Zdravím, třeba mi někdo pořadí jak na ovce vyzrát...
Mám ohradu několik ha, ohrazeno elektrikou, dráty v 5 řadách a řeším každodenní útěky ovci.
Ovce jsou ostříhané, ohradník tluče opravdu hodně a stejně mi větší část ovci denně zdrhá. Prostě tím ohradníikem projdou - podlezou spodní lanko nebo proskočí mezi dráty. Rozestup drátu je cca 15-20cm.
Nemáte někdo nějaký nápad jak na takové ovce? Teda mimo porážky či pevných plotů, ty mě napadly taky, ale porazila bych si větší půlku stáda a pevný ploty nejsou finance...
Uživatel s deaktivovaným účtem

To snad ani nema jiny reseni nez si vycihnout minimalne jestli jedna nezacina utek jako prvni. Na ohrade nic spatne neni a jinak vylepsit nejde v ramci moznosti.

Zkuste vycihnout jestli je nejaka vede. Nekolikrat jsem takovou mrchu mel, ale u me to bylo jednou fakt mrcha a pak spis nedostatky v ohrade. Jinak ze to tluce hodne to je subjektivni, kolika jaulovej ohradnik mate? Na lepsi tluceni je jeste figl s uzemnenim jednoho dratu. Myslim ze to je tak ze se uzemni ten, kterej je nejbliz mistu kde to podbihaj. Aby se dotkla obou nejlip. Velka rana je pro me takova, ktera me posle minimalne do kolen.
anobbona
napsal(a):
Zdravím, třeba mi někdo pořadí jak na ovce vyzrát...
Mám ohradu několik ha, ohrazeno elektrikou, dráty v 5 řadách a řeším každodenní útěky ovci.
Ovce jsou ostříhané, ohradník tluče opravdu hodně a stejně mi větší část ovci denně zdrhá. Prostě tím ohradníikem projdou - podlezou spodní lanko nebo proskočí mezi dráty. Rozestup drátu je cca 15-20cm.
Nemáte někdo nějaký nápad jak na takové ovce? Teda mimo porážky či pevných plotů, ty mě napadly taky, ale porazila bych si větší půlku stáda a pevný ploty nejsou finance...
Môže ovca prejst cez 15 - 20 cm medzeru. To tak maximálne jahna. Ale zaleží to od plemena. Napíšte aké máte plemeno.

Podle toho jak jsou kuly od sebe daleko, tak se draty prohnou ze prolezou. Obetujete jednu radu, musi se vyhodit z okruhu a na nekolika mistech uzemnit stejne jako mate zem u zdroje. Idealne ve vlhcich mistech nebo ve stinu. Drat v takovy vejsce, aby se dotkla obou, pokud podlejzaj spodni, tak prvni a druhej, jestli prolezou vejs, tak treba 3 a 4. A nebo dva , podle potreby.
Zdroj je dostatečně výkonnej.
Jak máte ohradník uzemněnej? Prodejce doporučuje 5 zemnících tyčí vedle sebe. Tyče musí být zinkovaný - nejlépe T profil nebo U profil, alespoň metr dlouhý, zatlučený do země 90 cm ve vlhčím prostředí, v rozestupu 1 metr, propojený mezi sebou. Pokud to máte, pak můžete řešit napojení zemnění na 1 drát. Ale to se spíš používá pro zvířata, který skáčou - kočky, psi, vlci, kuny. Ovce i kdyby proskakovala, tak bude vždycky stát alespoň 2 nohama na zemi, takže bude uzemněná, nebude mít všechny 4 ve vzduchu. Uzemnění ohradníku je docela dobře rozkreslený tady https://www.elektricke-ohradniky.cz/uzemneni
A pak si naopak projděte, jestli nemáte někde propojený vedení ohradníku a uzemnění. Může to dělat třeba přívod vedení ne vysokonapěťovým kabelem ale obyčejným kabelem, kterej probíjí do země. Nebo se může spadlé vedení dotýkat země. Nebo jestli se někde nedotýká vedení okolní vegetace - keře, stromy. Podle mě máte někde chybu, protože takhle silnej ohradník by měl zvládnout 10 km obvod úplně bez potíží i s vysokou travou a ovce by si od něj měly držet odstup a ne trajdat tam a zpátky.
Nebo si kupte zkoušečku za 4 stovky, jestli to nechcete zkoušet rukou, jestli má ohradník opravdu dostatečný napětí https://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/super-tester-plus-olli-zkousecka-pro-elektricky-ohradnik-p268/
Lacme Ubison by měl mít při týhle ohradě tak 5000-7000 V.

