Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.1.2021 10:18
Roma69

XXX.XXX.169.193

Dobry den,
mam problem s jedou ovci. Jedna se o kamerunske ovce. Je hodne hubenejsi nez ostatni, bude brezi (jde obcas videt pohyby) a posledni dva dny ma problem se vstavanim. Kdyz ji postavim tak pak dlouho stoji, chodi nechce si lehnout asi proto ze se ji pak spatne vstava. Ma dost svetlou ocni sliznici. Zrat zere ale min(nebo pomaleji) nez ostatni prezvikovat prezvikuje a bachor je slyset. Ma ridsi trus ne uplne prujem ale bobky to taky nejsou. V bobcich jsem nic nikdy nenasel.
Volal jsem veterinare a ten mi dal odcerveni do tlamy a vitaminy(kazdy druhy den 1ml davat taky do tlamy) a ze se mam ozvat za tyden jestli se to lepsi.
Krmeni ma seno hrst ovsa, obcas mrkev, pristup k lizu cely rok ale nevim kolik by ho melo ubyvat mam pocit ze letos se ho ztraci min. Poslednich cca 10 dni dostava nutrimix kavovou lzicku do tlamy denne.
Muzu ji jeste nejak pomoct. Kdyz jsem se ptal veta na ketozu tak mi zdelil ze ta se vyskytuje az po porodu. Cca pred 2 tydny strihali kopytka tak snad jsou v poradku.
Mam jeste neco udelat? Mam ji asi stavet. Jineho veta nesezenu, mame tu jeste dalsi dva ale ti uz jsou primo psi.V okoli je ovci dost a vsechny leci on.
Mam ovce na vysoke podestylce, ale po odcerveni bych ji mel asi vyvezt? Jak dlouho po podani odcerveni?
Omlouvam se za chyby pisu z mobilu.
Dekuju za rady.
Roman

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.1.2021 11:53

Roma69 napsal(a):
Dobry den,
mam problem s jedou ovci. Jedna se o kamerunske ovce. Je hodne hubenejsi nez ostatni, bude brezi (jde obcas videt pohyby) a posledni dva dny ma problem se vstavanim. Kdyz ji postavim tak pak dlouho stoji, chodi nechce si lehnout asi proto ze se ji pak spatne vstava. Ma dost svetlou ocni sliznici. Zrat zere ale min(nebo pomaleji) nez ostatni prezvikovat prezvikuje a bachor je slyset. Ma ridsi trus ne uplne prujem ale bobky to taky nejsou. V bobcich jsem nic nikdy nenasel.
Volal jsem veterinare a ten mi dal odcerveni do tlamy a vitaminy(kazdy druhy den 1ml davat taky do tlamy) a ze se mam ozvat za tyden jestli se to lepsi.
Krmeni ma seno hrst ovsa, obcas mrkev, pristup k lizu cely rok ale nevim kolik by ho melo ubyvat mam pocit ze letos se ho ztraci min. Poslednich cca 10 dni dostava nutrimix kavovou lzicku do tlamy denne.
Muzu ji jeste nejak pomoct. Kdyz jsem se ptal veta na ketozu tak mi zdelil ze ta se vyskytuje az po porodu. Cca pred 2 tydny strihali kopytka tak snad jsou v poradku.
Mam jeste neco udelat? Mam ji asi stavet. Jineho veta nesezenu, mame tu jeste dalsi dva ale ti uz jsou primo psi.V okoli je ovci dost a vsechny leci on.
Mam ovce na vysoke podestylce, ale po odcerveni bych ji mel asi vyvezt? Jak dlouho po podani odcerveni?
Omlouvam se za chyby pisu z mobilu.
Dekuju za rady.
Roman

Já mám ještě ze školy zafixované - ketóza březích bahnic.Bledá spojivka, jak moc? Foto by bylo lepší.Veterinář tam byl a viděl ji? To jsem úplně nepochopila.

11.1.2021 13:09

Vyhubla byla urcite uz pred zabreznutim a brezost a naslednej porod ji spis dodela a vy budete dokrmovat, jestli porodi ziva jehnata. Tohle chce osefovat jeste nez je beran poskace, nejlip dat mu decku. Oves ji moc nepomuze, ten je pro berany. Sezente jecmen. Ale pomalu zvykat. Vyfotte ji, treba i ty sliznice.

