Možná vám budu připadat divná. Dnes ráno koza porodila dvě, jedno čiperné, druhé na umření.
Koza se chovala nestandardně, pořád Hrabala kopytem, jako by chtěla to neduživé co nejdříve zahrabat do země 😭
Co myslíte? Odstříkala jsem mlezivo do předehřáté flašky, dala mu napít, kuckalo, a chvilku vypadalo, že se zvetí. Ale pak zase lehlo...pokapala jsem mu kožíšek mlíkem, máma ho olizala, a zas konec. Nezájem. Dala jsem ho do krabice se senem, do rohu, ať je chráněné. A nechávám to už na přírodě.
Vloni jsem zachraňovala,na umělém mléku (jehněsan), stejně jsme to na podzim porazili.
Už mě to fakt nebaví...
Když koza hrabe po kůzleti, tak ho nechce zahrabat, ale přimět ho, aby vstalo a šlo se napít. Příroda to tak zařídila. Pokud se kůzle po takovém pobízení nezvedne, tak toho koza po určité době nechá a věnuje se tomu kůzleti, které za ni běhá.
Proč jste zachraňovala na jehněsanu? Copak koza neměla dost mlíka, aby stálo za to ji podojit a naučit kůzle na dudák? Koza by měla s přehledem dvě kůzlata uživit. Jinak to je koza do klobás.
Loňská koza byla prvničky a měla mléko jen pro jedno, takže druhé ignorovala.
Tato má mlíka pro tři.
Teď jsme tam s mužem byli...po napití odstrikaného mléka se vzpamatovalo, je to nádherný kozlík. Sací reflex má. Zkoušíme oddojovat,koza nám lehá a nechce dát. Kozlík nemůže na nohy.
Už se to tu jistě psalo mockrát, mít selen, dám mu ho. Vypadá jinak dobře.
Hm, mléko je... takže jdeme bojovat.
Dám mu ho zase z flašky, patřičně ohřáté.
No, tak jestli má sací reflex, tak není nic ztracené. SELEVIT můžete píchnout v úterý, až bude vet ordinovat. Nevím, jak dojíte. Mě manžel udělal dojící stůl a tam můžu kozu zafixovat za hlavu a i uvázat nohu v případě, že by hodně vyváděla. Zvykne si každá, no některá ze začátku zkouší, co chovatel vydrží.
Naše koza mimo kojení dojící lavici miluje a je na ní zvyklá. Dojí manžel.
Spíše jde o to, že já jako silný astmatik nesnáším prostředí chléva. Maximálně vyčistím trusné stoly a pryč...každý delší pobyt musím profoukat plíce chemií.
Kozy chová manžel, který se teď rozhoduje, jestli do toho zachraňování půjde...je to kozel, to chromé, takže tři měsíce zachraňování a pak stejně porážka, aby nenakryl matku nebo sestru.
😭🙈
Když jsme měli první kozu, tak jsem taky měla dojicí lavici ve chlévě. Teď už mám potíže s ohýbáním a z nízké stoličky bych nevstala, tak máme dojící stůl. A je pod kůlnou vedle chléva. Příjde mě to trochu hygieničtější, než dojit ve chlévě. Časem by možná šlo kůzle naučit pít od matky právě na té lavici.
Valentko

XXX.XXX.216.179
Nám sa minule narodili 2 jahňatá. Jedno bolo na tom lepšie druhé trochu horšie. Ale vyzeralo to s nimi dosť nádejne. Jedno pilo samé od matky ale druhé nie. Ešte sme ho nakrmili večer kravským mliekom a vyzeralo to
dobre. Na druhý deň sme ich obidve našli mŕtve. Vedla seba. Či ich stará zalahla alebo čo nevieme si to vysvetlit.
Kozaróza

XXX.XXX.171.17
Dobrý den, soused má ovečky a mají cca 3 roky již ohlávky nepřetržitě na krku. Nechodí s nima mimo zahradu. Šel okolo pán chovatel také těchto oveček a říkal,že je to týrání. Prosím o správný názor, je mi jich líto. Děkuji.
Nepíšete, co to je za ovečky, jak je zahrada velká, jestli mají k dispozici přístřešek a dost jiného krmiva - seno, sláma. S ovcemi nikam chodit nemusíte, ale musí být o ně postaráno jinak. Obojky jsou dobré pro snadnější manipulaci se zvířaty. Důležité je co říká zákon a jestli je to podle zákona a ne co říkal jeden pán.
Kozaróza

XXX.XXX.171.17
Díky za vyjádření, vím že se s ovečkami nikam chodit nemusí, jen jsem chtěla poukázat že není potřeba ohlávky mít nepřetržitě, jsem pejskař a vím že vždy po procházce nejdříve osvobodím psa od obojku. Několikrát jsem viděla jak se ovečky kopýtkama drbou právě v místech silikonových ohlávek na tvářích a v těch parnech to není asi moc příjemné. Ohledně velikosti zahrady je to v pořádku, trávu i seno v zimě mají, přístřešek také. Zákon jsem nestudovala, jen z hlediska milovníků zvířat mi to nepřipadá odpovídající. Hezký den a dík