Odrohování gumičkou

75%AN
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.12.2020 19:16
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

Dostala jsem od paní chovatelky, (majitelky farmy vyrábějící sýry) doporučení odrohovat kůzle až po 7 měsících od narození.
Mám v plánu opatrně pilkou naříznout roh, možná na dvou místech -hlubokou cca 1 mm- drážku, aby gumička (kastrační) nesjela z rohu. Mám představu, že to koze bude vadit a bude se snažit se jí zbavit. Nebo máte na to nějakou vychytávku jinou?A je to tak správně? Ještě jsme to nedělali. Děkuji za připomínky zkušeným.🙏

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.12.2020 19:48

něco takového je týráním zvířete.

13.12.2020 19:53
Jezedak Mara

XXX.XXX.174.1

Dobrý večer. Takovéhle odrohování je pro zvíře dosti bolestivé. Poproste veterináře ať vám kůzle od rohuje ocelovým lankem a řádně ošetří ránu je to rychlejší je to hned a taky je mnohokrát menší riziko zanesení infekce do rány. Odrohovani gumičkou je opravdu pro zvíře bolestivé a trvá minimálně 14 dní a je hodně velké riziko zanesení infekce protože se zvíře pořád škrábe svědí a bolí ho to.

14.12.2020 08:21
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
něco takového je týráním zvířete.

Děkuji, bodlinko. Nechci, aby trpěla. Vy máte nějakou nebolestivou metodu?

14.12.2020 09:12

petraodlesa napsal(a):
Děkuji, bodlinko. Nechci, aby trpěla. Vy máte nějakou nebolestivou metodu?

Kolega odrohovává abrazívní pastou nebo louhovou tyčinkou nebo elektrokauterem do věku 3 týdnů. Říká, že u těch hodně mladých se to správné místo blbě hledá. Bez anestezie. U starších s lokální anestézii a s pomocí speciálních vylamovacích kleští.

14.12.2020 09:41
roklanka

XXX.XXX.46.182

Rohy se v mém chovu občas objeví. Zkoušela jsem všechny druhy odrohování,kauter,pastu,strunu i gumičku. I když byla kozička v celkové narkoze,kauter byl pro ní bolestivý,naříkala,byla to sice chvilka,ale nic pro mne,když jsem jí držela zmítající se. Odrohovací pasta byla o facku lepší,kozička protestovala o něco méně,ale odloučení od matky nesla hůř,přes to,že celý čas strávila v mé náruči. Odřezávání strunou byl pro mne ten nejhorší zážitek (kozička na tom byla stejně). Opět uspaná,krev stříkala všude,koza to cítila a bránila se. Vet musel použít tlakový obvaz,který měla na hlavě pár dní. Původně jsem chtěla odrohovat 5 koziček,ale po první jsem to hned vzdala. Při tomto odrohování kozičce narostly křivé parohy,které musím odřezávat,neb se stočily a zarůstávaly by jí do hlavy. Oba výkony,jak kauter,tak pilku mi dělali veti,co jsou v kraji považováni za nejlepší odrohovače a běžně dělají velká hospodářská zvířata. Mám s nimi ty nejlepší zkušenosti. Gumičkama odrohovat mi nepřijde jako týrání i když vím,že takto je to klasifikované. Nasadím gumičku a kozička je v pohodě,asi mám holky odolné,těsně před odpadnutím rohu si dávají pozor na hlavu,ale chuť k žrádlu mají stejnou.a žádnou nepohodu nevidím. Nepropaguju gumičky,znám případy,kdy je koza snášela velmi špatně,ale zase bych je tak nezatracovala díky vlastní zkušenosti. Nejideálnější je ,když se narodí bezrohé.

14.12.2020 12:29
Jezedak Mara

XXX.XXX.174.1

Dobrý den nejefektivnejsi odrohování je vypalovacím kauterem ale to se mělo řešit už do třech týdnů po narození kůzlete V této fázi bych opravdu doporučil odříznout rohy ocelovým lankem aby to provedl veterinář a řádně ošetřil nějaké pasty gumičky a tak dál je trápení zbytečné. Jinak u nás v JZD se telata odrohují dva týdny po narození právě tím vypalovacím kauterem.

14.12.2020 12:39
kosta

XXX.XXX.103.249

My jsme rohatý kůzlata snědli.Nechávali jsme si kozy bez rohů.

14.12.2020 15:17
evaodtabora

XXX.XXX.214.40

Dobrý den. Já jsem úspěšně odrohovala starší kozu kastrovací gumičkou. Žádné nařezávání ap. Gumička se postupně zařezávala, spíše zatlačovala do rohu. Koze to nevadilo. Trvalo to asi 2 měsíce, pak jí jeden roh upadl. Druhý visel na kůži. To jsme museli odstříhnout. Gumičky mi sehnala veterinářka.