11.1.2021 13:28
Roma69

XXX.XXX.169.193

Pridat jecmen. Kolik jak rychle navykat (nikdy jsem jecmen ovcim nekrmil spis prasatum). Ona a jeji sestra byly vzdy hubenejssi nez zbytek stada ale vzdy bylo vse v poradku. Sestra cca pred tydnem porodila ale je mene hubena. Veterinar mi rekl ze kvuli jedne ovci nikam jezdit nebude a ze at si pro to odcerveni a vitaminy prijedu (jsme tak trochu dal od civilizace tak se mu asi nechce nebo nevim) nikdy se mi ho sem dostat nepodarilo ale je jediny co hospodarsky zvirata trochu bere. U jinych jsem ani nesehnal odcerveni poslali me za nim ze on dela ovce. Jinak ovci sliznici vyfotim kdyz nekdo dorazi domu protoze sam bych asi nemel ruce. A tak ketoza nee? Ovce jsou u rodicu a jaka presne byla pri zabreznuti nevim protoze jsem tehdy nebyl dom.

11.1.2021 13:38

Tady je to pekne popsany na jednom miste

https://zverolekarka.com/ketoza-brezich-bahnic-a-koz/

Jeslti je ted zvykla na oves, tak ji dejte pulku davky toho co davate ted s jecmenem. Osobne to moc dobre nevidim, ale uvidite.

11.1.2021 13:41
Roma69

XXX.XXX.169.193

Mam tu fotku z rana. Moc nevim co by melo byt konkretne videt. Myslel jsem ze se na fotky vet bude chtit alespon podivat ale ze ne.
Dobre dam polovinu jak rikate.

11.1.2021 13:46
Roma69

XXX.XXX.169.193

A mam ji tedy stavet at co nejvic chodi, stoji?
Myslite ze je to ta ketoza?

11.1.2021 13:52

Tezko rict, kamerunky me moc nepotkaly, takhle podle fotky bych to tipoval na prvnicku mladou ovci.
Odcervovak hlavne nepoddavkujte, vitaminy mate, zkuste ten jecmen, nasilim bych ji netahal, stres i neprida.

11.1.2021 13:58
Roma69

XXX.XXX.169.193

No jednou uz jehne mela a v pohode. Takze bude mit podruhe. Ale vzdy byla dost drobna. Odcervovak mi veterinar dal primo odmereny ve strikacce a ze ma jasne vicko jsem mu rikal tak doufam ze nepoddavkoval. Nevim co presne myslite tim nasilim netrhat. Ja jsem myslel jako postavit a treba 2 hodiny nechat at si dela co chce. Kdyz ji postavim tak jde vetsinou zrat a pak si jde lehnout ale jak kdy nekdy neco pozere a pak klidne 4 hodiny stoji a stojmo prezvikuje tak nevim.

11.1.2021 14:00
Roma69

XXX.XXX.169.193

Je treba tu podestylku po odcervenim vyhodit maj tam kazdou zimu hlubokou. Jestli ano jak dlouho po podani odcerveni?

11.1.2021 14:02

Zalezi na jakou vahu ji odhadnul.
Naslim myslim nezvedat, nechal bych ji, bud se postavi ke zradlu nebo ne.To je muj nazor, manipulace ji urcite dost stresuje. Ale zaridte se podle vlastniho uvazeni.

11.1.2021 14:13
Roma69

XXX.XXX.169.193

Vahu jsem mu podal takze podle ni by to mohlo byt v poradku. Ja jsem se prave bal aby nezustala zbytecne lezet a tim padem se nenazrala. To by pro ni byla asi konecna. Ona se obcas sama zvedne obcas ne. Jinak na manipulaci jsou zvykle jsou dost ochocene a i ve volnem prostoru si klidne prijdou prohledat me kapsy tak nevim jestli ji to stresuje. Jak poznam ze je ve stresu? Nebo je lepsi ji nevysilovat at lezi prinest ji zradlo primo k ni? A co ta podestylka po odcerveni? Vyvezt? Za jak dlouho?

