Může zabřeznout kozička 2 měsíce stará?

Česká hnědá krátkosrstá koza
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.10.2020 08:26
Saoška

XXX.XXX.9.115

prosím o radu, může malá kozička, které je 7,5 týdne zabřeznout? Je to vůbec fyzicky možné? Všude čtu, oddělit kozičky od 3 měsíců od kozla. No je to cca 3 dny, kdy náš kozel začal tuto malinkou kozičku nahánět, ihned, jsem ho zavřela do kotce, no všimla jsem si, že ji vytéká z pipky šlem. Kozička měla opravdovou říji, pipinu nateklou, a mrskala ocáskem. Volala jsem na veterinu, tam mi řekli, at s ní přijedu za týden, že ji píchnou injekci proti březosti. Čtu o té potratové injekci a je to jedna velká hrůza, muže dostat zánět dělohy, vykrvácet a i zemřít .... vůbec nevím, co dělat .... je možná březost u takto malé kozičky? Děkuji všem za odpověď.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.10.2020 14:04

Saoška napsal(a):
prosím o radu, může malá kozička, které je 7,5 týdne zabřeznout? Je to vůbec fyzicky možné? Všude čtu, oddělit kozičky od 3 měsíců od kozla. No je to cca 3 dny, kdy náš kozel začal tuto malinkou kozičku nahánět, ihned, jsem ho zavřela do kotce, no všimla jsem si, že ji vytéká z pipky šlem. Kozička měla opravdovou říji, pipinu nateklou, a mrskala ocáskem. Volala jsem na veterinu, tam mi řekli, at s ní přijedu za týden, že ji píchnou injekci proti březosti. Čtu o té potratové injekci a je to jedna velká hrůza, muže dostat zánět dělohy, vykrvácet a i zemřít .... vůbec nevím, co dělat .... je možná březost u takto malé kozičky? Děkuji všem za odpověď.

Velmi nepravděpodobné. Pohlavní dospělost se uvádí 4 - 6 měsíců, spodní hranice je pro kozlíky.

1.10.2020 15:40

Ja si taky myslim ze to je fyziologicky nemozne, prirovnal bych to k 4 lete holcicce.

1.10.2020 20:59
moonika

XXX.XXX.138.40

Znamemu sa to stalo, prislo mi to tiez neuveritelne ale bolo to tak

2.10.2020 08:38
ančovička1

XXX.XXX.37.123

moonika napsal(a):
Znamemu sa to stalo, prislo mi to tiez neuveritelne ale bolo to tak

To je opravdu k neuvěření..

2.10.2020 19:53
moonika

XXX.XXX.168.138

tiež som bola paf. A inak aj na ifaune sa podobný prípad spomínal ale neviem to nájsť

2.10.2020 19:57
pajca

XXX.XXX.166.85

Ve dvou měsících nevím, ale ve třech , když je k ní velikostně odpovídající
kozlík, tak úplně v pohodě.

achjo

3.10.2020 09:37
achjo

XXX.XXX.44.221

Může se to stát vlivem souhry okolností. Genetické předpoklady, říje ostatních, tj. feromony ve vzduchu, fytoestrogeny v krmivu (jetel, vojtěška apod.) - všechno najednou. Nejmladší, o které vím, že zabřezla a porodila, bylo 186 dnů v době porodu. Porodila sama, o kůzle, které bylo normálně vyvinuté a donošené, se postarala. Sama se ještě krmila od matky a tak zvládla krmit i kůzle a ještě dorostla. Je to ale velmi neobvyklé a nedá se předpokládat, že by se podobný případ opakoval běžně.

3.10.2020 12:29

achjo napsal(a):
Může se to stát vlivem souhry okolností. Genetické předpoklady, říje ostatních, tj. feromony ve vzduchu, fytoestrogeny v krmivu (jetel, vojtěška apod.) - všechno najednou. Nejmladší, o které vím, že zabřezla a porodila, bylo 186 dnů v době porodu. Porodila sama, o kůzle, které bylo normálně vyvinuté a donošené, se postarala. Sama se ještě krmila od matky a tak zvládla krmit i kůzle a ještě dorostla. Je to ale velmi neobvyklé a nedá se předpokládat, že by se podobný případ opakoval běžně.

