Zdravím vespolek!
Koza Růža neprospívala. Narostla míň, než by měla, byla vychrtlá. Nepomohlo odčervování, 2 kůry ATB, přilepšování. Ani vet si nevěděl rady. Ani už moc nechodila se stádem, a když šla, tak zaostávala. Myslí byla někde mimo, a ani sil moc asi neměla. Má asi rok a půl nebo dva. Prý měla i kůzlata, donosila je, ale neměla pro ně skoro žádné mléko.
Nakonec jsme ji museli porazit - už jsme si nevěděli rady a ona by asi o moc dýl nepřežila.
Nepíšu to proto, abych rozjel diskuzi, co jí asi tak mohlo být nebo co se dalo ještě zkusit, píšu o tom proto, že po porážce jsme tak porůznu v jejím mase našli červené bulky. Vyfotil jsem je. Jestli někomu něco připomínají nebo ví, co to je, můžeme se z toho všichni poučit. Bulky jsou malé (schválně jsem je vyfotil na stránce z Respektu, abyste si představili rozměry), konzistence trochu jako krevní sraženina, ta to ale není. Ve stádě mám více koz různých typů a věků, žádná jiná se takhle nechová a ani nehubne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

PetrSvetr
napsal(a):
Zdravím vespolek!
Koza Růža neprospívala. Narostla míň, než by měla, byla vychrtlá. Nepomohlo odčervování, 2 kůry ATB, přilepšování. Ani vet si nevěděl rady. Ani už moc nechodila se stádem, a když šla, tak zaostávala. Myslí byla někde mimo, a ani sil moc asi neměla. Má asi rok a půl nebo dva. Prý měla i kůzlata, donosila je, ale neměla pro ně skoro žádné mléko.
Nakonec jsme ji museli porazit - už jsme si nevěděli rady a ona by asi o moc dýl nepřežila.
Nepíšu to proto, abych rozjel diskuzi, co jí asi tak mohlo být nebo co se dalo ještě zkusit, píšu o tom proto, že po porážce jsme tak porůznu v jejím mase našli červené bulky. Vyfotil jsem je. Jestli někomu něco připomínají nebo ví, co to je, můžeme se z toho všichni poučit. Bulky jsou malé (schválně jsem je vyfotil na stránce z Respektu, abyste si představili rozměry), konzistence trochu jako krevní sraženina, ta to ale není. Ve stádě mám více koz různých typů a věků, žádná jiná se takhle nechová a ani nehubne.
Škoda, že jste ani do jedné neříznul. Připadá mi to jako zvětšené a překrvené mízní uzliny = infekce (nějaká).

to jsou mízní uzliny.
pokud jste je našel v závěsu střev, naznačuje to, že to zvíře trpělo paratuberkulózou.

PetrSvetr
napsal(a):
Říznul, akorát jsem to asi nevyfotil. Na řezu uniformní barva, stejná, jako zvenku, žádná struktura nebo kresba.
Byly na různých místech - co si pamatuju, tak i na krku. Myslel jsem, že uzliny jsou větší...
Zdravé ne.
Tu paratuberkulozu popisují pěkně zde: https://zverolekarka.com/paratuberkuloza/
A ano, sedělo by to na tu kozu. Vlastně měla i ten průjem (je to už nějakou dobu, co jsme ji porazili, tak už jsem na to úlevně zapomněl) a srst byla hrubá a řídká. Jen teda jsem ty bulky našel i na krku...

PetrSvetr
napsal(a):
Tu paratuberkulozu popisují pěkně zde: https://zverolekarka.com/paratuberkuloza/
A ano, sedělo by to na tu kozu. Vlastně měla i ten průjem (je to už nějakou dobu, co jsme ji porazili, tak už jsem na to úlevně zapomněl) a srst byla hrubá a řídká. Jen teda jsem ty bulky našel i na krku...
Možná přidružená infekce.
Popis paratuberkulózy na WIKIPEDII vypadá docela děsivě
https://cs.wikipedia.org/wiki/Paratuberkul%C3%B3za
Jitka
To jo... a zároveň se z toho zdá, že to je tak běžná nemoc...
Zatím jsem o tom víc nezjišťoval, tak to nemám potvrzený z víc stran a zatím tomu ještě úplně nevěřím, ale pokud to tak je, může to znamenat i docela revoluci v nazírání na příčiny třeba Crohnovy nemoci. A taky skandál.
Ale takovejch spojitostí se uvádí víc - třeba, že roztroušená skleroza je možná pozdní stadium boreliozy...
No a kdo se chcete opravdu vyděsit, podívejte se na Caseous Lymphadenitis (CLA) - kozy a ovce ji občas mají, u ovce člověk bulku snadno přehlídne... a i ta je přesnosná na člověka a způsobuje hoodně nepříjemný problémy... A protože je u člověka hodně vzácná (maj ji hlavně farmáři :-)), většina doktorů ji nezná a nedokáže ji diagnostikovat...