Prosím o rady do začátku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.4.2020 10:04
fplisek

XXX.XXX.14.164

Dobrý den,
poprosil bych o rady na začátek.
Chtěli by jsme si na pozemek o výměře 4500m2 pořídit ovce na spásání trávy. Prozatím máme favority Kamerunské ovce. Kozy jsem vyloučil, když jsem viděl v sousedství, kde mají pomíchané stádo ovce - kozy, ovečky klidné, kozy pořád zdrhají a likvidují ploty :-) . Pozemek je oplocen, ze tří stran nové ploty, z jedné strany prozatím staré pletivo (kvůli tomu nechci kozy, aby nelítaly u sousedů). Součástí pozemku je stodola, tam by bylo ustájení a jezírko s vodou. Cca na 500m2 je les smrk, borovice cca 10 let, na 200m2 dubový les taky cca 10 let, cca 2000m2 je starý sad, který postupně obnovujeme 20% nové ovocné stromky (počítám s tím, že je zabezpečím) 80 % staré polosuché ovocné stromy. Celkově je pozemek hodně vlhký, tráva roste, že nestíháme síct :-) . Seno na krmení v zimě není problém. Ovce nechceme stříhat a asi by nebylo úplně ok, kdyby byly zlé na lidi. Nechceme je ani na maso, jen na spásání trávy.

1. Jak hodnotíte můj výběr plemene na takový pozemek? Případně jiné návrhy?
2. Kolik by jste doporučili kusů na tuto výměru a skladbu pozemku?
3. Zlikvidují mi ovce i ty duby? Jehličnany jsou mi jedno.
4. Nové oplocení je provedeno silným poplastovaným pletivem, nebudou je okusovat?
5. Stačilo by jim jako zdroj vody jezírko? Případně můžu dodat jiné napáječky, s vodou tam není problém

Případně bych poprosil o další rady, či doporučení na začátek. Začátečník v chovu hospodářských zvířat nejsem, jen ovce jsme nikdy neměli.

Ještě jsem dostal rady, ať se vyprdnu na ovce a vypustím tam husy, že nebudu muset řešit zabezpečení mladých ovocných stromků, ale tohle řešení se mi moc nelíbí :-) .

Děkuji za rady

Přidejte reakci

Přidat smajlík