U nekoho s takovou vymerou nepredpokladam chybu v zapojeni ohradniku.
5 zemnicich tyčí a ohrada kope všude 6000, zkousecku mám, rukou to fakt bolí....
Ten zdroj ukáže jakýkoliv pokles v proudu - přerušení vodiče začne pískat, vodič na zemi ihned stoupne vegetace a pokud to tluče někde do tyče, tak bliká modré a píská, je to šikovná věcička, až někdy kur@uju, že to chytá každou blbost...
Teď mám ostatní ohrady odpojene a mám zapojeny jen úsek kama zdrhaj, je to cca 1 km a stejně mi ty mrchy dneska přede mnou vylezli ven a když jsem zařvala ať táhnou zpátky, tak naskakali zas do ohrady. Tak jsou dneska zavřený na ha v oplocené ovcim pletivem a zítra tam ještě přidám elektriku, protože ony ty mrchy lezou i přes ovci pletivo (no je fakt, že to pletivo už má svoje nejlepší léta za sebou)
Dřív než jsem vychytala oplocení a zdroj, tak se mi stávalo, že to někde nekopalo a ovce zdrhali, ale teď byl pár let klid až letos je to děs. Napřed začali zdrhat jehnata a za nima ovce, strihala jsem až min. týden, tak jsem myslela, že po ostrihani přestanou, ale bohužel, prostě se rozběhnout a projdou/podlezou

