Dobrý den,za nedlouho k nám přijedou 3 jehňata suffolk.Koupili jsme https://www.heapco.cz/mikrop-mikros-telata-jehnata-kuzlata-1kg/ .Mysleli jsme si že to bude něco jako liz ale je to takový prášek.Na obalu píšou že se to má přidávat do krmné dávky.CHtěla bych se zeptat jestli to můžeme dávat i do vody.A když ne tak do čeho jiného.Máme je jen přez léto na výpas takže žádné jaderné krmivo nemáme a nejraději by jsme ho ani neměli.Žádám tedy o rychlou radu.Předem děkuji.
My používáme Nutrimix pro kozy,ovce...a michame to kozam do krmeni,jak se píše v navodu na použití..do vody se to nedává, mineraly sednou ke dnu a ovce,kozy, je nesežerou..pres zimu je michame do nakrájené řepy,(popř.nastrouhané ) smícháme se šrotem..kostku vitamizovane soli maji state k dispozici..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Také dávám kozám Nutrimix do krmiva. No do vody určitě ne. Jak píše Ančovička1.
Pokud nechcete dokrmovat jádrem, tak to zkuste nabídnout někomu jinému a kupte si minerální liz. Nebo poždádejte prodejce o výměnu z důvodu milnéobjednávky.
Ono zase toho jádra nepotřebujete moc. Stačila by hrstička denně. Oni se pak i lépe zvykají třeba na zvírání atd. Já když projdu s kyblem po zahradě mám celou bandu za sebou od koz až po kuřata a psa

Do vody je spíše SUPERVIT S https://eshop.zooarcha.cz/nutri-mix-supervit-s-100-g/
Ale tam to jsou zase spíše vitamíny..Jako minerál bych asi koupil tohle: https://eshop.zooarcha.cz/liz-mineralni-universal-5kg/ To by na sezonu pro 3 ks mohlo stačit.
dobrý den no vlastně my máme este tohle https://www.heapco.cz/solny-liz-solsel-bily10kg/ takže pokud to stačí tak mám vyřešeno
kikus
napsal(a):
dobrý den no vlastně my máme este tohle https://www.heapco.cz/solny-liz-solsel-bily10kg/ takže pokud to stačí tak mám vyřešeno
jo a ještě se zeptám.Nemohla bych jim ty minerály dávat do pšenice jak už někdo psal tak do kýble 3 hrsti pšenice(nebo nevím jestli je ta hrst na 1 ks) a podle návodu minerály???

kikus
napsal(a):
No mohlo by, lepší než nic.

kikus
napsal(a):
jo a ještě se zeptám.Nemohla bych jim ty minerály dávat do pšenice jak už někdo psal tak do kýble 3 hrsti pšenice(nebo nevím jestli je ta hrst na 1 ks) a podle návodu minerály???
No některé názory tvrdí , že pšenice je pro ovce/kozy méně vhodná. Já jí v menším krmím taky.
Zkuste to. Nejdříve v malém množství a uvidíte zda nebudou mít průjem či jiném zažívací potíže.
Pokud jim to budete dávat jako plamsek párkrát do týdne myslím , že by to mohlo být OK.

Psenice projde ovcej nevyuzita a pokud ji date hodne tak se jeste poserou. Kdyz uz prikrm ( podle me zbytecnej ) tak bych zkusil to JADERNE krmivo :) po tom pojedou jako divy, uz jen napojit draty a zacit prodavat elektriku cezu ( vtipek ).
Spis napiste jak stary jsou ty odstaveny jehnata??? tipuju ze konec unora? Jestli nahodou jeste nemely uchlastavat mlicko od maminek.
napsal(a):
Psenice projde ovcej nevyuzita a pokud ji date hodne tak se jeste poserou. Kdyz uz prikrm ( podle me zbytecnej ) tak bych zkusil to JADERNE krmivo :) po tom pojedou jako divy, uz jen napojit draty a zacit prodavat elektriku cezu ( vtipek ).
Spis napiste jak stary jsou ty odstaveny jehnata??? tipuju ze konec unora? Jestli nahodou jeste nemely uchlastavat mlicko od maminek.
jsou únorový a máme je od odborníka.......a ne
napsal(a):
No některé názory tvrdí , že pšenice je pro ovce/kozy méně vhodná. Já jí v menším krmím taky.
Zkuste to. Nejdříve v malém množství a uvidíte zda nebudou mít průjem či jiném zažívací potíže.
Pokud jim to budete dávat jako plamsek párkrát do týdne myslím , že by to mohlo být OK.
Dobrý den zkusím to a kolik cca jim toho mám dávat??myslím té pšenice

