier-bellot.cz/produkty/nabojky-se-stredovym-zapalem/detail/370/ tam píšou jen 360J. Samozřejmě tou pistolí jsem myslel z bezprostřední blízkosti, do místa, kam se skopové střílí.
Pufr

XXX.XXX.182.13
napsal(a):
Jaké debility? Prostě jsem se zeptal v čem je problém u pistole. A ne, nemám pistoli, ani zbroják, jen jateční přístroj, který použiji tak 20x do roka. Ani se nedivím, že s tímhle stylem komunikace tě na žádném fóru nesnesou. Jen napadání a příspěvek do diskuse =0.

Pufre, jatecni mas, vidis. Mas zvirata, mas vybaveni, nevymejslis kokotiny. Tady casto padaj dotazy, ze nevim jestli to fqkt myslej vazne. Tak ty me taky znas, ja ziram. Me to nemrzi i kdyby to tak bylo.
Pufr
napsal(a):
Jaké debility? Prostě jsem se zeptal v čem je problém u pistole. A ne, nemám pistoli, ani zbroják, jen jateční přístroj, který použiji tak 20x do roka. Ani se nedivím, že s tímhle stylem komunikace tě na žádném fóru nesnesou. Jen napadání a příspěvek do diskuse =0.
Přesně tak. Tyto diskuze slouží snad především k tomu, aby se člověk zeptal na něco, co neví a dostal odpověď od lidí, kteří to ví. Toto jsem udělal. Možná můj dotaz byl hloupý, ale tak od toho to tady je. Radši jsem se zeptal, než abych to rovnou udělal. A člověka hned uráží. Někteří mi alespoň odpověděli, těm znovu děkuji, jiní, kteří nemají racionální argumenty, se hned uchylují k urážkám. Rád bych ještě ospravedlnil můj dotaz. Myslel jsem, že by pistole mohla mít podobný účinek jako jateční pistole. Proto jsem se zeptal. Nemyslím, že bych si za takový dotaz zasloužil takto ostrou kritiku.

Jatecni pistole ma pist. Devitka ma kulku, to by drzitel zbrojniho pasu moh znat. Vic k tomu nemam.
Pufr

XXX.XXX.182.13
To jsme se toho dozvěděli...
Tak za prvé, je to nelegální, takže jako majitel legálně držené zbraně by jste měl vědět, že by jste za takovou "zabijačku" taky mohl přijít o zbrojní průkaz. Zabít ovci pistolí, např. 9 mm luger, samozřejmě jde. Jde to dokonce i s tou 22 LR, s 22 WMR se nechá zabít hovězí a Angličan Henry Bell lovil v Tanzanii slony standartní ráží 7x57. Musí se jen vědět na jakou maximální vzdálenost a musí se umět zasáhnout mozek, nejlépe z čela na lebeční šev. A pak hned vykrvit. Rozhodně ne ránu na komoru, jako myslivec srnce, jednak žádná pistole nemá dostatečnou dopadovou energii, a jednak pistolová munice se laboruje kompaktní celoplášťovou střelou, která nemá ani potřebnou ranivost, prostě nevyváří destrukci a následný hydrodynamický smrtící šok jako lovecká střela. Zjednoduše řečeno munice na lidi má účel pouze vyřazovat z boje, a lovecká munice má za úkol urychleně, tj. humánně usmrcovat. Ještě zjednodušeněji řečeno, pistole sice zabijí, ale poněkud pomalu. A chce to taky klid před ránou. Pokud jste dosud střílel třeba jen do papíru na střelnici, tak bych to rozhodně nebral jako úplně dostatečnou přípravu na takový lov skopového na pastvě. Upřímně řečeno, já chápu že si věříte, ale pokud vůbec vznášíte takový dotaz, bylo by možná vhodnější se obrátit na nějakého venkovského řezníka, jinak by to taky mohlo dopadnout jako mord z hororu, kdy by ty nešťastné ovce byly ty poslední, komu by šlo o život!!!!
Dobermann