ted je na rade kudla za prvni misto :-))
No já bych řekl že problém bude nejspíš v tom zdroji , podle popisu to vypadá že když se ho zvíře trochu víc dotkne , tak automaticky přestává tlouct , holt je až příliš inteligentní na to dělat pořádnýho "bachaře"
zkusil bych sehnat něco starýho co má míň "inteligence" ale o to víc tluče .
popis funkce: Síťové zdroje pro elektrické ohradníky s automatickou regulací splňují bezpečnostní normu EN60335, která vstoupila v platnost 1. 9. 2010. Podle této normy je maximální výstupní energie omezena na 15 joulů. Přístroje mezi 5 a 15 jouly musí být vybaveny časově zpožděným přizpůsobením síly rázu při zmenšené zátěži a poplachovou funkcí. Časové zpoždění zaručuje dostatečně dlouhou prodlevu pro bezpečné vzdálení se z dosahu elektrického ohradníku. Pokud ohradník zjistí trvalý dotyk, sled impulzů se výrazně zpomalí a je indikován akustickým a optickým signálem. Tyto elektrické ohradníky je vhodné instalovat na ohrady s vodiči, jejichž maximální odpor je 50 ohmů/100 m.
Mimochodem co používáte za vodiče ? jak máte daleko sloupky od sebe ? a jak máte provedeno uzemění? my paseme se starým , ba přímo historickým zdrojem bez problémů léta na dvou el.drátech z vnitřní strany sloupků 30 a 55cm od země a z druhé strany máme další čtyři dráty ale bez napětí . ML.
anobbona
napsal(a):
Mám klasické dráty na plot, nasponovane sponaky, ovce zdrhnou klidně i hned vedle sloupků.
Dneska jsem to zas měřila a pod 5600 mi to nespadne nikde, spis měřím všude přes 6000
Klasické dráty , to znamená 2mm pozinkovaný drát ? , něco tam je určitě špatně tohle není normální protože je docela vlhko takže pokud by všechno fungovalo jak má není jednoduše možné aby zdrhaly , má ten zdroj nějaký výukový režim ? kdy po jeho aktivaci posílá impulzy rychleji zasebou ? a jaké máte to uzemění ? nám to když je takhle vlhko tluče takovým způsobem že když se chytíte drátu po ráně si sednete na zem , máte možnost si někde třeba vypůjčit a zkusit nasadit jiný zdroj ? ML.
Uzemneni mám 5 tyčí, propojeny tím spesl kabelem, vzdálenost 2-3 m tyce od sebe. Uzemneni mám v pořádku, to by mi ukazoval ten zdroj, že je nedostatečné - když mi to někde probiji (izolator, tyčka, pretrzeny...), tak to bliká modře, to je známka, že to jebe do země, kdyby bylo špatně uzemneni, tak mi to bude ještě blikat i červeně - to se mi zatím nikdy nestalo
S těmi impulzi ten zdroj je, při delším dotyku se snižuje intenzita výboje, jsou tam delší prodlevy, ale i tak se mi stalo, že mi to umlatilo ovci či jehnata, pokud zůstali na dratech.
Teď to zas procházím a všude mi ukazuje od 5,6 do 6,5, našla jsem umlacenou žábu, jinak nikde nic. Jen zas jeden drát byl vyhozen z izolatou, což značí, že min. jedna ovce zas byla venku, našla jsem na cestě i stopy od jehněte, takže min jehně bylo venku, ale teď jsou v ohradě všechny ovce
Mám zkousecku LACME, měří KV a A ( ovšem ty A netuším co značí)
To uzemnění je v pohodě . Jestli můžete , zkuste ještě ten jiný zdroj , jak rychle vám jdou impulzy zasebou ? po vteřině nebo rychleji ? oveny musely přijít na nějaký způsob jak ohradu překonat , jak docílit toho aby ohrada přestala fungovat , jak vysoko od země máte spodní el. drát ? pokud je moc nízko mohly se naučit ho přišlápnout k zemi a v tu chvíli je ohrada uzemněná nefunguje a potom tradáá ven , copak tak zajímavého máte za plotem že je to tolik láká vylézat ven ? ML.
Musím zaklepat, ovce po tom co byli zavřené v pletivu s elektrikou tak zatim nezdrhla ani jedna.... El. funguje a ovce si drží odstup od ohradniku, ještě počkám ze dva dny a propojím komplet ohradu, než přijdou na to, že to kope jen v tom úseku co zdrhaj.
Netusim proč zdrhaj, mají ohradu 6 ha, kolem jsou další ohrady a louky a většinou když zdrhli, tak mi došli domu do zimní ohrady
Tak se třeba už vyklidnily , ale podle mě můžou zdrhat jedině ve chvíli když ohrada z nějakého důvodu přestane fungovat , může to být jen chvilka a na prolezení jim to stačí , nemůžete tam mít nějakého dvounohého škodiče který jim ohradu schválně uzemní a pustí je tím ven ? Máme jednu ohradu s pletivem u řeky kde jsme roky měli branky pro rybáře aby mohli volně projít po břehu a potom nám jednou tou brankou nějaký dobrák vypustil celý stádo z ohrady ven , naštěstí večer všechny ovce čekaly na druhé straně ohrady kde máme bránu a když jsem přijel a otevřel jim šly samy domů , kdyby ale tenkrát chytli turistickou horečku už bysme je asi nikdy nenašli , od tý doby mám holt na brankách řetězy se zámky a chudáci rybáři musejí bohužel kvůli nějakým magorům chodit vodou , některý věci prostě jsou mimo moje chápání stejně jako to že nám u ohrady někdo stále láme nově vysázené kaštany které už nám asi dosmrti nevyrostou protože je vždy do roka od vysazení někdo v noci v půlce ulomí ... ML.
Určitě je nikdo nepouští, několikrát jsem je viděla já i manžel když sekal vedle seno - prostě se pasou, najednou se sbali banda ovci, beknou si u toho a jdou k ohradniku a šup ven. Pak dojdu já, zarvu na ně a pustím psa a ovce zas šup zpátky nebo honem k bráně ať je pustím do ohrady.
Zatím je klid, nezdrhaj....
Tak s odstupem píšu - ovce zdrhaj porad
Koupila jsem nový zdroj co je na 30 J, vyměnila jsem lanka, některé dráty co se mi nezdály, prakticky skoro všechny izolatory, ovce ostrihany, teď poslední měsíc jsem ještě na dráty pridelala plastovou oplocenku co se používá jako výstraha při vykopovych pracích (ta je zastaví) a stejně mi ty mrchy denně trajdaji po loukách. Pořád ty mrchy podlizaji - já dám to plastový oplocení a ty mrchy zdrhnou hned vedle. Už mám takhle ohraničený skoro km a výměna stáda vyjde rozhodně levněji než ta oplocenka.
Dneska při zahaneni, kdy mi manžel pomáhal, tak šli ovce zpátky do ohrady na tvrdo - povalili ovci pletivo, strhly draty, šli prostě tvrdé zpátky do ohrady, každá si šla jinou části ohrady, byly úplně mimo z druhého člověka co je zahanel.
Jsem vytocena do ruda, zítra jde celé stádo do zimní ohrady, každou tu utekarskou mrchu chytnu a na tvrdo privázu k ohradě, jestli to nepomůže, tak jde těch 17 mrch pod nůž, protože jediné co jsem na ohrade nevymenila jsou ty zku#veny ovce

Pizli pizli a poridte romney a k nim shetland berana :)
Zdravím
mám osobní zkušenost s útěkářkou - jeden rok se mi jehnička - jako malá - naučila nejprve podlézat a pak přeskakovat ohradu, také jsem ji naháněl do ohrady 5x za den.
Osobně jsem předělal celou ohradu - všude ukotvil síť k zemi, 2x zvednul ohradu (místy jsem dával i dvě sítě nad sebe) a nepomohlo to. No, nic naplat, musel ji to odnaučit řezník.
Přikláním se k názoru, že pokud se ovce naučí utíkat tak jediné místo kde se to odnaučí je mrazák.
Střihač mi říkal, že ovce ohrada nezastaví pokud v ní sami nechtějí být a že nejlepší ohrada je dobrá pastva a péče.