14.12.2020 15:44
ančovička1

XXX.XXX.59.247

evaodtabora napsal(a):
Dobrý den. Já jsem úspěšně odrohovala starší kozu kastrovací gumičkou. Žádné nařezávání ap. Gumička se postupně zařezávala, spíše zatlačovala do rohu. Koze to nevadilo. Trvalo to asi 2 měsíce, pak jí jeden roh upadl. Druhý visel na kůži. To jsme museli odstříhnout. Gumičky mi sehnala veterinářka.

Ja mam 9ti mesicni rohatou kozicku po koze,ktera doji pres 5 l mlika..ji mi ji lito zabit,ale nechat si ji nemuzu,protoze ublizuje jak velke, bezrohe dvoulete sestre,tak bezrohe matce..spolecne krmeni ve vybehu je jasne, rohata Blaza obehne vsechny kyble s krmenim,pomaha si rohama kozy odehnat a vyzere jim to nejlepsi..doslo to tak daleko,ze ji musim pri krmeni venku uvazat u sveho kyblu..obe bezrohe kozy maji obcas odrene hlavy do krve..takze pujde z domu, bud k rohatym kamaradkam nebo do mrazaku..je mi ji lito,ale asi to jinak nedopadne..skoda..nebo odrohovat?..

14.12.2020 16:12
evaodtabora

XXX.XXX.214.40

Ještě byste ji mohla zkusit odrohovat.

14.12.2020 16:19
ančovička1

XXX.XXX.57.71

Asi ano,odrohovat..zacnu o tom premyslet,I kdyz jsme to nikdy nedelali, bud jsme rohate certice prodali nebo sly do mrazaku..je mi zatezko, delat ji bolest..

14.12.2020 17:16
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

Děkuji za všechny reakce. Je mi hodně proti mysli způsobovat koze bolest..
Vybírat z vrhu jen bezrohé vede, pokud vím, k vyššímu výskytu hermafroditů.
Na videu z Francie z velké kozí farmy jsem viděla jen samé rohaté. Takže pokud jsou všechna rohatá, asi není problém, ne?
Kastrační gumičky nám dal chovatel ovcí, jednou jsme je použili na malého beránka, a už bych to nedělala. Sice jí to viditelně bolelo jen pár hodin, podle mého zdání, i tak mi to přišlo líto.
Roh je rohovina, myslela jsem, že to u ní s bolestivostí není stejné jako u kůže. Co myslíte?
Už jsem se rozhodla od toho upustit. Mámu má rohatou, babičku špatně odrohovanou, s pahýlem. Tak jsme ji koupili.

14.12.2020 17:42

petraodlesa napsal(a):
Děkuji za všechny reakce. Je mi hodně proti mysli způsobovat koze bolest..
Vybírat z vrhu jen bezrohé vede, pokud vím, k vyššímu výskytu hermafroditů.
Na videu z Francie z velké kozí farmy jsem viděla jen samé rohaté. Takže pokud jsou všechna rohatá, asi není problém, ne?
Kastrační gumičky nám dal chovatel ovcí, jednou jsme je použili na malého beránka, a už bych to nedělala. Sice jí to viditelně bolelo jen pár hodin, podle mého zdání, i tak mi to přišlo líto.
Roh je rohovina, myslela jsem, že to u ní s bolestivostí není stejné jako u kůže. Co myslíte?
Už jsem se rozhodla od toho upustit. Mámu má rohatou, babičku špatně odrohovanou, s pahýlem. Tak jsme ji koupili.

Roh je rohovina, necitlivá jako nehty nebo vlasy. Ale při odrohování musíte až do základny a tam už jsou nervy a cévy.

16.12.2020 08:25
moonika

XXX.XXX.246.158

Kamaratka mi k tomu kauteru pisala svoju skusenost :

"odrohovani kauterem ročně 20-40kuzlat, 7-14den dle pohlaví a velikosti, narkoza naprosto v pořádku, bez křiku, v bezvědomí, úkon cca 3min následně mi 30-60min prospi"
7sezon jedem
S tím ze holky bez pahýlků , u kluků občas lehce ale max u 5%
Bara Bartosova"(foto jej kozliat v nark.)

Baruš(roklanka) asi im davali slabsiu narkozu alebo kratko cakali
Inak ja som teda strachopud a preto tu mam polku rohatych ale spolu mam len bezrohe s bezrohymi a rohate s rohatymi . Moj pokus o odrohovanie gumickou dopadol tak ze za par dni na rohu praskla:-) akurat najvacsiu rohanu co tu mam tam mam problem jej sama nieco nasilu dat do ust ked jej cosi bolo, vzdy len dvaja sme museli, u bezrohych ich ak treba obsadnem hlavu trosku zaklonim a lahko hocico do nich dostanem ale s rohatou by som si takto rozparala brucho. Nie je nad bezrohe

16.12.2020 19:30
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

Někde jsem četla, že odrohování má stejně negativní vliv na hermafroditismus jako výběr přirozeně bezrohých koz. Nevíte o tom něco?

16.12.2020 21:04

petraodlesa napsal(a):
Někde jsem četla, že odrohování má stejně negativní vliv na hermafroditismus jako výběr přirozeně bezrohých koz. Nevíte o tom něco?

