Ochočení divokých plemen ovcí nejen za účelem dojení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.10.2020 21:13
Sosi

XXX.XXX.216.139

Ahoj, mám ovce valašky a vřesovky, berana vřesového.

Otázka 1 - jako moc ovce ochočovat? Přece jen jsou to divočejší plemena, bojím se, aby se nechaly dojit? U jiných plemen bych se toho nebál, ale u těchto primitovnějších plemen si říkám, že bych je měl ochočit více. Zatím se nenechají ani pohladit, jen krmit z ruky, možná při krmení podrbat...

Otázka 2 - jak efektivně chytáte ovce? Nemám žádnou miniohradu, kam bych je nahnal a chytil. Mám jen pastvu, přijdou na krmení a mám jedinou možnost je chytit...

Otázka 3 - berana předpokládám klasicky neochočovat, nekrmit, nehladit, i když se jedná o neochočené/primitivní plemeno...?

Jinými slovy, u běžných, socializovaných plemenech bych věděl, ale nevím, jak zacházet s těmito primitivnějšími, zda to nechat být, nebo se snažit tu "primitivnost" dohnat a snažit se je více ochočit...

Díky

6.10.2020 14:34
Justa

XXX.XXX.44.145

Zdravim, chovame valasky, mame i parf frizek, u valasek je potreba k nim chodit s pamlsky, a krmit z ruky, ted v zime to pujde lip, pokud mas zimni ohradu, aby si zvykly, volat na ne atd, casem zkouset se jich pomalu dotknout atd,
Beranovi hazej chleba na zem, ale klidne i obcas z ruky, ale minimalne, prostetak aby nevysiloval kdyz k nim prijdes,
Ohradku na chytani si postav bude se ti hodit az prijede vet, nebo strihac, proste ohradka je dulezita, tak rychly jak valasky nejsi

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.10.2020 10:06

Jeje, rozhodne si udelajte mobilni ohradu na zavreni, jinak se kazda akce se stadem bude minimalne zlouhlava, spis ale nemozna. Strihac vyroste o pul metru nez mu je s rohlikem pochytate po ohrade :) Hodne dela pravidelnost. Ovce od letosniho jaka zaviram a poustim kazdy den. Nejdriv byly na volno ale v kosaru, takze jsem nezahanal z cely ohrady ale jen z nej. Nasledne si zvykly ze okolo 22hodiny vecer je zaviram a uz cekaly bud ve chlive nebo pred. Ted zaviram uz v 19 protoze tma je brzo a vlci jsou hladovi! Vetsinou prijdu pobliz, zavolam holky, padejte domu a jdou, zavru vrata a hotovo. Ovce jinak neochocuju, staci ze me znaj po hlase a na ruzny akce s nima je zaviram do chliva kde si pro ne sahnu.

7.10.2020 11:00
Justa

XXX.XXX.44.145

No jeje a i ty nejmirnejsi mazlivy ovce se nedaj chytit kdyz potrebujete....😎

7.10.2020 11:16
Sosi

XXX.XXX.216.139

Ad 1) Jako kontaktní jsou, ne že ne (přijdou, nechají se krmit, neutíkají), ale nevím, jak moc to bude stačit na dojení. Že by si najednou nechala sáhnout na vemeno?

Ad 2) Ohrádku časem někde mít budu, ale ne všude, protože pastvu hodně střídám. Spíš mi šlo o úchop - zda za srst, rohy, nohy, kolem pasu, ocas (jen hypotetické příklady).

Ad 3) Blbý je, že je beran společenštější než ostatní ovce, takže se mnohdy ke kontaktu s ovcema nedostanu, protože beran běží první, ostatní odhání. A když odeženu berana, běží pryč i ovce...

7.10.2020 11:30
Justa

XXX.XXX.44.145

Ja je chytam za vlnu, kdyz nejsou ostrihany, nebo za nohy, za zadni,to jde ale nejlip kdyz jsou v rohu a vsechny koukaj jednim smerem- od tebe ... To pak te nevidi a jednu stihnes chytit z nohu...rohy super ale v hlave maj silu a vyskubnou se ti..
Na jare je dojili valasku..das ji obojek a pripnes na voditko uvazes a nakrmis...z kybliku aby ji to chvilku trvalo ..idealne kdyz jsou dva lidi..jeden krmi a povida si a druhej doji..oni se to nauci ze u tebe je zradlo a jeste vic kdyz dojis..
No a neodhanet..musi mit k tobe duveru...

7.10.2020 12:27

Sosi napsal(a):
Ad 1) Jako kontaktní jsou, ne že ne (přijdou, nechají se krmit, neutíkají), ale nevím, jak moc to bude stačit na dojení. Že by si najednou nechala sáhnout na vemeno?

Ad 2) Ohrádku časem někde mít budu, ale ne všude, protože pastvu hodně střídám. Spíš mi šlo o úchop - zda za srst, rohy, nohy, kolem pasu, ocas (jen hypotetické příklady).

Ad 3) Blbý je, že je beran společenštější než ostatní ovce, takže se mnohdy ke kontaktu s ovcema nedostanu, protože beran běží první, ostatní odhání. A když odeženu berana, běží pryč i ovce...

Ad 2) Mně se osvědčilo chytat za spodní čelist.

Přidejte reakci

Přidat smajlík