Jak často krmit 6 týdnů staré jehně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Bobo55

18.1.2021 10:13
Bobo55

XXX.XXX.56.21

Dobrý den,
chtěla bych se prosím Vás zeptat jak často krmit jehňata šest týdnů stará?
Naše ovce má málo mléka a vůbec jim nechce dát napít.Veminko má neustále malé,skoro prázdné.Jedno jehňátko bylo dva dny zpátky úplně promrzlé tak jsme ho doma zahřàli.Ovečka má dvě jehňata.Jde vidět,že už jsou obě hladová.Dàvam jim mléko pro jehňata a mléčné granule.Jen nevím jak často krmit.Obcas se jim povede trochu napít od matky.
Předem děkuji za radu.

18.1.2021 16:41
roklanka

XXX.XXX.44.2

Sice ovce nechovám,jen kozy,ale takto stará kůzlata dostávají dvakrát denně flašku 0,5lt na jedno napití,už musí přijímat i pevnou stravu,jako je seno a granule

Bobo55

18.1.2021 17:35
Bobo55

XXX.XXX.56.21

Děkuji za radu.Jedno jehně je právě takové veselé a to druhé vypadá tak smutně.Problem je,že už mi prokousl tři flašky.A z té originál pro jehňata moc pít nechce.Seno chroupe a granulky jen trochu.Neni zdaleka tak vitální jako to druhé.Je mi ho tak líto.Ptala jsem se veterináře ale oni to nějak neřeší.Pry ho mám jen přikrmovat a uvidí se.Ted ho mám doma.Když ho nechám u ovečky tak tam za chvilku leží bokem.Vzdycky ho asi prislapnou a ono je proti ostatním slabé.Màme u sebe tři ovečky s jehňátky aby byla nějaká šance,že se ti hladoví napijí i od jine oveny.Ty mají obrovská veminka.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.1.2021 17:40

Bobo55 napsal(a):
Děkuji za radu.Jedno jehně je právě takové veselé a to druhé vypadá tak smutně.Problem je,že už mi prokousl tři flašky.A z té originál pro jehňata moc pít nechce.Seno chroupe a granulky jen trochu.Neni zdaleka tak vitální jako to druhé.Je mi ho tak líto.Ptala jsem se veterináře ale oni to nějak neřeší.Pry ho mám jen přikrmovat a uvidí se.Ted ho mám doma.Když ho nechám u ovečky tak tam za chvilku leží bokem.Vzdycky ho asi prislapnou a ono je proti ostatním slabé.Màme u sebe tři ovečky s jehňátky aby byla nějaká šance,že se ti hladoví napijí i od jine oveny.Ty mají obrovská veminka.

Chápu, že je ho vám líto (mně by bylo taky). Ale může být prostě méně životaschopné, s tím nic neuděláte. Můžete ho opravdu jenom přikrmovat a doufat, že se chytí.

Bobo55

18.1.2021 17:55
Bobo55

XXX.XXX.56.21

Kdyby měl nějakou známku nemoci.Jenze nic zřetelného vidět není.Bobkuje i čůrà.A žaludek mu vrže takže funguje.Proste je takový smutný.Ach jo,to se mi zase chov znechutil🙁.Čím víc se člověk stará tím je to horší.

19.1.2021 22:15
roklanka

XXX.XXX.44.2

Nechala bych si natáhnout od veta hepagen a píchla mu ho,pak bych vyměnila náhražku pro jehňata kravským mlékem a dala do něj na začátek žloutek. Kamarádka na kravském mléce odchovala hodně jehňat. V začátcích jsem taky pro kůzlata zakoupila náhradu a byl problém to do nich dostat, ochutnala jsem ho a nedivím se Od té doby si zamrazuju nejenom mlezivo,ale i pár litrů mléka a je po problému.

