Kefír - příprava v jogurtovači

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.6.2020 15:28
Tada

XXX.XXX.205.125

Dobrý den
Chtěl bych se zeptat jestli někdo děláte kefír v jogurtovači mám jogurtovac bio bravo a guzzanti jogurt v nich dělám pravidelně ale kefír jsem ještě nedělal a v papírech které jsem k jogurtovači dostal nic není tam jsou jenom recepty na jogurt.

26.6.2020 08:15
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Tada napsal(a):
Dobrý den
Chtěl bych se zeptat jestli někdo děláte kefír v jogurtovači mám jogurtovac bio bravo a guzzanti jogurt v nich dělám pravidelně ale kefír jsem ještě nedělal a v papírech které jsem k jogurtovači dostal nic není tam jsou jenom recepty na jogurt.

Protože kefír dělá úplně jiná breberka než jogurt, která nepotřebuje teplotu 40°C. Proto lze kefír udělat normálně na lince v pokojové teplotě, nepotřebujete k tomu jogurtovač.
Domácí kefír uděláte nejsnáz pomocí kefírových zrn; bez nich se moc dělat nedá - naočkování kefírem z obchodu moc nefunguje, protože kefíry z obchodu jsou monokultury či mají velmi málo kultur a jsou nekonkurence schopné; jinými slovy při očkování kefírem z obchodu Vám mléko obsadí i spousta dalších bakterií a kvasinek, takže výsledek nemusí být moc chutný ani zdravý. Kefírová zrna oproti tomu obsahují mnoho různých kultur, které se vzájemně podporují, a dokážou přebít cizí kultury mnohem snáze.
Když se mrknete sem (https://www.zkvaseno.cz/mlecny-kefir-prakticky), máte pěstování kefíru krásně vysvětleno.

26.6.2020 08:54
Tada

XXX.XXX.205.125

Varaxi napsal(a):
Protože kefír dělá úplně jiná breberka než jogurt, která nepotřebuje teplotu 40°C. Proto lze kefír udělat normálně na lince v pokojové teplotě, nepotřebujete k tomu jogurtovač.
Domácí kefír uděláte nejsnáz pomocí kefírových zrn; bez nich se moc dělat nedá - naočkování kefírem z obchodu moc nefunguje, protože kefíry z obchodu jsou monokultury či mají velmi málo kultur a jsou nekonkurence schopné; jinými slovy při očkování kefírem z obchodu Vám mléko obsadí i spousta dalších bakterií a kvasinek, takže výsledek nemusí být moc chutný ani zdravý. Kefírová zrna oproti tomu obsahují mnoho různých kultur, které se vzájemně podporují, a dokážou přebít cizí kultury mnohem snáze.
Když se mrknete sem (https://www.zkvaseno.cz/mlecny-kefir-prakticky), máte pěstování kefíru krásně vysvětleno.

Mám kefírovou kultůru. Ještě se chci zeptat jak dlouho musí stát na lince aby jsem měl dobrý kefír aby jsem ho nevipil moc brzy nebo moc pozdě někde jsem četl že na kozí kefír si musíme počkat déle.
Děkuji za odpověď

26.6.2020 09:11
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Tada napsal(a):
Mám kefírovou kultůru. Ještě se chci zeptat jak dlouho musí stát na lince aby jsem měl dobrý kefír aby jsem ho nevipil moc brzy nebo moc pozdě někde jsem četl že na kozí kefír si musíme počkat déle.
Děkuji za odpověď

Obecně je kefír hotový, až se začne oddělovat syrovátka od tuku a bílkovin.
V praxi je kefír hotový, když Vám chutná, jak je prokvašený.
Závisí na více faktorech - teplotě, množství kefíru a množství mléka, složení mléka, kondici kefírové kultury... Nezbývá než to zkusit. Orientačně to může být kolem 2 dní.

28.6.2020 23:54
roklanka

XXX.XXX.46.82

Dělávala jsem kefír z koupených kultur,zaočkovala a nechala 24 hod. v kuchyni a pak šel do lednice. Hotový byl do dvou dnů.

1.7.2020 09:18
akaš

XXX.XXX.109.2

Při použití kefírové kultury Kavkazský kefír se může používat po 18-ti hodinách a zchlazení, u kefírové kultury Laktoflora doporučují 48 hodin.
https://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/vyroba-kefiru/

Přidejte reakci

Přidat smajlík