11.1.2021 14:17

Jo tak jestli jsou zvykly na cloveka tak ji klidne zvedejte. Stres takhle asi uplne nepoznate jestli je vysilena, tak nemusi mit silu na vubec zadnej odpor. Kdyby byla ok tak zmehne.
Jo tak jestli mate vysokou podestylku, tak je to na vas, ja osobne bych to neresil.Jestli je zacervena, vylucuje uz davno.

11.1.2021 14:33
Roma69

XXX.XXX.169.193

Tim zmehne bylo mysleno zmekne jako ze ji jen tak nepostavim? Nebo to znamena neco jineho? Za jak dlouho po odcerveni by se na te ocni sliznici mohlo pozorovat zlepseni? 3 dny?
Eventualne jeste nemuze mit malo vapniku?

11.1.2021 15:45

Roma69 napsal(a):
Pridat jecmen. Kolik jak rychle navykat (nikdy jsem jecmen ovcim nekrmil spis prasatum). Ona a jeji sestra byly vzdy hubenejssi nez zbytek stada ale vzdy bylo vse v poradku. Sestra cca pred tydnem porodila ale je mene hubena. Veterinar mi rekl ze kvuli jedne ovci nikam jezdit nebude a ze at si pro to odcerveni a vitaminy prijedu (jsme tak trochu dal od civilizace tak se mu asi nechce nebo nevim) nikdy se mi ho sem dostat nepodarilo ale je jediny co hospodarsky zvirata trochu bere. U jinych jsem ani nesehnal odcerveni poslali me za nim ze on dela ovce. Jinak ovci sliznici vyfotim kdyz nekdo dorazi domu protoze sam bych asi nemel ruce. A tak ketoza nee? Ovce jsou u rodicu a jaka presne byla pri zabreznuti nevim protoze jsem tehdy nebyl dom.

Právě že ketóza to může být.

11.1.2021 15:46

Roma69 napsal(a):
Mam tu fotku z rana. Moc nevim co by melo byt konkretne videt. Myslel jsem ze se na fotky vet bude chtit alespon podivat ale ze ne.
Dobre dam polovinu jak rikate.

Já myslela foto spojivky.

11.1.2021 15:48

Roma69 napsal(a):
A mam ji tedy stavet at co nejvic chodi, stoji?
Myslite ze je to ta ketoza?

Může být. Zkuste zachytit moč a nechat vyšetřit u veta. I toho psího, indikátorové papírky má každý.

11.1.2021 16:06
Roma69

XXX.XXX.169.193

No prave ze jsem po nem primo papirky chtel. Rekl mi ze papirky ani zaden jiny test nema a ze to ketoza neni. Ze nevidi duvod proc by to ketoza byla.

11.1.2021 16:15
Roma69

XXX.XXX.169.193

Nejde koupit ten test v lekarne?

Tak alespon v te nasi ne. Je mozno obednat ale to by bylo tak+- za tyden. Tak uz nevim.

11.1.2021 19:36

Roma69 napsal(a):
Nejde koupit ten test v lekarne?

Tak alespon v te nasi ne. Je mozno obednat ale to by bylo tak+- za tyden. Tak uz nevim.

Asi ano, přiznám se, že nevím. Zkuste. My je máme ve škole, nikdy jsem nemusela shánět. Nebo jiného veta? Nebo si zajděte k humánnímu doktorovi, do laboratoře...Papírky jsou všude stejné.

11.1.2021 19:39

Roma69 napsal(a):
No prave ze jsem po nem primo papirky chtel. Rekl mi ze papirky ani zaden jiny test nema a ze to ketoza neni. Ze nevidi duvod proc by to ketoza byla.

Kecá.

12.1.2021 12:28
Roma69

XXX.XXX.169.193

Tak dnes jsme ovci ukoncili trapeni. Udelali jsme ji domaci pitvu. Rad bych vedel co ji konkretne bylo. Na deloze jsme nasli nejaka trvrda kolecka asi to tam nema co delat ze? Uvnitr bylo nerozvinute mlade. Deloha byla uplne tenka. Zlucnik byl take uplne hadra. Do jater se nijak prsty nezapadaly ale byly povlecene takovym bilym povlakem. Co by to prosim mohlo byt pripadne na co se jeste podivat? V ovci bylo plno vody. Kezoza to nejspis nebyla ze? Dekuju

12.1.2021 14:43
Roma69

XXX.XXX.169.193

Neumi mi nekdo poradit?