Bobo55

20.1.2021 19:24
Bobo55

XXX.XXX.56.21

Děkuji za radu.Zatim se drží.Přes den je u ovci a chodím ho dokrmovat a na noc ho mám doma.Zitra se něj přijede mrknout veterinář kterého jsem nakonec ukecala.Vsichni to neradi řeší.A nevíte prosím Vás kolik by mělo za den přibrat?Je to romanovske jehně.Co máme stejně stará jehňata tak jsou o hodně větší a taky těžší.I když je rozdíl i v jejich matkách.Aspoň mám radost,že vypadá o něco líp.Uz není takové smutné.Doma chodí i za dětma a nechá se mazlit🙂.

20.1.2021 20:23

Bobo55 napsal(a):
Děkuji za radu.Zatim se drží.Přes den je u ovci a chodím ho dokrmovat a na noc ho mám doma.Zitra se něj přijede mrknout veterinář kterého jsem nakonec ukecala.Vsichni to neradi řeší.A nevíte prosím Vás kolik by mělo za den přibrat?Je to romanovske jehně.Co máme stejně stará jehňata tak jsou o hodně větší a taky těžší.I když je rozdíl i v jejich matkách.Aspoň mám radost,že vypadá o něco líp.Uz není takové smutné.Doma chodí i za dětma a nechá se mazlit🙂.

K malým přežvýkavcům se veterináři obecně moc nehrnou. To už tady tak nějak víme.

Bobo55

20.1.2021 20:48
Bobo55

XXX.XXX.56.21

Však taky jsem zvědavá zda na něco přijde.Ještě jsem si říkala,že zkusím znova udělat rozbor bobků jestli třeba není začervený.I když jsme ho dělali u ovci i koz nedávno a bylo to v pořádku.U nás je problém sehnat veta i k porodu.Vetšinou mi řeknou,že mají čas až třeba za dva dny.I když je pravda,že za osm let chovu už jsem se toho hodně naučila.A to krev opravdu nemusím.Když člověk musí tak musí🙂.

20.1.2021 21:25

Bobo55 napsal(a):
Však taky jsem zvědavá zda na něco přijde.Ještě jsem si říkala,že zkusím znova udělat rozbor bobků jestli třeba není začervený.I když jsme ho dělali u ovci i koz nedávno a bylo to v pořádku.U nás je problém sehnat veta i k porodu.Vetšinou mi řeknou,že mají čas až třeba za dva dny.I když je pravda,že za osm let chovu už jsem se toho hodně naučila.A to krev opravdu nemusím.Když člověk musí tak musí🙂.

Začervení u jehněte na mléce bych se nebála.

Bobo55

21.1.2021 18:54
Bobo55

XXX.XXX.56.21

Tak jehňátko je opravdu začervené.Jinak na něm vet nic špatného neshledal.A zbytek stàda tam má jen minimum parazitů.Jen mi říkal,že březí ovce a kozy to odčervení nemůžou.Jenže já nevím zda je asi osm kusů připuštěné nebo ne.Měli jsme berana ve státě.Nevíte prosím někdo zda to opravdu vadí?Přece když přeléčím jen půlku stáda tak to nepomůže.Pritom rozbory jsme dělali nedávno a bylo to dobré.Nejspíš je to tím,že jsou teď zavřené.A to jim často čistíme ať mají čisto.Nesnàším zvířata má špíně.

21.1.2021 20:26

Bobo55 napsal(a):
Tak jehňátko je opravdu začervené.Jinak na něm vet nic špatného neshledal.A zbytek stàda tam má jen minimum parazitů.Jen mi říkal,že březí ovce a kozy to odčervení nemůžou.Jenže já nevím zda je asi osm kusů připuštěné nebo ne.Měli jsme berana ve státě.Nevíte prosím někdo zda to opravdu vadí?Přece když přeléčím jen půlku stáda tak to nepomůže.Pritom rozbory jsme dělali nedávno a bylo to dobré.Nejspíš je to tím,že jsou teď zavřené.A to jim často čistíme ať mají čisto.Nesnàším zvířata má špíně.

O jaké parazity se jedná?

21.1.2021 22:16
roklanka

XXX.XXX.44.2

Bobo55 napsal(a):

Vyjádření veta je dost nevěrohodné,při vší úctě. Běžně se odčervují březí kusy a samozřejmě můžete odčervit klidně celé stádo,pokud je to potřeba. Pokud nechcete léčit naslepo,pošlete exkrement jehněte na rozbor. Je dost možné,že má kokcidie,které dokáží i zpomalit růst. Dospělé kusy si s kokcidiema poradí,pokud je výskyt masivní,mohou mláďata i zabít.

