Dobrý den,
mam od leta 3 kozy, kdy jedna je 2 letá a ostatní maji 10 mesicu. Mají výběh asi 200 m², plný košík sena minimálně dvakrát denně a večer dostávají dobrůtky. Přesto celé dny řvou. Když mě vidí je to ještě horší, když se pohybují v jejich výběhu jsou klidné a tiché.
Prosím tedy o radu zdali je normální, aby takhle kozy pořád mečely, Popřípadě co udělat na jejich zklidnění.
Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

karel oveckar
napsal(a):
Dobrý den,
mam od leta 3 kozy, kdy jedna je 2 letá a ostatní maji 10 mesicu. Mají výběh asi 200 m², plný košík sena minimálně dvakrát denně a večer dostávají dobrůtky. Přesto celé dny řvou. Když mě vidí je to ještě horší, když se pohybují v jejich výběhu jsou klidné a tiché.
Prosím tedy o radu zdali je normální, aby takhle kozy pořád mečely, Popřípadě co udělat na jejich zklidnění.
Díky.
Říje? Ale ty by neřvaly celé dny. Krmíte z ruky? V pravidelnou dobu?

evaodtabora
napsal(a):
Dobrý den! Píšete, že máte kozy od léta, takže jste si je asi koupili. Jestli byly zvyklé na stádo, může se jim stýskat. V tom případě si zvyknou. Hlavně jim nepřidávejte krmivo, když řvou, aby si nezvykly, že řvaním si něco vynutí. Eva
A co když mají opravdu hlad?
evaodtabora
napsal(a):
Dobrý den! Píšete, že máte kozy od léta, takže jste si je asi koupili. Jestli byly zvyklé na stádo, může se jim stýskat. V tom případě si zvyknou. Hlavně jim nepřidávejte krmivo, když řvou, aby si nezvykly, že řvaním si něco vynutí. Eva
Taky byste rvala,kdybyste mela hlad..

ančovička1
napsal(a):
No to je pravda. Ale taky existují kozy jako naše Květuška von Rámus, že ano? Ta řvala jako když jí na nože bere jen tak aby řeč nestála. Kdykoliv někdo prošel. Kdykoliv se jí něco nelíbilo. Nebo mi řvala do ucha při dojení té druhé. A u toho si žrala příděl jádra .Ale taky se už zklidnila ale trvalo to pomalu půl roku.
Takže pokud to není krmením ,že by ho bylo málo tak to může mít hodně příčin. Mohou být zvyklé na větší stádo, častejší přítomnost člověka, pravidelnou dobu krmení/dojení. A pokud je něco mimo jejich každodení rytmus tak řvou. Naše kozy pokud se blíží doba kremní taky se připomínají. A nedejbože , že se zdržím v prácí a krmeni se posune déle než o onu akademickou čtvrthodinku. Tak to ví celá ves jak mi ty naše holky nadávají I tak mečí když nás vidí přes den. Ale to není takové to hysterické ječení.
Takže udělejte jim pravidelný režim a vyčkejte. Některým to trvá déle. Nebo pak je prostě i ta varianta, že jsou prostě takové uřvané. Hold to mají v povaze...Pořád to je živí tvor a osobnost. A ještě velice inteligentní.
Hlavně k nim neletět s úplatkem po každém zamečení. To by byla cesta do pekel...

ančovička1
napsal(a):
Ančovičko vy jste teda číslo! Už dlouho jsem se tak nezasmál. Super!
Tak jsem napsala sahodlouhy prispevek a pak jsem si ho hezky smazala..ja sikulka😁..tak strucne..musi se hledat pricina,proc se kozy ozyvaji..tedy spis rvou😁..1.koza je premistena ,2.zije sama(tyrani zvirete), 3.vyzaduje navykle krmeni ve stejny cas a nejen krmeni,treba I odchod vecer do chleva, 4.rve,kdyz ztrati kuzle o dohledu..jak pisete,ocekava ve stejnou hodinu sveho pana..jako pes😀🐐...kozy jsou velice citliva a chytra zvirata, zalezi na cloveku, jak se k nim chova, tak se ony budou chovat k nemu..kozy chovame 25 let a jsou to mi mazlici..
V tomto vyse popsanem pripade s urvanymi kozami si myslim, ze maji malo krmeni..trocha sena na cely den..
kosta
napsal(a):
Já si myslím,že koza když nemá důvod tak to má v genech.Měla jsem to vypozorovaný.Od uřvané
kozy nenechávat potomky do dalšího chovu.
Je to mozne,urcite se I takova "povede"😀, ale nemyslim si,ze by rvaly vsechny tri kozy cele dny soucasne..
..najit pricinu..
Pan nepise, jake maji ubytovani, kozy maji rady teplou mastal,vecer tam s radosti bezi..
Koza domaci,to uz nejsou ty kozy z volne prirody, ktere behaji cele dny po skalach, clovek si je ochocil,vyslechtil, tak se o musi starat😁
Naše byly taky rozmazlené. Měly svůj režim a ten jsem dodržovala a byl klid.Na noc dostaly seno
nebo v létě trávu plný krmelec a byly spokojené.Naš e dostávaly nakosenou trávu do krmelce.
Měly dva krmelce na dvou místech .Rozdělily se a ládovaly se.Potom lehly a přežvykovaly.Až vytrávily tak nanovo.