12.1.2021 15:34
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Ta tvrdá kolečka, jak píšete je v děloze normální. Děloha je tenká. Musí být. Hlavně musí být pružná, aby dokázala obklopit několik jehňat. Po obahnění se zase smrskne a čeká na další březost.

12.1.2021 15:58

Roma69 napsal(a):
Tak dnes jsme ovci ukoncili trapeni. Udelali jsme ji domaci pitvu. Rad bych vedel co ji konkretne bylo. Na deloze jsme nasli nejaka trvrda kolecka asi to tam nema co delat ze? Uvnitr bylo nerozvinute mlade. Deloha byla uplne tenka. Zlucnik byl take uplne hadra. Do jater se nijak prsty nezapadaly ale byly povlecene takovym bilym povlakem. Co by to prosim mohlo byt pripadne na co se jeste podivat? V ovci bylo plno vody. Kezoza to nejspis nebyla ze? Dekuju

Tvrdá kolečka jsou u přežvýkavců normální, kotyledony a karunkuly, slouží k propojení krevních oběhů matky a plodu. Játra vypadají hodně mizerně, asi jste je nenaříznul.? Motolice? V ovci bylo plno vody - jako v břišní dutině? Nebo v děloze?

12.1.2021 16:02

Roma69 napsal(a):

Jo a rozstřihnout žaludek (jako fakt žaludek, ne bachor) a střeva, jestli tam nejsou parazité.

12.1.2021 17:10
Roma69

XXX.XXX.169.193

Voda byla primo v brisni dutine a hodne. Co mam sledovat pri nariznuti jater?

12.1.2021 17:12

ty fotky jsou nevypovídající. kotyledony v březí děloze jsou normální a nic jinýho jste nám nevyfotil.

je potřeba prohlédnout ta játra - vytáhnout celá, vyfotit, rozříznout

a popátrat po parazitech ve slezu a ve střevě

12.1.2021 17:58
Roma69

XXX.XXX.169.193

dalsi fotky
v zaludku ani ve slezu jsem primo nic prilepeneho prisateho zatim nenasel akorat ve slezu byla takova cerna vec vypada to jako kamen ale kamen to neni je to sice tvrde ale slo by to zmacknout

12.1.2021 18:15

játra proříznout tak, abyste viděl do žlučovodů - hledáte motolice

v těch játrech je chronický zánět, motolice jsou možnou příčinou

hledejte zvířátka ještě i ve slepém střevě, mohou být velmi malá

12.1.2021 18:19
Roma69

XXX.XXX.169.193

a mela by tam nejak drzet ano?

12.1.2021 18:26

jako zvířátka? ne, nijak na ničem nelpí
motolice je taková divná placka
a červíci jsou prostě červíci. můžou být kdekoliv v trávicím traktu, tenké střevo mají asi nejraději. bývají malí, jak vlas tencí, člověk se musí prohrábnout tráveninou a slizem

12.1.2021 18:31
Roma69

XXX.XXX.169.193

jsou to ty motolice?
a ve slezu takove prusvitne vlasky byly taky

12.1.2021 18:49

Roma69 napsal(a):
nasel jsem to co hledam?

To je z čeho? Motolice jsou jenom v játrech a tohle játra nejsou. Ve slezu by to mohly být vlasovky. V každém případě na tom ta ovce byla mizerně. Neškodilo by s vetem probrat odčervení zbylých ovcí.

12.1.2021 18:54

Roma69 napsal(a):
jsou to ty motolice?
a ve slezu takove prusvitne vlasky byly taky

Trochu si zagůglete, ať máte představu, jak asi ten parazit vypadá.

