Skřípání zubů u ovce

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Beliny

27.9.2020 20:37
Beliny

XXX.XXX.83.36

Dobrý den,
méme roční ovečku spolu s ovcí. Malá nám 26.9. normálně žrala atd... ale dnes 27.9. od rána hodně polehává, skřípe zubama a nehce žrát, jiné přiznaky nená, na internetu jsem toho přečetla hodně, ale u všeho jsou jestě další příznaky, které ovečka znovu opakuji nemá. Nevím zda mám vyhledat veterináře nebo jestli mám vyčkat. Poradí prosím někdo?

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.9.2020 21:21

Beliny napsal(a):
Dobrý den,
méme roční ovečku spolu s ovcí. Malá nám 26.9. normálně žrala atd... ale dnes 27.9. od rána hodně polehává, skřípe zubama a nehce žrát, jiné přiznaky nená, na internetu jsem toho přečetla hodně, ale u všeho jsou jestě další příznaky, které ovečka znovu opakuji nemá. Nevím zda mám vyhledat veterináře nebo jestli mám vyčkat. Poradí prosím někdo?

Nevyčkávala bych, tohle vypadá na bachorovou dysfunkci, neboli na vážný problém.

27.9.2020 21:57
pajca

XXX.XXX.170.234

Mohla se nažrat obilí, šrotu, Je nadmutá ? Jestli se jí z nějaké
dietetické chyby zastavil bachor, ta vzhledem k tomu, že je neděle
večer, to se vet těžko zhání, dala bych ovci, jestli ji ste schopni
chytit velkého frťana ferneta, jestl máte stříkačku, tak pěkně až za
kořen jazyka, aby to spolykala a 2dcl. stolního oleje stejným způsobem.
Přímo z lahve se to blbě provádí. Po oleji se možná pose.e, ale může
tak z ní odejít příčina bolení.

27.9.2020 22:17
pajca

XXX.XXX.170.234

Olej pomůže nejen zrychlenému pohybu střev, ale brzdí i nadýmání.
Jestli se zastavil bachor, je třeba i masírovat levou hladovou jámu
proti směru hodinových ručiček a snažit se tak pomoct rozpohybovat
bachor.

28.9.2020 06:48

pajca napsal(a):
Mohla se nažrat obilí, šrotu, Je nadmutá ? Jestli se jí z nějaké
dietetické chyby zastavil bachor, ta vzhledem k tomu, že je neděle
večer, to se vet těžko zhání, dala bych ovci, jestli ji ste schopni
chytit velkého frťana ferneta, jestl máte stříkačku, tak pěkně až za
kořen jazyka, aby to spolykala a 2dcl. stolního oleje stejným způsobem.
Přímo z lahve se to blbě provádí. Po oleji se možná pose.e, ale může
tak z ní odejít příčina bolení.

Alkohol je první pomoc při ketóze, při acidóze (přežrání šrotu) spíš uškodí. Nicméně je to debata akademická, bez veterináře, který se v neděli večer opravdu blbě shání.

Beliny

28.9.2020 07:29
Beliny

XXX.XXX.83.36

Dobré ráno,
tak jsem zkusila toho vrťana s následně olej, šrot jim totiž nedávám.
Moc děkuji za rady a napíšu jak se stav vyvýjí.

Beliny

28.9.2020 19:00
Beliny

XXX.XXX.83.36

Mockrát děkuji za rady a postup první pomoci zdá se zabral, stav ovečky se zlepšil, již ke mě z vesela přiběhla jestli nesu nějaký mls, ale radši ji bez mlsu ještě nechám, už i bečí, nepolehává a již skřípe velice málo zuby, musím se opravdu soustředit, abych to slyšela. Včera ke mě totiž ani nechtěla, udělala pár kroků a hned si lehala, ani nebečela a skřípala těma zubama, že to šlo slyšet přes celou pastvu a to mají ty dvě 2,5 hektaru.

28.9.2020 20:21
Valentko

XXX.XXX.249.230

Beliny napsal(a):
Mockrát děkuji za rady a postup první pomoci zdá se zabral, stav ovečky se zlepšil, již ke mě z vesela přiběhla jestli nesu nějaký mls, ale radši ji bez mlsu ještě nechám, už i bečí, nepolehává a již skřípe velice málo zuby, musím se opravdu soustředit, abych to slyšela. Včera ke mě totiž ani nechtěla, udělala pár kroků a hned si lehala, ani nebečela a skřípala těma zubama, že to šlo slyšet přes celou pastvu a to mají ty dvě 2,5 hektaru.

Mám takú otázku. Že či to tie dve ovečky stíhajú spásať 2,5 hektárovú plochu? Lebo ak hej tak to musia sa pásť asi 24 hodín denne.

29.9.2020 08:08

Beliny napsal(a):

To je dobrá zpráva!

2.10.2020 13:27
xchipsy

XXX.XXX.78.114

Skřípání zuby je jen známka toho, že zvíře něco bolí, z toho nelze usuzovat nic.
Zásada číslo jedna v takových případech je poslechnout, jak "jede" trávení, normální je celkem rachot, pokud to jen sem tam škrundne, je to problém, život ohrožující je hrobové ticho.

Přidejte reakci

Přidat smajlík