Take mate ve svych zaznamech z CMSCH jehnata, ktera budou asi stale viset na pul cesty? Tzn., ze ja jsem jehne odhlasila od nas a zapsala ke komu slo, vcetne cisla registrace, mam v zaznamech pocet zvirat spravne, ale uz mam 2 dole s hvezdickou, ze ja je odhlasila, ale novy majitel neprihlasil.
Rikam si, jak to delat jinak, i jsem nabizela novym majitelum, ze jim jehnata sama prihlasim a poslu emailem scan, ale nechteli.
Je to maly pocet, 2 z cca 13 jehnat, ale stane se.
Nekdo to pry dela tak, ze narozena jehnata vubec na CMSCH nenahlasuje, a pak rekne kupujicim, at si je nahlasi sami a daji jim cislo. To by ale nemelo byt, narozene jehne ma majitel hlasit po narozeni a dat mu cislo. Na CMSCH mi rekli, ze jehne mam nahlasovat do 8 dnu, ne do pul roku, jak jsem slysela jinde.
Delate to jinak?
Když noví majitelé nejsou schopni si zvířata v rozumné době (každá změna se má hlásit do týdne) sami přihlásit tak posílám jejich hlášení normálně za ně sám , jinak se to totiž asi nedá vyřešit , dříve stačilo k přepsání zvířete sice jen jedno hlášení , ale tenkrát se mi taky přihodilo to, že se nějaký pán se kterým jsme neměli nic společného omylem při zasílání hlášení upsal, napsal omylem číslo jedné naší ovce a nám z ničeho nic zmizela ze seznamu zvířat , když jsem potom volal do centrální evidence jak je to možné, a co s tím tak mi jen dali telefon na pána ať si to s ním nějak sám vyřeším i když jsem to nezavinil , prostě česká úřednická klasika , ovšem kdyby mne tenkrát pán poslal k šípku neměl jsem žádnou šanci dostat ovci papírově zpět i když domov neopustila ani na vteřinu ... ML.
Dobrý den. Na ČMSCH Vám nemohou pomoc - hlášení nemohou za lajdáka-nového chovatele vytvořit a nemohou ani chybné hlášení zrušit bez toho, aby dostali správné hlášení. Po telefonu jim to nestačí - jak mají poznat, která strana má pravdu?
Pokud Vás ta odsunutá jehňata s chybějícím hlášením od nového chovatele zlobí, máte dvě možnosti:
1) Buď napsat hlášení za nového chovatele - to ale nejde v případě, že tento chovatel vede evidenci online na Portále farmáře.
2) Požádat o pomoc Českou plemenářskou inspekci - kontakty najdete na
www.cpincp.cz
Martina40

XXX.XXX.243.254
Dobrý den,
taky mám portál farmáře.
1) Asi před 6 lety jsme přivezli berana. Všechna jehňata u chovatele měla v uších známky, číslo hospodářství měl.
Beránek dorazil domů a já se jala klikat hlášení. Program tvrdošíjně tvrdil, že zvíře neexistuje. Volala jsem prodávajícímu a on, že neví, že to má všechno v pořádku.
Volala jsem na ČMSCH a tam, že to zvíře fakt neexistuje. Tak říkám, že na něj koukám, že mi stojí na dvoře a tu známku čtu z obou stran a je z obou stran stejná (taky se může stát, že si někdo nechtíc tlápne a dá nestejné protikusy). Tak oni, že tu známku chovateli opravdu vydali, ale on ji zatím nenavěsil. Že má letos hlášené narození jen jednoho jehněte a to je o číslo vyšší. Docvaklo mi to, že prostě jehňata známkama ověsí, ale nenahlásí - což absolutně NECHÁPU.
Tak říkám, že tam jehňat stojí určitě víc a ať mi nějak pomohou, Prý zkuste se nějako dohodnout, a když to nepůjde, můžu Vám poslat pár dobrých receptů z jehněčího, ha ha. D.E.B.I. L úřednickej, na co ho teda mám?
2) Taky jsou dobří borci, kteří chtějí skopečky na výpas a nutně je chtějí se známkama. Prej, aby to měli v pořádku nahlášený. Já říkám, fajn, dejte mi číslo hospodářství, ať si to můžem přehlásit. Co je to to číslo hospodářství? Já si nic takového dělat nechci, já chci mít jen nahlášená jehňata, tak mi je dejte se známkama, ať to mám v pořádku.
No, občas je to veselé, beran je nebezpečný ze předu a b.l.b.e.c ze všech stran.
No, to jsou tedy pribehy.....
Letos jsem od kupujicich - meli jsme poprve 3 jehnata, jinak byla 2 - ode vsech slysela, ze jsem jedina, co ma registracni cislo, znamky v usich a chce delat papiry. Pry kupovali mlade i od jinych a nikdo to nemel....