12.1.2021 18:55
Roma69

XXX.XXX.169.193

No prave to jsem se prave chtel zeptat co ostatni ovce. Ocni sliznici maji uplne jinou. Tahle ji mela skoro bilou a zbytek ji ma pekne cervenou. Vsechny byly zhruba tak mesic po zavreni do salase odcervene Aldifalem. Chtel jsem po vetovi schvalne vetsi davku. Na tuhle jsem bral davku pro 40kg mela tak 30. Tohle je zlucnik tam by mohly byt ne? Takhle motolice nevypada?

12.1.2021 18:56

Roma69 napsal(a):
dalsi fotky
v zaludku ani ve slezu jsem primo nic prilepeneho prisateho zatim nenasel akorat ve slezu byla takova cerna vec vypada to jako kamen ale kamen to neni je to sice tvrde ale slo by to zmacknout

Jinak na první pokus ta pitva není špatná.

12.1.2021 19:05

Roma69 napsal(a):
No prave to jsem se prave chtel zeptat co ostatni ovce. Ocni sliznici maji uplne jinou. Tahle ji mela skoro bilou a zbytek ji ma pekne cervenou. Vsechny byly zhruba tak mesic po zavreni do salase odcervene Aldifalem. Chtel jsem po vetovi schvalne vetsi davku. Na tuhle jsem bral davku pro 40kg mela tak 30. Tohle je zlucnik tam by mohly byt ne? Takhle motolice nevypada?

Upřímně, jsem na rozpacích. Na té druhé fotografii to úplně vlevo jako motolice vypadá - neodhadnu teda velikost. Ale takhle nahňácané ve žlučníku je to neobvyklé. Ale netroufám si tvrdit, že je to nemožné. Tahle ovce byl možná slabší kousek, jak píšete, že byla vždycky drobná. Bílá spojivka je častá u těch vlasovek. Pokud mají ostatní ovce růžovou, je to v pořádku.

12.1.2021 19:08

Jsou to krásné motolice.

12.1.2021 19:09
Roma69

XXX.XXX.169.193

Jen je mi divne ze na ni ten odcervovak nezabral. A co je to to cerne? To co vypada jak kamen? To tam patri? Ty mozna motolice jsou velke necely centimetr. Jinak zlucnik byl uplne prazdny zadna zluc. Byl takova hadra.

12.1.2021 19:09
Roma69

XXX.XXX.169.193

Co tedy ostatni ovce? Mam je odcervovat? Cim?

12.1.2021 19:13

to černé zkuste rozříznout, co je vevnitř.

na motolice potřebujete mnohem větší dávku odčervovadla.

ostatní ovce, tam bych začala koprologickým vyšetřením. dospělé motolice se prozradí vajíčky v trusu.

12.1.2021 19:16
Roma69

XXX.XXX.169.193

Tak to cerne je dele prevalovana potrava ve slezu, zbite krmivo.
Dobre dekuji poslu bobky na rozbor.
A na co tedy by posla? Celkove vysileni, zanet jater?

12.1.2021 19:30

Roma69 napsal(a):

na tu motoličnatost

ta játra vykazují zásadní chronické změny

a bledé sliznice a ascites i vyhublost mohou mít tuhle jednu příčinu

plus jestli tam byli jacíkoliv střevní nebo slezoví parazité, tak to všechno spolupůsobí společně

12.1.2021 19:44

Roma69 napsal(a):
Jen je mi divne ze na ni ten odcervovak nezabral. A co je to to cerne? To co vypada jak kamen? To tam patri? Ty mozna motolice jsou velke necely centimetr. Jinak zlucnik byl uplne prazdny zadna zluc. Byl takova hadra.

Aldifal motolice moc nebere. My jsme dávali Ivomec super v injekci, ale je třeba počítat s ochrannou lhůtou.

12.1.2021 19:44

Roma69 napsal(a):

Takže motolice.

12.1.2021 19:45

Roma69 napsal(a):

Jak píše bodlinka, na masívní zaparazitování.

12.1.2021 20:34
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Tyjo, sledovat v přímém přenosu pitvu ovce prováděnou na pokyny na dálku přes internet je fakt zážitek!
Poklona oběma dámám i panu zadavateli, toto bych nedala ani s dvěma panáky slivovice.