Nerozumím úplně otázce. Odrohování s hermafroditismem (teď se používá termín transsexualita) nijak nesouvisí.

Pufr

16.12.2020 21:25
Pufr

XXX.XXX.182.13

A kde někde jste to četla?
Jinak transsexualita nemá s hermafroditismem vůbec nic společného, ani se tento termín teď v tomto smyslu nepoužívá.

16.12.2020 22:23

Pufr napsal(a):
A kde někde jste to četla?
Jinak transsexualita nemá s hermafroditismem vůbec nic společného, ani se tento termín teď v tomto smyslu nepoužívá.

Používá. Loni měla na tohle téma moc pěknou práci jedna naše studentka -transsexualita u koz, dostala se s ní do celostátního kola SOČ, proto to vím. Mimo jiné čerpala i ze zahraničních zdrojů.

Pufr

16.12.2020 22:41
Pufr

XXX.XXX.182.13

Transsexualita, na rozdíl od hermafroditismu, není fyzická oboupohlavnost, takže pokud to bylo v tomto smyslu použito, tak prostě špatně. Bez ohledu na to, jak pěkná ta práce byla. Že s tím studentka postoupila do celostátního kola se ale nedivím, dnes je možné všechno.

17.12.2020 08:06

Pufr napsal(a):
Transsexualita, na rozdíl od hermafroditismu, není fyzická oboupohlavnost, takže pokud to bylo v tomto smyslu použito, tak prostě špatně. Bez ohledu na to, jak pěkná ta práce byla. Že s tím studentka postoupila do celostátního kola se ale nedivím, dnes je možné všechno.

Omlouvám se, ne transsexualita, ale intersexualita. Ale shodneme se, že odrohování s tím (ani s hermafroditismem) nikterak nesouvisí. Nebo ne?

17.12.2020 08:14
ančovička1

XXX.XXX.57.71

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Omlouvám se, ne transsexualita, ale intersexualita. Ale shodneme se, že odrohování s tím (ani s hermafroditismem) nikterak nesouvisí. Nebo ne?

Jiste,ze nesouvisi..je to blbost..prece kozicce po odrohovani nenarostou varlata..

17.12.2020 09:34

moonika napsal(a):

Zije a pise, super :)

Pufr

17.12.2020 12:06
Pufr

XXX.XXX.182.13

Na tom odrohování se shodneme určitě

17.12.2020 17:06
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

Nevím. Odrohování nebo selektivní výběr bezrohých jedinců...v dalších generacích způsobuje zvýšený výskyt hermafroditů. Prostě už před lety mi to řekl jeden chovatel, který se zabývá šlechtěním. Takže žádná vesnická babka. Kdyby to zhodnotila Bodlinka 😉🙏

17.12.2020 18:10
xchipsy

XXX.XXX.225.73

Odrohování nemůže způsobovat zvýšený výskyt hermafroditů, ikdyž se ty rohy odstraní, v genech ta rohatost stále zůstává.
Selekce na bezrohé jedince (po rohatých rodičích), tam už bude záležet na dalším chovu, "kdo s kým". Vloha pro rohy tam je, takže při výběru správného "partnera" není třeba se hermafroditismu bát.

17.12.2020 18:37

petraodlesa napsal(a):
Nevím. Odrohování nebo selektivní výběr bezrohých jedinců...v dalších generacích způsobuje zvýšený výskyt hermafroditů. Prostě už před lety mi to řekl jeden chovatel, který se zabývá šlechtěním. Takže žádná vesnická babka. Kdyby to zhodnotila Bodlinka 😉🙏

Výběr bezrohých jedinců ano, odrohování ne.

17.12.2020 18:49
roklanka

XXX.XXX.46.13

Monko,kozičce bylo 8 dní a dostala jsem vynadáno,že jdu o den později,prý podle zákona do 7 dnů,nevím,nezkoumala jsem to. Nejsem chopná posoudit jak silná byla narkoza,podle mého pozorování kozičky spaly (jak u kauteru,tak u struny,přes to se vzpíraly a naříkaly. Přispanej kozel při kastraci vypadal úplně jinak .

17.12.2020 19:30

roklanka napsal(a):
Monko,kozičce bylo 8 dní a dostala jsem vynadáno,že jdu o den později,prý podle zákona do 7 dnů,nevím,nezkoumala jsem to. Nejsem chopná posoudit jak silná byla narkoza,podle mého pozorování kozičky spaly (jak u kauteru,tak u struny,přes to se vzpíraly a naříkaly. Přispanej kozel při kastraci vypadal úplně jinak .

A byla to opravdu narkóza a ne jenom sedace? Když se vzpíraly a naříkaly...Nějak se mi to nezdá.

17.12.2020 21:52
roklanka

XXX.XXX.46.13

Byla to narkoza ,obě se budily když už byl vet pryč.

18.12.2020 06:41

roklanka napsal(a):
Byla to narkoza ,obě se budily když už byl vet pryč.

Tak leda, že nepočkal dostatečně dlouho, až narkóza zabere. Nevím, spekuluji, nebyla jsem u toho.

Přidejte reakci

Přidat smajlík