Líné kozy?

Anglonubijská podílová
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Martin_cz

11.5.2020 12:08
Martin_cz

XXX.XXX.27.40

Přátelé, máme rok dvě kozy. Mají stálou pastvu, sena dostatek, liz, vodu, šrot (čerstvě místo šrotu granule), ale jsou líné a nechtějí moc žrát. Jakoby jim bylo po nás smutno. Když jsme venku s nimi, tak se pasou, když jdou s náma na procházku tak se taky pasou, ale jak jsou zavřené, v ohradě 500 m2 plné pestré pastvy včetně keřů a stromků, tak leží a čekají až se objevíme a pasou se tak 3 hodiny z celého dne. Napadá někoho co s tím?

Kozy jsou bílé křížené s AN. Mladší je loňská, staší předloňská, aktuálně březí. V předjaří jsme mysleli, že je to začervením, byly pohublé a polehávaly. Jsou tedy dvakrát odčervené, jedna má po kůře uniruminalem, druhé pomohlo pivo. Přibraly a jsou na tom výrazně líp. Ale hlavně asi dělá i to, že jsme s nimi častěji. Taky je často pouštíme volně z výběhu, protože jsme na samotě a nemají co zničit a neutíkají, drží se u nás. Když jsme doma a jsou vlně puštěné, lehnou si ke dveřím a čekají na nás. Nenapadá někoho co s tím? Díky :)

11.5.2020 18:12
kastef

XXX.XXX.23.69

naše se nejradši válí v chlívku-venku na krásné nové pastvě vydrží max.2 hodiny,a jak nás vidí vřískají u brány.

12.5.2020 00:05
roklanka

XXX.XXX.46.179

Proč líné? Maji dostatek žrádla. Nubije jsou obecně klidnější. Když jdu se stádem na volnou pastvu,tak si po dvou hodinách taky lehnou a je jim jedno,že ještě nejsou doma,prostě zaplní bachor a nemají důvod k pohybu. Pak sebou v ohradě plácnou a přežvykujou.

12.5.2020 16:54
kosta

XXX.XXX.106.158

Koza se napřed nažere a potom si lehne a v klidu přežvykuje.Až vytráví tak zase žere.A tak dokola.

Martin_cz

13.5.2020 18:01
Martin_cz

XXX.XXX.207.144

Díky za odpovědi, trochu jste mě uklidnili. Já měl vždy zato, že kozy se pasou skoro pořád a poměr mezi přežvykováním a pastvou je výrazně ve prospěch pastvy. Za jiných okolností bych nepsal, na jaře byly hodně pohublé a ulehávaly a za rok taky skoro vůbec nevyrostly. Loňská kozička má aktuálně jen 15 kilo, ta březí neměla ani potřebných 30 kilo a to měla už dva roky.

13.5.2020 19:58
kosta

XXX.XXX.106.158

Koza roste tři roky .Nejvíc vyroste přes léto.Je dlouhý den tak hodně žere .

13.5.2020 22:11
pajca

XXX.XXX.232.216

Martin_cz napsal(a):
Díky za odpovědi, trochu jste mě uklidnili. Já měl vždy zato, že kozy se pasou skoro pořád a poměr mezi přežvykováním a pastvou je výrazně ve prospěch pastvy. Za jiných okolností bych nepsal, na jaře byly hodně pohublé a ulehávaly a za rok taky skoro vůbec nevyrostly. Loňská kozička má aktuálně jen 15 kilo, ta březí neměla ani potřebných 30 kilo a to měla už dva roky.

To si děláte srandu že ? Roční kříženka Bílé x An 15 kg ? Zakrslé váží víc.
Vážně k neuvěření.

13.5.2020 22:25
roklanka

XXX.XXX.46.179

Pajča má pravdu,jsou podražené. To je váha tříměsíčch í a 7měsíčních kůzlat.

14.5.2020 19:45
moonika

XXX.XXX.151.6

Neodfotíte ich? pozrite im sliznice podla stupnice FAMACHA score(google). A teda pred odčervením boli ešte chudšie a ešte viac polihovali? čím ste odčervovali? A odčervovali ste ešte v dobe keď sa ešte nepásli?