12.1.2021 20:54

Varaxi napsal(a):
Tyjo, sledovat v přímém přenosu pitvu ovce prováděnou na pokyny na dálku přes internet je fakt zážitek!
Poklona oběma dámám i panu zadavateli, toto bych nedala ani s dvěma panáky slivovice.

Děkujeme. Hlavně, že jsme se dobrali k výsledku.

12.1.2021 22:57

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
to černé zkuste rozříznout, co je vevnitř.

na motolice potřebujete mnohem větší dávku odčervovadla.

ostatní ovce, tam bych začala koprologickým vyšetřením. dospělé motolice se prozradí vajíčky v trusu.

Co stoji takova online pitva, pane Lorenc, uvezu to? :)

13.1.2021 08:16
Roma69

XXX.XXX.169.193

Tak jsem opet dostal neco na bazi albendazolu a ze za 2 tydny zas opakovat. Ivomec super nema a nechce se mu ho obednavat kvuli 9 ovcim. A pry vzdy dava davku odcervovadla i na motolici takze na podzim pry musely byt hodne zamorene ze to nezabralo. Trochu se mi nelibi ze je to opet preparat na stejne bazi ale jiny asi nesezenu.

13.1.2021 11:56

Varaxi napsal(a):

Po dvou panácích slivovice byste si mohla místo jater taky uříznout prst.

13.1.2021 16:57

Roma69 napsal(a):
Tak jsem opet dostal neco na bazi albendazolu a ze za 2 tydny zas opakovat. Ivomec super nema a nechce se mu ho obednavat kvuli 9 ovcim. A pry vzdy dava davku odcervovadla i na motolici takze na podzim pry musely byt hodne zamorene ze to nezabralo. Trochu se mi nelibi ze je to opet preparat na stejne bazi ale jiny asi nesezenu.

myslím si,

že potřebujete nutně jinýho veterináře.

tu koprologii máte, nebo je v řešení?

13.1.2021 18:37

Roma69 napsal(a):

Jiný veterinář.

13.1.2021 22:29
Roma69

XXX.XXX.169.193

Korpologie bude. Co to odcerveni preparatem s albendazolem? Ovce jsou uz 2,5 mesice zavrene takze by ty motolice mohly byt uz dospele ne? A za dva tydny to bude skoro 13 tydnu od posledni pastvy. Pokud to dobre chapu tak by mely byt vsechny motolice starsi 12 tydnu tudis by je to melo sebrat to druhe odcerveni(nejspis opet albendazolem)? Je to tak? S tim jinym veterinarem je to slozite byl jsem u toho psiho tak mi rekl ze na velka zvirata(prezvikavce) nema preparaty ze na to nema cas ze uz je 10let nedela. Poslal me za tim prvnim. Druha pani veterinarka to stejne. Takze nevim. To jsou vsichni veterinari v okruhu 20 km o kterych vim ja nebo google.

15.1.2021 11:35

Roma69 napsal(a):
Korpologie bude. Co to odcerveni preparatem s albendazolem? Ovce jsou uz 2,5 mesice zavrene takze by ty motolice mohly byt uz dospele ne? A za dva tydny to bude skoro 13 tydnu od posledni pastvy. Pokud to dobre chapu tak by mely byt vsechny motolice starsi 12 tydnu tudis by je to melo sebrat to druhe odcerveni(nejspis opet albendazolem)? Je to tak? S tim jinym veterinarem je to slozite byl jsem u toho psiho tak mi rekl ze na velka zvirata(prezvikavce) nema preparaty ze na to nema cas ze uz je 10let nedela. Poslal me za tim prvnim. Druha pani veterinarka to stejne. Takze nevim. To jsou vsichni veterinari v okruhu 20 km o kterych vim ja nebo google.

Ano, motolice by už měly být dospělé. Albendazol (Aldifal) není úplně značka ideál, ale ve dvojnásobné dávce by měl zabrat.