Neuvěřitelné. I kdyby byla březí na spodní hranici (140 dnů), tak by musela zabřeznout ve svých 46 dnech, tj. měsíc a půl. Příroda je mocná čarodějka, ale tohle...?

3.10.2020 12:31
moonika

XXX.XXX.220.61

Ano tiez som podozrievala aj fytoestrogeny lebo tomu znamemu sa vraj pasavali aj na lucerke, ked mu tak skoro zabrezla

3.10.2020 12:43
moonika

XXX.XXX.220.61

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Neuvěřitelné. I kdyby byla březí na spodní hranici (140 dnů), tak by musela zabřeznout ve svých 46 dnech, tj. měsíc a půl. Příroda je mocná čarodějka, ale tohle...?

No tu na ifaune sa pisalo kedysi o 6mesacnej ze porodila, kozy vzdy maju cim prekvapit:-)

3.10.2020 17:04

moonika napsal(a):
No tu na ifaune sa pisalo kedysi o 6mesacnej ze porodila, kozy vzdy maju cim prekvapit:-)

To jo, ale že by zabřezla měsíční kozička? Až uvidím, uvěřím.

3.10.2020 20:46
moonika

XXX.XXX.220.61

Saoška napsal(a):

Kamaratke tak vet u kozicky pouzil Oestrophan a ok vraj idealne okolo10-11.dna.
Aj tu na ifaune jedna chovatelka pisala :

"Žádný šílený potrat se dělat nemusí. Kdykoliv, ideálně kolem 11.dne od nechtěného připuštění se aplikuje Estrophan, hormonální přípravek na rozpuštění žlutého tělíska, které udržuje případnou březost, čímž se vyvolá další říje a oplodněné vejce se vstřebá. Kozy na to reagují dobře, funguje to spolehlivě a stojí to pár korun. Zavolejte veterináře.
Milada"
Skoda ze tak skoro sa brezost z krvi este neda zistit

8.10.2020 12:50
petr008

XXX.XXX.193.44

Tak mně se to stalo před třemi lety. Kozička narozená v půlce května a kozel ji skočil v půlce července (nedávám si v tomto směru žádnou vinu, co se oddělení od kozla týče, protože toto by nečekal ani nebožtík zlatý slavík a ten měl se skákáním jinačí zkušenosti).
Kozila se v půlce prosince, ve věku sedmi měsíců. Ano, také jsem naprosto nevěřil, že je to možné...
Když přišlo kození, byl jsem v práci, ale manželka naštěstí doma. No nešlo to, protože řečeno s trochou nadsázky, kůzle bylo velikostně skoro stejné jako matka - taková "matrjoška", takže moje žena to kůzle musela z kozy vyrvat násilím, jinak se nedalo. Nicméně, přežili to ve zdraví všichni zůčastnění a to s běžnou poporodní péčí.
Pro mě zkušenost taková, že čím je kůzle na jaře později narozené, tím dříve pohlavně dospívá, takže asi tak.

28.11.2020 18:50
androvamilada

XXX.XXX.94.171

Setkala jsem se s tím v praxi několikrát, je to možné, zažila jsem to i ve svém chovu, kdy dvouměsíční kozičku připustil její bratr. Byl to pozdní vrh, ještě se krmilo vojtěškou, shoda náhod, ale opravdu je to reálné. Obzvlášť, když jste viděla, co se dělo.

Píchám pak ihned 1ml Oestrophanu a je to vždycky v pohodě. Nečekám na zjištění březosti. U takhle malé by byla devastující. Přežije jí, ale už to nikdy nedožene, nebude stejně dojit a děti nebudou taky k ničemu.

Milada

Přidejte reakci

Přidat smajlík