Diskriminace chovatelů ovcí ( koz) - dotace pro horské oblasti

Suffolk (SF)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.11.2020 12:49
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Diskriminace chovatelů ovcí

Dnes jsem podala odvolání proti rozhodnutí SZIF, kdyby to někoho také trápilo, tak posílám info. Považují předmětné přepočítávací koeficienty za diskriminační proti chovatelům ostatních hospodářských zvířat. Navíc tato diskriminace není žádným způsobem odůvodněna

Jedna ovce starší 12 měsíců je dle P02_Prepocitavaci_koeficienty_hospodarskych_zvirat_na_VDJ.pdf (eagri.cz) rovna 0,15VDJ, je zde také uvedeno, že stanovení kategorie „ovce a kozy nad 12 měsíců stáří“ s koeficientem 0,15 VDJ vychází z obecného zootechnického pravidla, že 1 VDJ představuje 500 kg živé hmotnosti hospodářských zvířat. Nicméně z takového úředně stanoveného pravidla plyne, že je zde chybná správní úvaha správního úřadu, že jehnice nemá žádnou váhu. Namítám, že zavedením takového nesprávného přepočítávací koeficientu jsou chovatelé ovcí a koz jsou nedůvodně diskriminováni proti chovatelům ostatních hospodářských zvířat, kde jiná hospodářská zvířata jsou do koeficientu zahrnována již od narození.

Jitka

29.11.2020 19:50
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Jenomže, to, že jehňata až do stáří jednoho roku se nezapočítavají je stanoveno od samého začátku pobírání dotací tj. od r. 2004. Prostě blbě vyjednané podmínky. Jestli to mají tak i jinde nevím. Chtělo by to zapátrat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.11.2020 09:26
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je dotace na chov ovci trak lukrativni ze se vyplati vubec zadat a mozna diky tomu na sebe privolavat dalsi a dalsi kontroly? Jen otazka, o dotace se nazajimam.

30.11.2020 20:29
lesakm

XXX.XXX.28.103

suffolkovce napsal(a):
Diskriminace chovatelů ovcí

Dnes jsem podala odvolání proti rozhodnutí SZIF, kdyby to někoho také trápilo, tak posílám info. Považují předmětné přepočítávací koeficienty za diskriminační proti chovatelům ostatních hospodářských zvířat. Navíc tato diskriminace není žádným způsobem odůvodněna

Jedna ovce starší 12 měsíců je dle P02_Prepocitavaci_koeficienty_hospodarskych_zvirat_na_VDJ.pdf (eagri.cz) rovna 0,15VDJ, je zde také uvedeno, že stanovení kategorie „ovce a kozy nad 12 měsíců stáří“ s koeficientem 0,15 VDJ vychází z obecného zootechnického pravidla, že 1 VDJ představuje 500 kg živé hmotnosti hospodářských zvířat. Nicméně z takového úředně stanoveného pravidla plyne, že je zde chybná správní úvaha správního úřadu, že jehnice nemá žádnou váhu. Namítám, že zavedením takového nesprávného přepočítávací koeficientu jsou chovatelé ovcí a koz jsou nedůvodně diskriminováni proti chovatelům ostatních hospodářských zvířat, kde jiná hospodářská zvířata jsou do koeficientu zahrnována již od narození.

Jitka

No ono to je celé tak trochu podivně postavené , ostatně jako skoro všechno v tomhle státě , u dotace nikdo třeba vůbec nepočítá s tím že například má někdo (jako kupříkladu my ) jenom pastviny a krmení na zimu kupujeme takže potřebujeme mít na spasení plochy daleko víc zvířat než někdo kdo dělá i krmení a má hromadu luk , intenzita zatížení se přitom počítá na celou plochu podniku takže my se máme problém vejít s intenzitou do dotačních podmínek a uměle musíme držet nižší stav zvířat, stav který nám ovšem přitom nestíhá pastviny pořádně vypást, a naopak někdo kdo má hodně luk se těžko dostává k tomu aby splnil spodní limit intenzity , prostě tu nikdo nepočítal s takovou ve světě samozřejmou věcí jako je "dělba práce " kdy někdo dělá jen zvířata a druhý zase třeba jen krmení , systém je nastavený tak že máte dělat všechno a nebo nic , což je v případě mikropodniku prostě nesmysl , nám by tedy například vyhovoval koeficient třeba i 0,1VDJ abychom mohli zvýšit stav , což naopak ovšem vůbec nebude vyhovovat zase někomu jinému kdo má hodně pozemků a málo zvířat , narážíme tu ale stále dokola na to samé , tedy že u nás je smysl dotací které byly v Evropě zavedeny proto aby pomohly těm malým přežít ve světě "velkých" převrácený totálně naruby a naopak se tu nejvíce dotují ti největší k čemuž je nastaven celý tuzemský dotační systém , a což je totálně špatně protože to potom celé vůbec neslouží k záchraně "malých" ale naopak k jejich řízené likvidaci ML.

30.11.2020 21:04
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

leskam souhlasím dotace jsou koncipovány tak, že jsou hlavně pro velké,

jen jsem v nařízení https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2018-43

nepostřehla, že by tam byla horní hranice, a tak připomínce nerozumím, ale možná řeším jiný dotační titul (poskytování plateb pro horské oblasti a jiné oblasti s přírodními nebo jinými zvláštními omezeními).

§6 odst. 2 písm. a) " dosahuje nejméně 0,3 velké dobytčí jednotky na hektar zemědělské půdy"

§6 (5) Intenzita chovu hospodářských zvířat se pro účely odstavce 2 vypočte jako podíl počtu žadatelem chovaných hospodářských zvířat přepočteného na velké dobytčí jednotky podle přílohy č. 3 k tomuto nařízení k příslušnému dni kontrolního období uvedeného v odstavci 2 písm. a) nebo b) a zjištěného z informačního systému ústřední evidence podle plemenářského zákona nebo kontrolou na místě, popřípadě podle odstavce 6 nebo 7, a výměry zemědělské půdy vedené v evidenci využití půdy s druhem zemědělské kultury orná půda, trvalý travní porost a trvalá kultura obhospodařované žadatelem k příslušnému dni kontrolního období bez ohledu na skutečnost, zda jsou zařazeny do oblasti s přírodními omezeními.

mastnacku, ano, každá dotace je o nesvobodě a úředním šimlu, zkusila jsem to v 2020 a za rok mi to vzalo tolik času, že jsem vlastně prodělala, navíc stres s termínem posečení a jejich posuzování každého 1 cm2. Po pravdě jsem to zkoušela už dřívější roky, ale vždy se akorát rozčílila a odešla, Letos to vypadalo, že bude obdobný scénář, na pozemcích pasu, a oni mi tvrdili, že zvíře se nesmí pást ani na 1cm2 půdy jinak než mám půdu vymezenou v LPIS (a oni Vám vždy ještě uberou, než je realita), a to jsem nechtěla dotaci na zvíře, ale jen na plochu. To nejsem schopna zajistit, aniž bych se rozkrájela, navíc sami mi plochu na mém pozemku vyhodili, ale já tam ovce pasu. Nakonec z nich po dlouhých obstrukcích vypadlo, že vazba zvíře na konkrétní plochu platí jen pro dotaci zvířata.

Jitka

Přidejte reakci

Přidat smajlík