Bobo55

22.1.2021 09:50
Bobo55

XXX.XXX.56.21

Přesný název nevím.Veterinař říkal,že jehně má hodně červů a na jeden křížek kokcidie.Zbytek stáda měli taky nějaké červy a stopu kokcidie ale v daleko menším množstvì.Děkuji za radu,já je dnes odčervìm všechny.Jen nevím kde se to vzalo.Čistìme jim často,mají pod sebou čisto.A nebo existuje nějaká dezinfekce co bych nastříkala do stodoly?Nikdy jsme s tím problémy neměli.

22.1.2021 10:27
roklanka

XXX.XXX.44.2

Kokcidie na jeden křížek ,to je zanedbatelné,to se něřeší. Já kydám jednou za dva měsíce v zimě,mám kozy ve staré stodole,takže v zimě preferuju spíš vyšší podestýlku která hřeje. Po každém kydání pořádně vyvápním chlívek. Snažím se odčervovat co nejméně,už jsem se propracovala k jednomu za rok celé stádo a pak podle problému individuálně. Stádo je odolné a kůzlata dobře prospívají.

Bobo55

22.1.2021 11:03
Bobo55

XXX.XXX.56.21

Tak já to s tím vápnem taky zkusím.A to se dává jen na zem nebo i do určité výšky?Myslím třeba 30cm od země?Asi blbá otázka ale nikdy jsem to nedělala.A jsem zvědavá zda se to jehně po tom odčervení popraví.

22.1.2021 12:21
roklanka

XXX.XXX.44.2

Hašené a na zem, vezmu lopatku a švihem,aby se dostalo do všech koutů. Vezměte si roušku,nebo se ukašlete.

Bobo55

22.1.2021 13:27
Bobo55

XXX.XXX.56.21

Děkuji za informaci.Aspoň na něco je covid dobrý,jinak bych roušku neměla 😂.

22.1.2021 13:59

Bobo55 napsal(a):
Přesný název nevím.Veterinař říkal,že jehně má hodně červů a na jeden křížek kokcidie.Zbytek stáda měli taky nějaké červy a stopu kokcidie ale v daleko menším množstvì.Děkuji za radu,já je dnes odčervìm všechny.Jen nevím kde se to vzalo.Čistìme jim často,mají pod sebou čisto.A nebo existuje nějaká dezinfekce co bych nastříkala do stodoly?Nikdy jsme s tím problémy neměli.

Hodně červů...chtějte příště jejich název. Ideálně ukázat zprávu z laboratoře. Nebo odvézt bobky přímo tam.

Bobo55

22.1.2021 14:17
Bobo55

XXX.XXX.56.21

Příště si to nechám napsat.Jà jsem to nějak neřešila protože mi vet dal léky na ten druh co měly.Za deset dní mám donést bobky znova pro kontrolu.Tak snad už to bude dobré.

Bobo55

23.1.2021 10:25
Bobo55

XXX.XXX.56.21

Nevíte prosím někdo zda můžu dát tomu jehněti co mi moc neprospívá vojtěškové seno?Známá mi donesla dva pytle,je to spíše taková drť ale naše ovce se po tom můžou utlouc.Jen nevím zda to dát i tomu jehněti.Moc děkuji za radu.

23.1.2021 12:45

Bobo55 napsal(a):
Nevíte prosím někdo zda můžu dát tomu jehněti co mi moc neprospívá vojtěškové seno?Známá mi donesla dva pytle,je to spíše taková drť ale naše ovce se po tom můžou utlouc.Jen nevím zda to dát i tomu jehněti.Moc děkuji za radu.

Můžete, po troškách.

Bobo55

23.1.2021 13:57
Bobo55

XXX.XXX.56.21

Děkuji za radu.Pràvě úplně ožil jak to ucìtil🙂.Tak mu trošku dám.

Přidejte reakci

Přidat smajlík