kikus, ted mate pulku dubna...odbornik neda pekny jehne v takovym veku i kdyby na vypas. Protoze to je vek kdy se teprve prechazi na pevnou stravu. Zacatek unora nebo konec?

kikus
napsal(a):
Dobrý den zkusím to a kolik cca jim toho mám dávat??myslím té pšenice
Psenici nedavejte. K cemu bych to tak prirovnal. Treba jako byste si dala nevareny tvrdy fazole nebo hrasek. Tak je druhej den najdete v zachode. Tem jehnatum nedaj ale vubec nic a jeste jim muzou prihorsit. Na "vykrm" jedine jecmen. Oves se dava hlavne beranum aby byli chlapaci, jinak.

napsal(a):
Psenici nedavejte. K cemu bych to tak prirovnal. Treba jako byste si dala nevareny tvrdy fazole nebo hrasek. Tak je druhej den najdete v zachode. Tem jehnatum nedaj ale vubec nic a jeste jim muzou prihorsit. Na "vykrm" jedine jecmen. Oves se dava hlavne beranum aby byli chlapaci, jinak.
No ale vysvětlete to těm kozám když mi tu pšenici kradou od slepic nebo kačen
Ale máte pravdu v tom , že ta celá pšenice se pak v těch bobkách najde to je fakt.
napsal(a):
Já někde četl že pšenice díky tomu že má vysoký obsah lepku může způsobovat vážné zácpy , ale asi je to i o množství , ječmen jsme krmili roky bylo to bobrý , ale někdy se mi po něm stávalo že ovce v době bahnění byly po něm trošku "doupy" a zalehávaly mi první noc po porodu jehňata , od tý doby krmím oves a pocitově mám dojem že ovce po něm i líp rodí , teda že mají na porod víc energie , možná se mi to jen zdá ale zalehávání mi zmizelo prakticky úplně , letos mi zalehla jen jedna jediná jedno , ta ale měla zase čtyřčata takže už jen z toho byla celá hotová . ML.
napsal(a):
na mě jde o to abych ty minerály mohla do necho dat

Oves, jecmen, nebo psenicny otruby, jen mala hrsticka, klidne smichat s vodou a udelat testicko. Ja bych nedaval krom lizu nic.