Zacina me to uz docela vadit, cas jehnatek je krasny, ale najit jim pak slusne rodiny a mit papiry od 2. strany, je vopruz nejak cim dal vic
Martina40

XXX.XXX.243.254
janapiglet
napsal(a):
No, to jsou tedy pribehy.....
Letos jsem od kupujicich - meli jsme poprve 3 jehnata, jinak byla 2 - ode vsech slysela, ze jsem jedina, co ma registracni cislo, znamky v usich a chce delat papiry. Pry kupovali mlade i od jinych a nikdo to nemel....
Zacina me to uz docela vadit, cas jehnatek je krasny, ale najit jim pak slusne rodiny a mit papiry od 2. strany, je vopruz nejak cim dal vic
A divíte se, když za jednu bahnici v KU zaptalíte poplatek 350,- a na dotacích Vám na ni dají 140,-?
A když prostě nesmíte udělat plemenného berana, protože je naprosto nádhernej a úžasnej a po skvělých rodičích, ale ta klika, co si to drží si uchovní svoje a Vám udělá takové podmínky, že Vy nemůžete?
A že když to děláte, tak jak máte, tak jste tak akorát za jediného pitomce na okrese a tak se po Vás KVS s chutí povozí a všechno Vám zkontroluje? Protože ty pasoucí se ovečky podél silnic bez známek v uších se jim řešit nechce, že je to mnohem těžší na řešení, než b.u.z.e.r.o.v.a.t Vás, protože nechcete dostat pokutu nebo přijít o KU apod.?
Protože ten jouda s "vořechama" ve stylu brácha a táta na ségru s mámou je v případě nedej bože "průšvihu" do druhého dne podřízne a tím to vyřeší, kdežto Vy si už několikátou vypiplanou generaci takhle jednoduše "nepořešíte".
Že sice známka do ucha stojí jen 30,-, ale poštovné za ni 180,-!
A pak to člověk stejně všechno "jenom sežere".
Pardon, jsem se nějak rozvášnila. Omlouvám se, hezký večer.
A stejně mě ty moje zvířátka fakt baví . A je lepší pást ovce, pokecat s husama nebo koukat do králíkárny než do televize.
Martina40
napsal(a):
Dobrý den,
taky mám portál farmáře.
1) Asi před 6 lety jsme přivezli berana. Všechna jehňata u chovatele měla v uších známky, číslo hospodářství měl.
Beránek dorazil domů a já se jala klikat hlášení. Program tvrdošíjně tvrdil, že zvíře neexistuje. Volala jsem prodávajícímu a on, že neví, že to má všechno v pořádku.
Volala jsem na ČMSCH a tam, že to zvíře fakt neexistuje. Tak říkám, že na něj koukám, že mi stojí na dvoře a tu známku čtu z obou stran a je z obou stran stejná (taky se může stát, že si někdo nechtíc tlápne a dá nestejné protikusy). Tak oni, že tu známku chovateli opravdu vydali, ale on ji zatím nenavěsil. Že má letos hlášené narození jen jednoho jehněte a to je o číslo vyšší. Docvaklo mi to, že prostě jehňata známkama ověsí, ale nenahlásí - což absolutně NECHÁPU.
Tak říkám, že tam jehňat stojí určitě víc a ať mi nějak pomohou, Prý zkuste se nějako dohodnout, a když to nepůjde, můžu Vám poslat pár dobrých receptů z jehněčího, ha ha. D.E.B.I. L úřednickej, na co ho teda mám?
2) Taky jsou dobří borci, kteří chtějí skopečky na výpas a nutně je chtějí se známkama. Prej, aby to měli v pořádku nahlášený. Já říkám, fajn, dejte mi číslo hospodářství, ať si to můžem přehlásit. Co je to to číslo hospodářství? Já si nic takového dělat nechci, já chci mít jen nahlášená jehňata, tak mi je dejte se známkama, ať to mám v pořádku.
No, občas je to veselé, beran je nebezpečný ze předu a b.l.b.e.c ze všech stran.
