Zatvrdlé miesto na vemene u kozy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.5.2020 20:32
Srna23

XXX.XXX.41.59

Dobrý deň, koza má pod sebou svoju mesačnú kozičku, dojím 2x denne. Asi pred 2 týždňami som v mlieku našla krvavé zhluky, volala som veterinára, koza bola inak v poriadku a tak poradil len natierať prehrievacou masťou, čo som robila až doteraz. Mlieko je pekné, koza vyzerá tiež dobre. Nedávno som ale na tej istej polovici, z ktorej išlo to krvavé mlieko, našla blízko bázy stvrdnutú oblasť, asi 2x2 cm. Môže to byť absces? Alebo niečo iné? Čo by ste poradili robiť? Ďakujem

31.5.2020 20:39
Srna23

XXX.XXX.41.59

Ešte pridávam kľúčové slovo mastitida

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.5.2020 21:08

abces ne, chronická mastitida určitě.

bohužel to bývá zlatý stafylokok a šance na vyléčení je skoro nulová.

31.5.2020 21:22
Srna23

XXX.XXX.41.59

Díky za reakci.

Naozaj sa nedá nič robiť? Nechcem o ňu prísť, je to dobrá koza.

31.5.2020 21:24

Srna23 napsal(a):
Díky za reakci.

Naozaj sa nedá nič robiť? Nechcem o ňu prísť, je to dobrá koza.

mělo se to intenzivně vydojovat v době, kdy zánět vznikl a léčit i antibiotiky.

teď už, když tam máte tu zatvrdlinu, neuděláte nic.

31.5.2020 21:42
Srna23

XXX.XXX.41.59

Aha. Teraz už ATB nepomôžu?
A čo sa prosím teraz stane, čo mám spraviť pre záchranu aspoň tej druhej polovice? A ešte, prosím, čo tá zatvrdlina vlastne je?

31.5.2020 21:46

Srna23 napsal(a):
Aha. Teraz už ATB nepomôžu?
A čo sa prosím teraz stane, čo mám spraviť pre záchranu aspoň tej druhej polovice? A ešte, prosím, čo tá zatvrdlina vlastne je?

ne, do zavrdliny už nelze antibiotika v potřebné koncentraci nijak dopravit.

druhé polovině vemene by nic být nemělo.

zatvrdlina je prostě opouzdřené ložisko zánětu.

31.5.2020 22:01
Srna23

XXX.XXX.41.59

Ďakujem, mohli by ste to, ak máte čas, vysvetliť bližšie? A podať nejakú konkrétnejšiu prognózu?
Viem, že ste veterinárka a nemyslím si, že sa v tom vyznám lepšie, ale podľa toho, čo píšete, sa mi to dosť podobá na absces v tomto článku: https://www.wikiskripta.eu/w/Absces

31.5.2020 22:32

ne, není to absces.

1.6.2020 06:54
Srna23

XXX.XXX.41.59

Dobre.

1.6.2020 17:22
Srna23

XXX.XXX.41.59

Už vidím aj ja, že nie je, lebo teraz sa to rýchlo rozšírilo a miesto jedinej 'boule' je už tvrdá polovica tej polovice.

Ten veterinár to až tak zle nevidí, nič o nevyliečení ani teraz nehovoril, tak už neviem..

Každopádne budem ďalej a ešte viac mazať a vydojovať, som len na gymnáziu a teraz cez koronavirus mám vďaka dištančnému štúdiu na vemeno stále čas.

Tak dúfam, že to môže dopadnúť dobre s funkčným celým vemenom.

1.6.2020 18:09
pajca

XXX.XXX.245.171

Požádejte veterináře, aby poslal na rozbor do laboratoře vzorek toho,
co z nemocné poloviny vemena vydojujete. Jestli se potvrdí zlatý
stafylokok, jak psala bodlinka, tak je to ztracené. Bohužel.

1.6.2020 20:15
Srna23

XXX.XXX.41.59

Ďakujem, asi to tak spravím.

Ten veterinár hovorí skôr o mechanickom poškodení, ale teraz už sa mi to veľmi nezdá.

A nemohlo by odpoveď na to, či tam je alebo nie je S. aureus, dať to, že som to mlieko ešte pred pár dňami pila len po bežnej pasterizácii a nič mi nebolo?

(ano, ja blbka, ale podľa toho, čo hovoril ten vet. a podľa toho, ako to mlieko vyzeralo, sa mi zdalo nezávadné)

Neviem, ale podľa toho, čo som čítala toxínoch tohto druhu, malo prísť k otrave. Môže to teda znamenať, že tam nie je zlatý stafylokok? Alebo by to v tom množstve (asi 300 ml každý deň počas niekoľkých dní) nemalo ten efekt?

Přidejte reakci

Přidat smajlík