uplne
Jen pár svých postřehů k diskusi:
1. Osobně se mi zdá, že dvouměsíční jehňata jsou na odstav - bez dalšího vašeho opečovávání příliš mladá; reálně tak mohou vznikat zbytečné zdravotní komplikace; doporučuji Vám tedy si k této otázce více načíst, co Vás čeká, nebo aspoň měsíc ještě posečkat, navíc nevím, jak u Vás, ale tady je sucho, trávy málo, resp. skoro žádná; ale jsme na horách, nedávno slezl sníh, dole už je zeleněji; navíc jehňata nemusí být ještě zvyklá na výživu trávou; je normální, že i dospělé ovce, když přejdou rychle ze sena na trávu, tak mají zdravotní problémy a mohou mít den až 2 průjmy. Určitě si opatřete kvalitní a voňavé seno - žádné velké kulaté balíky, malé obdélníkové do ruky, abyste viděla, co je uvnitř, a ne moc slisované.
2. „Nemohla bych jim ty minerály dávat do pšenice“ – to bych Vám rozhodně u mladých jehňat nedoporučovala, všichni pšenici kritizují, ale i dokrmování jakýmkoliv jádrem v tomto věku jehňat nemusí být dobře, sliznice se teprve vytvářejí; je to jak s malými dětmi, přestavuji si, že byste roční dítě začala přikrmovat uherákem. Já také jednou zkrmila pytel pšenice, co zůstal po zadávených slepicích, dávala jsem jim jí málo jen na chuť a už byly velké a pastva byla stabilní; ovce jsou velmi citlivé na to co žerou, takže změny velmi opatrně; slyšela jsem, že dokonce jenom změna pastviny v průběhu roku, a tudíž i jiný travní porost vedl k úhynu ovcí (ale mám to z druhé ruky, a důvodů mohlo být více); zapamatujte si jednoduchou poučku, že u ovcí musíte velmi, velmi opatrně se změnou jejich jídelníčku. Osobně přikrmuji ovsem - nešrotuji ho, ač by to jistě lépe využily - zvláště v zimě, myslím si, že tím ale zvládají nepřízeň počasí a v mrazech je to „zahřeje“, ale je to tak hrst ovsa na den na ovci; dalším důvodem je, že se tak lépe ochočí. Pokud na jádro nejsou zvyklé, jakože takhle mladá jehňata pravděpodobně nebudou, tak si myslím, že v hrst ovsa na všechny 3 ovce je tak akorát. A pytel ovsa koupíte tak za 300 Kč v krmivech, ten by vám mohl pro 3 na sezónu stačit, lepší jim dát méně než více. Taky pozoruji, že platí „Když já jim dám ovsa, oni skáčou hopsa“. Rozhodně byste, zvláště v prvních dnech, měla zachovat to, na co byly zvyklé a změnu realizovat velmi opatrně a pomalu. Abyste nemusela řešit 3 mrtvolky. Známá dostala za úkol týden se starat o stádo ovcí, když přijeli majitelé z dovolené, pak už měli jenom půlku; jiný známý zvládl zlikvidovat celé stádo, sice je hlídal víc než měsíc - tak to jen pár katastrofálních scénářů ohledně změny stravy. Možná že zdejší veterináři v diskusi k tomu tématu výživy řeknou více a důvody uvidí jinde, ale já to mám jako základní poučku péče o ovce, že se změny stravy velmi opatrně. Mojí veterinářce jsem musela slíbit, že je nebudu krmit chlebem – což jsem ani nezamýšlela - jinak se mi o ně nebude stara, ale bylo to první, co požadovala. Samozřejmě mladičká jehňata budou velmi citlivá, to, co projde starší ovci, ony nemusí zvládnout.
3. Minerální Liz - ten bílý, na který odkazujete https://www.heapco.cz/solny-liz-solsel-bily10kg/ (není tady ani údaj o stopových minerálech, což v níže uvedeném je ) - jsem ho loni dostala darem, ale moje ovce ho nemají moc rády, v podstatě vůbec neubývá; předtím jsem si objednávala https://www.forstagro.cz/chov-koni/mineralni-lizy-pro-kone/liz-solny-mineralni-lisal-se-10-cu-0-10kg-kostka.html?gclid=EAIaIQobChMI-d6QgJDr6AIVkbt3Ch2fKwRuEAQYASABEgI8iPD_BwE , a ten jim chutnal a šel na odbyt; ale možná to bude i ve složení, které samozřejmě dnes už nevím a nejen v barvě ; v tomto se píše. vhodný obzvláště pro ovce, jelikož neobsahuje měď, která je typicky nesnášenlivá pro tento druh
4. K mědi v lizu - https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/1844971/mineralni-liz-s-medi-nebo-bez je odkaz na http://ovce.net/Oznam/minerlatky.htm : Měď Cu – deficit se projevuje nepřijímáním krmiva, anemií, zaostáváním ve vývoji ,poruchami ve vývoji, poruchami v reprodukci a zhoršením zdravotního stavu. Měď je také hlavním zdrojem problémů s onemocněním paznehtů (pokud spatříte zejména u ovcí mezi paznehty tenkou červenou linku, jde o známku toho, že došlo z nedostatku mědi k porušení keratinu). Měď patří k prvkům, které v půdě spíše chybí. Příčinou nedostatku bývá často používání chemických hnojiv. Podávání mědi je třeba kombinovat s ostatními minerálními látkami. Velmi úzký je při uvedených problémech vztah mezi mědí a sírou. Přitom většina lízů je bez mědi.
5. Tak si vyberte ☹ z rad odborníků.

suffolkovce: neblaznete tolik info kdyz kikus ma jehnata od jak to psala odbornika?