Z Vašeho příspěvku mě vyplývá, že jste před 6 lety nekupovali
plemenného berana. Při všech těch peripetiích, co musí chovatelé
plemenných baranů absolvovat, není možné, aby takový beran
nebyl přihlášen v centrální evidenci. ML k tomu třeba podá
vysvětlení, když bude chtít. On se v tom pohybuje.
lesakm
napsal(a):
Když noví majitelé nejsou schopni si zvířata v rozumné době (každá změna se má hlásit do týdne) sami přihlásit tak posílám jejich hlášení normálně za ně sám , jinak se to totiž asi nedá vyřešit , dříve stačilo k přepsání zvířete sice jen jedno hlášení , ale tenkrát se mi taky přihodilo to, že se nějaký pán se kterým jsme neměli nic společného omylem při zasílání hlášení upsal, napsal omylem číslo jedné naší ovce a nám z ničeho nic zmizela ze seznamu zvířat , když jsem potom volal do centrální evidence jak je to možné, a co s tím tak mi jen dali telefon na pána ať si to s ním nějak sám vyřeším i když jsem to nezavinil , prostě česká úřednická klasika , ovšem kdyby mne tenkrát pán poslal k šípku neměl jsem žádnou šanci dostat ovci papírově zpět i když domov neopustila ani na vteřinu ... ML.
: dříve stačilo k přepsání zvířete sice jen jedno hlášení...
Nic ve zlém, ale kdy to bylo? Nemohu si vzpomenout.
mate pravdu....je to systemovy bordel a byznys jen pro nekoho.
Ja mam jen 3 ovce a berana, jako cleny rodiny, jako psi, hobby, rozhodne ve vysledovce jsou v minusu. My je nejime, nezabijime. Vet uspal umirajici.
Tolik lidi uz se me ptalo, kdyz zjistili, ze mam mini ovecky: "A kolik to vynasi?"
Kdyz jsem rekla, ze to je hobby, tudiz v minusu, koukali na me jak na cvoka.
Jinak jsem vcera obvolala me 2 v papirech visici ovecky a dnes budu sama podavat hlaseni o prisunu k tem lidem - pry se k tomu jeste nedostali (1 visi rok) a budou radi, kdyz to udelam za ne. Tak snad uz pak budu mit v papirech spravny pocet zvirat nez ted.
Mě se toto také občas stává, že kupec nenahlásí přísun ode mě na
svoje hospodářství . Mám tam jedno s x už asi 5let. Kontrolu od SVS
mám každý rok. Státní vet. se na to dívá tak, že to není můj problém,
že já jsem povinnost odhlášení splnila se vším všudy. Že to centrální
evidence neřeší, nebo řeší pouze tím, že Vám oznámí, že zvíře nikdo
nenahlásil, mě nemusí zajímat. Není mojí povinností nahánět kupujícího,
aby on splnil svoji povinnost. Od toho jsou kontroly z CE nebo SVS.
Jenom že oni snad jezdí na kontolu takových ,,chovatalů" jenom na
udání. Tak si vyberte, nahánět lajdáka, neřešit to, nebo poslat kontrolu,
aby se srovnal.
pajca
napsal(a):
: dříve stačilo k přepsání zvířete sice jen jedno hlášení...
Nic ve zlém, ale kdy to bylo? Nemohu si vzpomenout.
No je to už dávno ,to jen tak pro zajímavost (okénko do historie) asi máme ty ovce už moc dlouho ... jednu dobu byl taky problém v tom že když chovatel měl díky jinému lajdákovi na výpisu zvířata s příznaky mohl kvůli tomu přijít i o dotace , osobně se stále snažím mít evidenci v pořádku a by nenastal nějaký problém , ale když vám zmizí zvíře z výpisu které musíte mít kvůli dotacím nepřetržitě celou pastevní sezónu múže být hnedle problém na obzoru, snažím se mít v pořádku i pastevní a srací (evidenci hnojení)deník i když to je dneska taky už pěkně nesmyslná pakárna , jako by nestačilo jednoduše stanovit počet zvířat na ha a nemuselo by se nic počítat , to by asi bylo pro našince moc jednoduchý. ML.
Dobrý den. Zmizení zvířete je možné - chovatel, který kupuje zvíře, automaticky pošle hlášení za prodávajícího chovatele (aby měl vše "v pořádku"), no a pokud se splete v čísle, zmizí Vaše ovečka ze seznamu. Stejně tak se Vám může v seznamu objevit číslo zvířete, které jste nikdy na hospodářství neměli - chovatel prodá zvíře a pošle hlášení za kupujícího. Pokud by chybující chovatel-popleta poslal hlášení jen za sebe a neposlal hlášení za Vás, je zvíře v seznamu s příznakem.
Někdy se nejedná o chybu v čísle zvířete, ale poplete se číslo hospodářství (omylem se trefí do Vašeho čísla hospodářství) a chyba je hned na světě.
Toto se nemůže stát, pokud evidenci vedete na PC na Portále farmáře - nikdo jiný za Vás nemůže poslat hlášení. Pokud to pro Vás není možné, nezbývá než pečlivě kontrolovat seznam zvířat, který z Hradišťka posílají a pak se zkusit domluvit s hříšníkem (pokud vám na Hradištku prozradí jeho nacionále), v krajním případě požádat Českou plemenářskou inspekci.
Hodně zdraví Vám i Vašim zvířatům