XXX.XXX.141.143
napsal(a):
ono někdy se nepovede na první ránu omráčit ovci ani tím jatečákem, hlavně když neznalý člověk míří na čelo jako u prasete. a to ta energie upoutaného projektilu je někde úplně jinde.
omráčení ovcí malorážkou .22LR uvěřím, až to uvidím na vlastní oči.
než "omračovat" ovce takhle, to už je stejný jako hrát si na žida/muslima.
Zdravím všechny diskutující,
chápu, že je zde zejména laická veřejnost co se týče zbraní a střeliva, ale každý držitel ZP ví (alespoň doufám), že:
1. Luger 9mm je pistolový náboj, nikoliv revolverový
2. Střela 9mm Luger může mít daleko větší energii, než výše udávaný průměr strojně vyráběného střeliva (cca 450J) - záleží zejm. na tvaru střely, váze, výmetné náplni, délce hlavně, atd.. Takže s vlastní laborací lze dosáhnout spolehlivých výsledků (ostatně drtivá většina lovců všude po světě si laboruje své vlastní náboje - u nás nevyjímaje)
A vzhledem k tomu, že porážka zvěře krátkou palnou zbraní je zakázaná, je hypoteticky jedno zda použiji upravené, zakázané nebo laborované střelivo pro zvýšení ranivého účinku, či energie střely. V neposlední řadě existují normy na minimální energii střely pro lov určité velikosti a typu zvěře, které jsou pro srovnatelné a vypovídající porovnání daleko lepší, než údaj z jatečního přístroje..
3. Při použití výkonného střeliva v ráži .22 k tomu určenému a jak správně říkáte, při správném zamíření a vzdálenosti se jinde na světe spolehlivě usmrcují zvířata těmito střelami.
Chcete-li to vidět na vlastní oči, namátkou odkaz např. zde https://www.youtube.com/watch?v=Zn63qYwFcMY
4. Sám bych se MOŽNÁ za určitých podmínek (pokud by to naše legislativa dovolovala) přiklonil k možnosti porážky legálně drženou dlouhou palnou zbraní pro držitele skupin min. C a E, za zpřísněných trestů v případě zneužití, či nehody.
Třeba by pak spoustu hobby chovatelů opustilo od žido-muslimáckých praktik, které jsou dle mého mnohem více nehumánní a taktéž zakázané.
5. Nehodlám se už pouštět do komentování příspěvku ohledně přesnosti, dostřelu, balistické křivky (která, cituji "poměrně rychle klesá"), nebo problematiku střelby z kazatelny s krátkou palnou zbraní, atp..
Vím, nikdo není dokonalý a nikdo neví vše, ani já se rozhodně necítím v pozici, že bych měl a chtěl někoho poučovat - o balistice i zbraních toho sám vím mnohem méně, než kolik bych si přál.. Ale někdy zkrátka platí mlčeti zlato.
Pokud nepatříte k držitelům ZP, pak je vše v pořádku a budu rád, pokud se k nim připojíte. A oceňuji, že máte alespoň hrubý přehled o tématu, i když mnohdy poněkud nepřesný.
Děkuji přispěvatelům "Pavel Š." a "lesakm" za jejich příspěvky, se kterými souhlasím a napravili tak odbornou stránku tohoto vlákna.
Hezký den
pastier

XXX.XXX.208.239
Pripojím svoj postreh z poslednej doby.Bol som prítomný porážke 24 mesačného býka.Prišiel poľovník a býka nám omráčil brennekom.Nikto z nás nemal odvahu použiť porážkovú pištol.Bolo to rýchle rana býk ľahol a hneď sme ho vykrvili.Brennek prešiel lebkou mozgom a zastavil sa až v miešnom kanáliku.
Také připojím zkušenost. Před 3roky když jsem s ovcema začínal, tak jsem si sehnal řezníka. Vnímal jsem ho jako velkého profesionála a co řekl jsem bral jako svátost. Rozhodl, že si půjčí malorážku at nenaháníme ovce po pastvině a střelí ji do hlavy a pak vykrví. Jak řekl, tak udělal, vše hladce proběhlo u obou ovcí. Ovce po výstřelu okamžitě padly, odkrvil atd.