15.1.2021 21:54
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Mohu se přidat s dotazem na obdobný druh parazita, který může souviset s ovcemi?
Na začátku prosince jsem si vzala do bytu kočku, napadl sníh. Kočka byla útulková, kde byla cca od 9/2019 do 5/2020, a pak chytala myši v seníku u ovcí. Byla a je hodně plachá, doma působila nemocná (ale možná to byl stres, a proto jsem s ní nešla ani k veterináři). Měla čerstvou krev ve výkalech a pak jsem tam objevila něco, co bych zařadila pod název ploštěnka obecná) budu to tak nazývat, mělo to všechny typické znaky ploštěnky, i ty hmatová ouška, jak jsme se učili ve škole, až na to, že žije v potoku, a ne ve střevech mojí kočky.:(. Viz video bílá čárka. Mohla to chytnout od ovcí, pila stejnou vodu.
Ploštěnka byla živá, zajela jsem tedy k veterináři (bez kočky) dostala jsem Advocate spot on kočka měla přesně 4 kg , dostala jsem 40 mg - jednu pipetu za krk - to bylo 9.12, z kočky, ale stále něco vypadávalo, již to bylo zaschlé, měla to na chlupech okolo zadečku, a padalo to z ní, naštěstí se drží jen na pár místech, tak se to dá docela lehce odhalit je to tak 1-3 ks denně. Pro další jsem 28.12 si zajela k jinému veterináři, zase jsem se zeptala, ale prý je to vhodný lék, tentokrát jsem pipetu dostala i s krabičkou a návodem, kde bylo uvedeno, na co působí. Ale já v příbalovém letáku nic, co by souviselo s ploštěnkami (Turbellaria) nenašla, jen tam jen léčba gastrointestinálních nematodóz (larvální stadium L4, juvenilní stadia a dospělci TOXOCARA CATI a ANCYLOSTOMA TUBAEFORME). Kočka dál trousí bílé kousky ze zadečku možná méně tak 1 ks denně, je možné, že bude stále malinko krvácet, ale pečlivě to zahrabe v záchodku, jen jsem si všimla, že podložka, kde se zdržuje, není úplně čistá, ale spíš sem tam kapička.
Umíte někdo prosím zařadit, co to za parazita může být, vpadá to jako ploštěnka, prohledala jsem internet a nic.
Jednalo se vhodný lék anebo byl jen slabý, její váha je hraniční (říkala první vet a dala ji ten slabší do 4 kg) anebo to chce zopakovat ještě po třetí?
A budou infikované i ovce? Na nic nepozoruji a sleduji, vyjma tedy jednorázové krve v bobku, jak jsem psala v jiném příspěvku.
Děkuji za radu
Jitka

Video se zpracovává...

15.1.2021 22:34

suffolkovce napsal(a):
Mohu se přidat s dotazem na obdobný druh parazita, který může souviset s ovcemi?
Na začátku prosince jsem si vzala do bytu kočku, napadl sníh. Kočka byla útulková, kde byla cca od 9/2019 do 5/2020, a pak chytala myši v seníku u ovcí. Byla a je hodně plachá, doma působila nemocná (ale možná to byl stres, a proto jsem s ní nešla ani k veterináři). Měla čerstvou krev ve výkalech a pak jsem tam objevila něco, co bych zařadila pod název ploštěnka obecná) budu to tak nazývat, mělo to všechny typické znaky ploštěnky, i ty hmatová ouška, jak jsme se učili ve škole, až na to, že žije v potoku, a ne ve střevech mojí kočky.:(. Viz video bílá čárka. Mohla to chytnout od ovcí, pila stejnou vodu.
Ploštěnka byla živá, zajela jsem tedy k veterináři (bez kočky) dostala jsem Advocate spot on kočka měla přesně 4 kg , dostala jsem 40 mg - jednu pipetu za krk - to bylo 9.12, z kočky, ale stále něco vypadávalo, již to bylo zaschlé, měla to na chlupech okolo zadečku, a padalo to z ní, naštěstí se drží jen na pár místech, tak se to dá docela lehce odhalit je to tak 1-3 ks denně. Pro další jsem 28.12 si zajela k jinému veterináři, zase jsem se zeptala, ale prý je to vhodný lék, tentokrát jsem pipetu dostala i s krabičkou a návodem, kde bylo uvedeno, na co působí. Ale já v příbalovém letáku nic, co by souviselo s ploštěnkami (Turbellaria) nenašla, jen tam jen léčba gastrointestinálních nematodóz (larvální stadium L4, juvenilní stadia a dospělci TOXOCARA CATI a ANCYLOSTOMA TUBAEFORME). Kočka dál trousí bílé kousky ze zadečku možná méně tak 1 ks denně, je možné, že bude stále malinko krvácet, ale pečlivě to zahrabe v záchodku, jen jsem si všimla, že podložka, kde se zdržuje, není úplně čistá, ale spíš sem tam kapička.
Umíte někdo prosím zařadit, co to za parazita může být, vpadá to jako ploštěnka, prohledala jsem internet a nic.
Jednalo se vhodný lék anebo byl jen slabý, její váha je hraniční (říkala první vet a dala ji ten slabší do 4 kg) anebo to chce zopakovat ještě po třetí?
A budou infikované i ovce? Na nic nepozoruji a sleduji, vyjma tedy jednorázové krve v bobku, jak jsem psala v jiném příspěvku.
Děkuji za radu
Jitka

