Zdravím, po dlouhé době jsem se dostala k chovu ovci a necekane se mi jedna obahnila , jedno jehně proste odmítá, to druhé je čile, problem je tedy cim krmit to odstrcene.můžu dat kozí mléko? Navic nemam zadne mlezivo v zásobě.
A jako bonus ma to chudatko podivnou ránu na hlavě, vubec nevim co to je. Veterinar prijede nejdriv zítra, jediné co mi poradil je ze mám jehně nacpat pod mámu, ale vite jak to je kdyz ho nechce tak ho nechce. Nevim tedy jestli koupit jehnesan, nebo dat radeji to kozí mléko
roklanka
napsal(a):
Já bych volila raději kozí mléko.Jako náhražka za mlezivo od matky se přidává žloutek.
Roklanko děkuju, na vás jsem spoléhala, ale nevedela jsem jestli sem jeste chodíte. Nevíte prosim co ta rány na hlavě?
Jeste se zeptam ten zloutek do každé davky krmení?
Moc děkuju ⚘
Na utraceni je myslim čas, ono má chut do života.
Nebyla.jsem u toho, bylo to celé překvapení protože ta ovce mela zacatkem prosince jehně,,beranka,, a jeste v breznu ho kojila.takze docela šok. Nasla jsem je jen proto ze to odmitnute moc plakalo.
Dekuju moc za rady.
Ta rana vypadá divne jako puchyr s mozkem rikaji moje děti. Jinak maličká pije, cca 70ml uz sla i smolka ,akorát jeste sama nestojí
Martina40

XXX.XXX.243.254
Dobré ráno, koukněte sem:
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3671258/problemy-s-chuzi-kozy?success=response-box#a3684869
Zkusila jsem tam popsat odchov odmítnutého jehněte a ty vitamíny (hlavně selen) bych přidala taky. Malým i matce.
Co to je na té hklavě, to nevím, nikdy jsem nic podobného neviděla.
Je možné, že jehnička není v pořádku a proto ji matka odmítá a nebo je vyčerpaná předchozím porodem a taky cítí, že už na další nemá.
Hodně zdaru.
Děkuji moc, jsem z toho fakt jelen ted jsem koukala do záznamů a beranka mela 25.12. Vubec nechapu ze má ted znovu. Ovce mam po desetileté pauze a ledcos mi vypadlo. Lahvacu jsem par odchovala,ale tohle jsem taky jeste neviděla.
Vypadá to ze maličká dostala prujem a zatim se ji nepovedli postavit.
Koupim hermanek a uvidíme.
Jeste jednou děkuji ⚘
Uživatel s deaktivovaným účtem

roklanka
napsal(a):
Žloutek bych dávala na 250ml,tak tři dny,pak na půllitr a po 10 dnech bych ho nechala jen na kozím. Těžko říct,co je to za ránu,fotka nic moc. Byla jste u porodu? Je to sedřená kůže na kost?.
Nechodím sem už tak často,ta pohoda co tu bývávala už není.
Fotka mizerná, ale na první pohled - není to výhřez mozku? I podle popisu dětí. Viděla jste to taky, předpokládám.
Děkuji moc, jsem z toho fakt jelen ted jsem koukala do záznamů a beranka mela 25.12. Vubec nechapu ze má ted znovu. Ovce mam po desetileté pauze a ledcos mi vypadlo. Lahvacu jsem par odchovala,ale tohle jsem taky jeste neviděla.
Vypadá to ze maličká dostala prujem a zatim se ji nepovedli postavit.
Koupim hermanek a uvidíme.
Jeste jednou děkuji ⚘
Děkuji vám ženy za rady. Stav maličké se nakonec zhoršil, tak jsem ji nechala uspat. Bohužel zdejší vet se neobtěžoval jí prohlédnout aby mi alespoň řekl co to má na té hlavě, jen jí uspal a nazdar. 😢Opravdu si myslím že to vypadalo jako min.mozkomisni tekutina.nebo vyhreznuti casti mozku. Ovce jsem chovala před pauzu asi 7 let a nikdy jsem tohle neviděla. Roli možná sehralo i to ze původní majitel je kříži neustále mezi sebou. Já je mám jen jako sekačky ,ale koupim holkam jiného beránka, jestli seženu 🙂
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kessi77
napsal(a):
Děkuji vám ženy za rady. Stav maličké se nakonec zhoršil, tak jsem ji nechala uspat. Bohužel zdejší vet se neobtěžoval jí prohlédnout aby mi alespoň řekl co to má na té hlavě, jen jí uspal a nazdar. 😢Opravdu si myslím že to vypadalo jako min.mozkomisni tekutina.nebo vyhreznuti casti mozku. Ovce jsem chovala před pauzu asi 7 let a nikdy jsem tohle neviděla. Roli možná sehralo i to ze původní majitel je kříži neustále mezi sebou. Já je mám jen jako sekačky ,ale koupim holkam jiného beránka, jestli seženu 🙂
To by mohlo být, následek příbuzenské plemenitby.
Martina40

XXX.XXX.243.254
Jo, taky bych to asi svedla na příbuzenskou plemenitbu.
Já říkám:" Jen ten, kdo nechová, občas něco nepochová." Občas se to prostě nepodaří. Tímto tedy příbuzenskou plemenitbu rozhodně neobhajuji. Myslím, že ovcí je všude dost na to, aby to nebylo nutné.
Jiný nepříbuzný beran by měl být v pohodě. A pokud se to bude u téhle matky nedej bože opakovat (že už třeba bude opravdu moc "zparchantělá" - pardon), tak ji holt vyřadit a nechovat na ní. Uvidíte.
Přeji spoustu chovatelských úspěchů.