Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.9.2020 18:26
JPrevr07

XXX.XXX.148.220

Dobrý den. Plánuji si pořídit dvě Hnědé české krátkosrsté kozy. Postavil jsem si v bývalém venkovním boxu po koních boxík/chlívek z palet. Poradí mi prosím někdo jestli je to správné pro kozy. Nerad bych udělal chybu hned na začátek. Převrátil

18.9.2020 19:33
petraodlesa

XXX.XXX.137.213

Dejte foto 😉

18.9.2020 20:33
JPrevr07

XXX.XXX.191.17

Omlouvám se ,ale nejde mi sem dát foto. Podlaha je z pražců, jsou tam dřevěné jesle přidělené na stěně,dřevěný žlab, kyblík na vodu a držák na liz. Každé ráno plánuji vodit kozy za dům na pastvu ,kde bude pohyblivý přístřešek, kyblík s vodou a jesle. Na noc a ,když bude špatné počasí plánuji kozy nechat v boxe. Jaké je podle vás lepší řešení mít svého kozla nebo vozit kozu za kozlem? Za odpovědi děkuji Převrátil.

18.9.2020 20:45
ančovička1

XXX.XXX.39.102

Kozla ke dvema kozam?..to NE!..uz takhle ty dve budou mit malo mista,natoz jeste kozel..a vsechno jim sezere..mnohem jednodussi je,projet se jednou za rok s kozama ke kozlovi..my jezdime asi 10km...

18.9.2020 21:02
JPrevr07

XXX.XXX.191.17

Také jsem si říkal ,že by bylo lepší si někam dojet než živit kozla ,ale chtěl jsem se radši poradit. Ještě jsem se chtěl zeptat jestli stačí tři pásky od el. ohradníku nebo je to málo?

18.9.2020 22:11
ančovička1

XXX.XXX.39.102

S elektrickym ohradnikem vam poradi zkuseni,ja mam klasicke ploty,180cm pletivo..ale vzhledem k tomu,ze budete mit kuzlata..tak asi jeden pasek niz..nevim..

19.9.2020 19:41
petraodlesa

XXX.XXX.137.213

JPrevr07 napsal(a):
Také jsem si říkal ,že by bylo lepší si někam dojet než živit kozla ,ale chtěl jsem se radši poradit. Ještě jsem se chtěl zeptat jestli stačí tři pásky od el. ohradníku nebo je to málo?

My máme El.ohradník se třemi lanky, tenkými, žádné pásky.
Kozy je respektují, stačí jediný kopanec. I kůzlatům.

20.9.2020 08:27
xchipsy

XXX.XXX.225.73

ančovička1 napsal(a):
Kozla ke dvema kozam?..to NE!..uz takhle ty dve budou mit malo mista,natoz jeste kozel..a vsechno jim sezere..mnohem jednodussi je,projet se jednou za rok s kozama ke kozlovi..my jezdime asi 10km...

No, ono se to může zdát jako luxus mít kozla jen pro dvě kozy, ale taky to nemusí být úplně pravda Samozřejmě může mít chovatel štěstí, plemeníka mít někde za humny (on totiž ne každý chovatel je ochotný nechat připustit cizí kozy, takže nakonec můžete mít nejbližšího kozla až bůhvíkde..) a ke zdárné akci postačí jedna návštěva, ovšem taky ale může dopadnout třeba jako já, kdy jsem předloni najezdila s kozama přes 500 kilometrů a výsledkem nebylo nic - už jsem to tu myslím i v diskuzi psala, ne že by kozy nezabřezly, ony se prostě vůbec nechtěly nechat skočit. Říje měly ukázkové, jednou jsem jela tři dny po sobě, jindy je tam týden nechala... A stejně nula plus nic. Takže místo "živení kozla" jsem "nadarmo" rok živila ty dvě kozy..
Loni jsme koupili vlastního plemeníka a podle termínu porodů je musel skočit hned první týden, co jsem ho k nim pustila
Nemůžu souhlasit s tvrzením, že jim kozel všechno sežere, každý má svou misku a holt se děvčata musela naučit žrát tak rychle, aby kozel nebyl rychlejší (jinak se pak pochopitelně přesouval k jejich miskám)
Náklady na pořízení i následné držení vám zaplatí dotace a krmení není tak velká položka, ty dvě hrsti ovsa mě finančně nezruinují (víc toho vyšeredí králíci nebo holubi..), seno totéž a jinak mají trávu na pastvě.
Pochopitelně ale pokud má chovatel v plánu mít kozy jen v chlívku, bez výběhu, pak bych kozla nepořizovala. My máme ohradu cca 1000 m2, kozín cca 7x2,5m a v pohodě.

20.9.2020 15:44
petraodlesa

XXX.XXX.137.213

Kozel ukázkově smrdí 🙈 pokud nebydlí na samotě u lesa, chudáci sousedé...

20.9.2020 15:56
ančovička1

XXX.XXX.39.102

petraodlesa napsal(a):
Kozel ukázkově smrdí 🙈 pokud nebydlí na samotě u lesa, chudáci sousedé...

.👍.nejen sousede,ale I majitele..

20.9.2020 18:49
xchipsy

XXX.XXX.225.73

No nevím, náš Burák je cítit jen v době, kdy se kozy prskají a to ještě tak, že to není žádná katastrofa.. Nevím, jestli mám vadné čichové buňky ale když ho po krmení pět minut drbu "na tváři" a pak si čichnu k rukám, necítím nic "špatného".. To takový kanec smrdí mnohem hůř.. Ale vyloženě někam mezi baráky bych kozla asi nedoporučovala, pro jistotu

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.9.2020 20:23
Uživatel s deaktivovaným účtem

xchipsy napsal(a):
No nevím, náš Burák je cítit jen v době, kdy se kozy prskají a to ještě tak, že to není žádná katastrofa.. Nevím, jestli mám vadné čichové buňky ale když ho po krmení pět minut drbu "na tváři" a pak si čichnu k rukám, necítím nic "špatného".. To takový kanec smrdí mnohem hůř.. Ale vyloženě někam mezi baráky bych kozla asi nedoporučovala, pro jistotu

A to mně smrdí kozel víc než kanec.

Přidejte reakci

Přidat smajlík