Ukázková tasemnice, teda její článek.. Advocate nezabere. Potřebujete něco s praziquantelem, např. Caniverm. O ovce se bát nemusíte. Ty se když tak nakazí jinak, ale určitě ne od kočky.

16.1.2021 07:40

ta kočka má tasemnice, takže hledejte v příbalovém letáku účinnou látku prazikvantel

ale tasemnice nejsou příčinou krvavého průjmu, takže taky vezměte celou kočku a jděte k veterináři.

16.1.2021 08:15

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
ta kočka má tasemnice, takže hledejte v příbalovém letáku účinnou látku prazikvantel

ale tasemnice nejsou příčinou krvavého průjmu, takže taky vezměte celou kočku a jděte k veterináři.

K jinému než tomu, který na tasemnice dává Advocate. Nebo jste mu o těch článcích neřekla? Nebo neukázala foto jako tady? Jedna z výhod moderních technologií.

16.1.2021 11:14
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Děkuji moc za rady,
já myslela, že články tasemnice se již aktivně nehýbou, tady to ale stojí na "nožičce" zbytkem těla krouží protahuje se to a zase smršťuje- video se na infaunu s nepodařilo protlačit - a má to i viditelnou hlavičku. A má to i tak placené tělo s dvěma pevnými liniemi.

I když na to znovu dívám, tak to by mohla být mladá tasemnice i s hlavičkou, ale to jsem si vždy myslela, že ta z těla neodchází, že jen články.

V pondělí k veterináři zajdu.

Jitka

16.1.2021 11:32

suffolkovce napsal(a):
Děkuji moc za rady,
já myslela, že články tasemnice se již aktivně nehýbou, tady to ale stojí na "nožičce" zbytkem těla krouží protahuje se to a zase smršťuje- video se na infaunu s nepodařilo protlačit - a má to i viditelnou hlavičku. A má to i tak placené tělo s dvěma pevnými liniemi.

I když na to znovu dívám, tak to by mohla být mladá tasemnice i s hlavičkou, ale to jsem si vždy myslela, že ta z těla neodchází, že jen články.

V pondělí k veterináři zajdu.

Jitka

hýbají se jak čerti. normálně aktivně. to články tasemnice dělají běžně, odlézají z výkalu pryč, rozšiřují se do okolí, cílem je zamořit vajíčky prostor, ne jen bobek. ¨

jsou to články tasemnice. hlavičku v tom nehledejte

16.1.2021 12:22
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Díky moc za rozšíření obzorů, už jsem kočku odčervila na tasemnice, vysála byt a budu v očekávání, kdy to přestane. Popravdě mě tasemnice napadala úplně první, ale jak se to hýbalo, tak mě to zmátlo, děkuji

Jitka

16.1.2021 14:03

suffolkovce napsal(a):
Díky moc za rozšíření obzorů, už jsem kočku odčervila na tasemnice, vysála byt a budu v očekávání, kdy to přestane. Popravdě mě tasemnice napadala úplně první, ale jak se to hýbalo, tak mě to zmátlo, děkuji

Jitka

Člověk se pořád učí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík