Prodej státního pozemku, na který mám pachtovní smlouvu realitce :-(

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.4.2020 09:36
kanelka

XXX.XXX.70.29

Dobrý den, prosím o radu, zda nemá někdo zkušenost, když Vám pozemkový úřad prodá pozemek, na který s ním máte uzavřenou pachtovní smlouvu na doživotí? Zjistila jsem to náhodou, nahlédnutím do katastru nemovitostí. Najednou nebyl majitelem stát, ale nová pět měsíců vzniklá realitka z druhé strany republiky :-(
Zatím mi ani jedna strana nedala nic vědět. Netušíte, co mě čeká? Má pozemkový úřad za povinnost uvést novému majiteli, že na pozemek je uzavřená pachtovní smlouva? Jestli to dobře chápu (paragraf 2221 a 2222 NOZ), tak pokud to novému majiteli zapsal do smlouvy, tak má pachtovní smlouva platí i nadále… No, ale mám strach, že to tak nebude :-( Na pozemku mám (malé) registrované hospodářství.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.4.2020 10:29

Smlouva nezaniká změnou majitele,ale přechází na něj. Bez ohledu na to,jestli novému o smlouvě řekli. Vaše smlouva tedy je nadále platná a pokud je na dobu neurčitou, měla byste být v pohodě.

19.4.2020 15:58
kanelka

XXX.XXX.70.29

No tím, si právě nejsem jistá V paragrafu 2221 je uvedeno:
(2) Převedl-li pronajímatel vlastnické právo k věci, nejsou pro nového vlastníka závazná ujednání o pronajímatelových povinnostech, které zákon nestanoví. To neplatí, pokud nový vlastník o těchto ujednáních věděl.

V souladu se stávající úpravou (§ 680 OZ) je zachováván princip, že změnou vlastnictví u pronajaté (propachtované) věci vstupuje nový vlastník do práv a povinností dosavadního vlastníka (pronajímatele/propachtovatele).

Novinkou je odst. 2, z něhož dovodit, že pokud nový vlastník zemědělského pozemku nebyl seznámen s obsahem pachtovní smlouvy, kterou uzavřel předchozí vlastník jako propachtovatel (např. v kupní smlouvě je uvedeno, že pozemek, který je předmětem koupě je bez právních vad, není zatížen nájemním či jiným právem….), nebude nový vlastník vázán nad rámec povinností, které stanoví NOZ. To může znamenat, že pro nového vlastníka nebudou platit veškerá smluvní ujednání dosavadních stran jdoucí nad rámec NOZ, což může být např. odchylné ujednání o délce výpovědní doby apod. Pokud nový vlastník obsah pachtovní smlouvy předem znal, je těmito ujednáními plně vázán.
Jestli to dobře chápu, tak pokud to pozemkový úřad novému majiteli neoznámil, budu mít smůlu...

20.4.2020 11:21

Tak to se omlouvám, vycházela jsem z ustanovení o nájmech analogicky. Nicméně pokud prodával státní pozemkový, byla bych si skoro jistá, že pachtovní smlouvu přiznal. Nevěřím, že by to neuvedli ve smlouvě o prodeji.

Každopádně i kdyby, pachtovní smlouva je platná, neplatná by byla jen ujednání nad rámec OZ,jak jste psala.

20.4.2020 20:15
kanelka

XXX.XXX.70.29

Nic se neděje Tak mi to nedalo a na pozemkový úřad jsem zavolala. Pozemek byl prý převed v rámci soudního sporu - restitučního nároku. Nejprve fyzické osobě a ta ho obratem přeprodala realitce No smlouva platí, ale mohou mi ji vypovědět - 12 měsíční výpovědní lhůta... Tak mám s hospodářstvím smůlu

20.4.2020 20:51
Žaba 152

XXX.XXX.101.251

Dobrý večer! Tak to máte fakt smolu😟,develumpery rozkuskujú (rozparcelujú) a namastia kešene

Přidejte reakci

Přidat smajlík