15.5.2020 07:32
ančovička1

XXX.XXX.1.23

Píšete,že je dobre krmite a že nežerou..napiste konkrétně,co krmite..vyměnit obilí jen za granule je špatně, koza potřebuje i zrno..my krmime jecmen,granule,kukurici,celou, teď i ovesne vločky,kozy koji kuzlata a ta žerou s nimi...kolik jste jim dával toho šrotu a jakeho?..proč jste přestal?...
Neni možné,aby normalni koza měla 15-30kg...

15.5.2020 07:34
ančovička1

XXX.XXX.1.23

..pošlete fotku..

Martin_cz

15.5.2020 13:42
Martin_cz

XXX.XXX.31.251

moonika napsal(a):
Neodfotíte ich? pozrite im sliznice podla stupnice FAMACHA score(google). A teda pred odčervením boli ešte chudšie a ešte viac polihovali? čím ste odčervovali? A odčervovali ste ešte v dobe keď sa ešte nepásli?

FAMACHA 2-3, ale monitory lžou. Je zřetelně růžové u mladší rohaté a jen o malinko míň růžové u té březí (bezrohé). Odčervováno Panacour 25 mg/ml, 100 ml do tlamy 14.4. a 28.4. Váha malé rohaté je aktuálně 21 kg, je loňská, dubnová.

Jinak pást se můžou pořád, jsou celoročně venku, mají uprostřed louky svůj domeček s neustálým přísunem sena, vody a lizu. Oplocení posunuju po cca 500 m2 kolem domku jednou za cca dva měsíce, prostor nikdy nevypasou. 2-3 dny v týdnu jsou na volno a okusují v remízcích listy stromů a likvidují malé nálety..

Do listopadu žraly obě šrot (pšenice a ječmen 1:1), pak postupně přestaly. Teď začaly znovu, ale místo šrotu dostávají každá cca 400 g ENERGYS OVCE UNI z Kamiru.

15.5.2020 14:30
ančovička1

XXX.XXX.1.23

Diky za fotky,kozicky nevypadaji hubené😀, ale jsou malinké..nejspis to bude genetika,předešlá příbuzenska plemenitba se špatnou výživou...ale kozy obilniny potřebují,šroty jim nechte také...ječmen nechte, psenici bych vynechala,misto ni trochu kukurice,oves..ja krmim obilim celým..

15.5.2020 15:55
moonika

XXX.XXX.161.12

Ta predlonska este stale vyzera tak kozliatkovsky, akoby ich nejaky ten problem zabrzdil v raste(ak tam nie je genetika), ale ta mladsia to moze skor dohnat aj vdaka tomu ze ste ju nepripustili , pripada mi trosku prihrbena ale foto moze skreslovat . Inak tu ich linost tazko posudit, pokial ich clovek cely den nesleduje:-) psenicnojacmenny, srotom krmit kozy nie je moc bezpecne pre ich travenie. Ja napr davam vacsi podiel ovsa , celeho , potom mensi podiel jacmena, trochu kukurice, slnecnicoveho semena a pod

15.5.2020 18:27
pajca

XXX.XXX.238.7

Martin_cz napsal(a):
FAMACHA 2-3, ale monitory lžou. Je zřetelně růžové u mladší rohaté a jen o malinko míň růžové u té březí (bezrohé). Odčervováno Panacour 25 mg/ml, 100 ml do tlamy 14.4. a 28.4. Váha malé rohaté je aktuálně 21 kg, je loňská, dubnová.

Jinak pást se můžou pořád, jsou celoročně venku, mají uprostřed louky svůj domeček s neustálým přísunem sena, vody a lizu. Oplocení posunuju po cca 500 m2 kolem domku jednou za cca dva měsíce, prostor nikdy nevypasou. 2-3 dny v týdnu jsou na volno a okusují v remízcích listy stromů a likvidují malé nálety..

Do listopadu žraly obě šrot (pšenice a ječmen 1:1), pak postupně přestaly. Teď začaly znovu, ale místo šrotu dostávají každá cca 400 g ENERGYS OVCE UNI z Kamiru.

Vy jste dal vážně každé kozičce po 100 ml Panacuru opakovaně po
čtrnácti dnach ?
Při plochých červech je výrobcem doporučovaná dávka 2 ml na 5 kg.
Když se koze podle novějších poznatků má dát dávka dvojnásobná.
je to 4 ml na 5 kg. Dvaceti kg. kůzle mělo dostat 16 ml. Na to stačí
umět alespoň malou násobilku.
Kozičky jsou asoutně podtržené ve vývinu a nadorostou do konce
života. Prostě nerosti.
Kolik ta kůzlata vážila a jak byla stará, když jste je koupil ?
Na té bezrohé je vidět jak růst hlavy předběhl růst těla.
Pošlete příští týden jejich trus na rozbor na parazity, ať alespoň víte,
jak byly ty koňské dávky účinné. Na panacur je již dost parazitů
rezistentních.

Martin_cz

15.5.2020 20:21
Martin_cz

XXX.XXX.31.251

Omluva, 10 ml Panacur, překlep :-)

Kozy jsme dostaly darem a bylo to dost spontánní rozhodnutí, vše jsme se tedy učili za pochodu. Přiznávám, že to není nejlepší způsob jak začít. Trápí mě například i pastruky u té březí kozy. Podtržená znamená dřív odstavená? Pokud ano, tak to je nepravděpodobné, z chovu, ze kterého je mám to pán vede dost "přírodním" způsobem. Tedy odstav moc nekontroluje, jen prý kontroluje připouštění, vyhledává vhodné kozly po známých a tak, ale jak důsledně, nevím, možná oděluje při prskání. Nechová primárně na mléko. Je to starý pán a kozama nám chtěl udělat radost. Osobně bych příbuzenskou plenetibu nevylučoval. Kozy měl celkem všchny menší. Bohužel v době, kdy jsme zjistili, že nejsou ideální se už staly kámošky, a tak na vyřazení nemám v tuto chvíli pomyšlení.

15.5.2020 22:46
pajca

XXX.XXX.238.7

Tak starému pánovi ještě jednou pěkně za takový danajský dar poděkujte.
Pán má jistě hodně rád zvířata, tak jich má hodně, vede chov přírodním
způsobem, nebo jinak , v souladu s přírodou, proto jsou jeho kozy odkázány
výživově pouze na to, co jim příroda navařila, na omezeném prostoru.
On odstav řešit nemusí, protože kozy nemají dost mléka ani pro kůzlata,
natož aby ještě musel dojit. Proto jsou to takoví nerosti.
Kůzlata Bílé kozy, standartně krmené mají denní přírůstky 22-25 dkg ,
i více. Anglonubijka , ne nějaký bastard, je větší než bíá, má (ne všechny)
mléko tučnější, vyšší bílkovinu, proto i denní přírůstek je vyšší.
Tak si to spočítejte za tři měsíce, přičtěte porodní váhu a porovnejte
si to s tím vaším danajským darem.
Plemenitbu také provádí na vysoké chovatelské úrovni, tak že jestli
vaše kozička dokáže porodit, tak mladé hlavně nikomu nedarujte zase
do chovu.

Martin_cz

10.7.2020 13:22
Martin_cz

XXX.XXX.2.23

Díky za reakce. Jo on pan farmář říkal, že s tím křížením experimentuje. Ale podrobnosti nevím. Říkal ale, že mají skvělé mléko. Kozy jsou líné pořád, ale prikrmoval jsem během jara granulemi a spravily se. Malé mi prijdou pořád, porod byl náročný, jedno kůzle jsme zachranili dvoudenním krmením z flašky, ale už se ma k světu.

Co mě zaráží, je to mléko. Chutná spíš mezi ovčím a kravským. Nemá ten kozí ocas ani po týdnu v lednici. Letos poprvé zkouším sýr. Z 8,5 litrů mám 1,3 kila polotvrdého sýru z první várky a z druhé 9,5 litru mám 1,5 kg po lisování a ještě 0,5 kilo ricotty. Je to v pořádku? Jak to máte vy?

Přidejte reakci

Přidat smajlík