kosta
napsal(a):
Já si myslím,že koza když nemá důvod tak to má v genech.Měla jsem to vypozorovaný.Od uřvané
kozy nenechávat potomky do dalšího chovu.
No určitě na tom něco bude..Já uvidím co bude u kůzlat po naší Květě..pokud budou řvát taky , tak to hold další pokračovatelé v chovu nebudou. Což by mě dost mrzelo Květa je první papírovka v novém chovu. A strašně hodná. Ale ten řev ze začátku byl fakt masakr. A mým sousedům ze vsi patří velké díky za toleranci ! Sice se občas někdo ozval ale v dobrém. A i proto bych jim tu nerad vytvořil stádečko uřvaných koz
napsal(a):
No určitě na tom něco bude..Já uvidím co bude u kůzlat po naší Květě..pokud budou řvát taky , tak to hold další pokračovatelé v chovu nebudou. Což by mě dost mrzelo Květa je první papírovka v novém chovu. A strašně hodná. Ale ten řev ze začátku byl fakt masakr. A mým sousedům ze vsi patří velké díky za toleranci ! Sice se občas někdo ozval ale v dobrém. A i proto bych jim tu nerad vytvořil stádečko uřvaných koz
Květa zmlkne po kůzlatech :-D, maminka Eliška byla ticháček, mám tu její starší i mladší sestru ani jedna se hlasitě neprojevuje,takže tvrzení o genech tu kulhá.
karel oveckar
napsal(a):
Dobrý den,
Díky.
Podle mne se kozy nudí. Ne,že by v kozí populaci nevyskytovali hluční jedinci. Jak si jich začnete všímat ,přidají na hlase.Mám tu kozu,která dostala jméno Mektalka,neb jí bylo stále slyšet,postupem času,( cca 2 roky) ztichla :-D. To vás asi neuklidní .

roklanka
napsal(a):
Květa zmlkne po kůzlatech :-D, maminka Eliška byla ticháček, mám tu její starší i mladší sestru ani jedna se hlasitě neprojevuje,takže tvrzení o genech tu kulhá.
Ona se už dost zklidnila i bez kůzlat. A u Vás předci taky byla ticho. Řvát začala až když jsem jí vzal do náruče a strčil do auta Hold to asi byl hlasitý protest , že se jí od Vás nechce A asi to zapomněla "vypnout" Ale řev to byl opravdu hororový ALE NEDAL BYCH JÍ ANI ZA ZLATÝ PRASE ! bA ANI ZA ZLATOU KRÁVU Je to miláček. Dámy prominou ale hold je to ženská no
Raz mi tak kamoska trochu vnutila jednu kozicku, doniesli sme ju, ta sa postavila na pnik a tak neznesitelne revala na celu dedinu, taky rev som nezazila, myslim ze do 8hodin sme ju zaniesli naspat kamoske lebo toto by ani nasi tolerantni susedia neuniesli a ja by som sa asi zblaznila, to som este nezazila , jej mama normalna ticha koza a ona vraj od narodenia bola taka ukecana
Potom sme mali jednu precitlivelu kozu, vsetko velmi vnimalaa prezivala uzkostlivo a nalezite to prejavovala hlasom. Pritom do porodu normalna ticha koza ale prvy porod hned riadna ketoza aj s nervovymi priznakmi, dostala sa z nej ale zostala takato labilna a hlucna. Jej dcera absolutne pohodova a ticha koza
Tu si neviem predstavit to mnozstvo, kosik sena ale neznie to dostatocne,. Mozete skusit tu davku sena zvazit.

moonika
napsal(a):
Raz mi tak kamoska trochu vnutila jednu kozicku, doniesli sme ju, ta sa postavila na pnik a tak neznesitelne revala na celu dedinu, taky rev som nezazila, myslim ze do 8hodin sme ju zaniesli naspat kamoske lebo toto by ani nasi tolerantni susedia neuniesli a ja by som sa asi zblaznila, to som este nezazila , jej mama normalna ticha koza a ona vraj od narodenia bola taka ukecana
Potom sme mali jednu precitlivelu kozu, vsetko velmi vnimalaa prezivala uzkostlivo a nalezite to prejavovala hlasom. Pritom do porodu normalna ticha koza ale prvy porod hned riadna ketoza aj s nervovymi priznakmi, dostala sa z nej ale zostala takato labilna a hlucna. Jej dcera absolutne pohodova a ticha koza
Tu si neviem predstavit to mnozstvo, kosik sena ale neznie to dostatocne,. Mozete skusit tu davku sena zvazit.
Mooniku si pamatuju, vítejte zpátky.
Souhlasím s názorem, že se kozy nudí - pokud se v úvodním příspěvku nejedná o překlep, tak na 200 metrech čtverečních 3 kozy, to je hodně malý prostor.
Taky si je možná původní majitel "naučil", že když zamečely, tak k nim někdo šel, čili řvaní teď berou jako telefon
A nebo mají fakt hlad.

moonika
napsal(a):
My tu vsetcia radime o dusu len chyba spatna vazba od zadavatela prispevku:-)
Bohužel toto se stává pravidlem. Na všech vláknech. Těch, kteří upřímně poděkují, je tady pramálo.