Přeji pěkný den,
ráda bych se zeptala na Vaše zkušenosti. Předevčírem jsem si při hlazení všimla, že moje jehnička 1,5 roku stará - a má nejoblíbenější nejkrásnější 😊 - má zduřelé a popraskané oba koutky. Není to viditelné na provní¨pohled, ale o strup jsem zavadila při hlazení. Evidentně jí nebylo moc příjemné, když jsem kolem sahala. U lidí bych to přirovnala aftu, jsou na tom zaschlé strupy, ale je to pořád živé, má nemocné oba koutky - a asi 1 cm na vrchní i spodní straně pysku.
Ostatní ovce nic takového nemají. Protože vím, že u lidí je to znak nedostatku vitaminu B Popraskané koutky úst a rty - příčiny, léčba a babské rady | Blendea.cz, Popraskané koutky - Lékárna.cz (lekarna.cz) tak jsem se jí snažila dneska nabídnout Pangamin, ochutnala, ale vyplivla. Takže tudy cesta nevede.
Napadá Vás nějaké jiné řešení? Mám požádat vet o injekci vitamínů, nebo změnit typ solného lizu? Jinak ovce vypadá zdravě.
Ovce mají přístup k minerálnímu lizu, jinak seno (od Vánoc jsem zkrmovala balík z roku 2019 a míchala cca s druhou půlkou letošní seno, je pravda, že tam bylo hodně srhy a tvrdších stonků). Nyní ale již od pondělí mají pěkné 100% vlastní seno 2020. Jinak dostávají denně tak hrníček nemačkaného surového ovsa na 4 ovce (kupovala jsem před třemi týdny 2 nové pytle ovsa, a zdálo se mi, že je hodně zaprášený a taky obsahoval sem tam zbytky peří, tak jestli to nakonec nebude i nějaká infekce).
A jistě od kolemjdoucích turistů, s kterými se nyní roztrhl pytel, dostávají i nějaký tvrdý chleba a možná i jiné.
Nemám zkušenost, a tak jsem se chtěla zeptat, zda jste se s takovým problémem setkali a jaké máte zkušenosti, děkuji.
Jitka
Právě chci přidat odkaz a už to tu je
https://zverolekarka.com/primet-pyskova/
Tak to jste mě vyplašila, strupy nejsou tak masivní, jen oba koutky, ale jinak by to odpovídalo. Budu to tedy mazat v rukavicích, detailně prohlédnu další ovce a budu věřit, že získají imunitu. Jehňata očekávám až na počátku června, tak to už snad bude virus zažehnán.
Měla jsem beránka na připouštění od 10.12.2020 -2.1. 2021, a tak asi to bude ten zdroj - pokud to tedy je příměť, i když se mi zdá, že pokud je inkubační doba příměti 5–8 dní, tak už je dnes na počátku února pozdě. Na druhé straně, všimla jsem si toho náhodou, že jsem o strup zachytila rukou, a až když jsem pak odhrnula koutek, tak jsem tmavý strup uviděla. Tak to tam mohlo být už dlouhý čas a dobu vyléčení uvádí bodlinka až 6 týdnů. Rozhodně od jiných lesních zvířat se nakazit nemohli, je tu hromada sněhu a srnčí se v blízkosti ohrady nevyskytuje.
Pak může být zdrojem infekce i ten oves ? Mám ho raději vyřadit ?
Pak mě napadlo, zda důvodem není to seno s tuhými stébly z roku 2019.
A úplně posledním zdrojem infekce mohou být hraboši, myslela jsem, že je kočka je již zlikvidovala, ale jak jsem přivezla pytel ovsa, tak do toho pytle, co jsem nepřesypala do platové nádoby , do týdne udělali dírku a oves začali přemísťovat k sobě do spíže. A seno, co ovcím dávám, je volně ložené, takže v něm určitě hraboši rejdí, není to sice cítit myšinou, mají pelechy v zemi, ale ...
vygooglila jsem
Pod Dračím kamenem | Ovce - příměť pysková/Contagious Ecthyma (CE)/Orf/Sore Mouth/Pustular Dermatitis/Papillomatosis/Bradavice u ovcí (poddracimkamenem.cz)
Příměť pysková – Veterinární průvodce (zverolekarka.com)
PŘÍMĚŤ PYSKOVÁ – Vyhledávání Google
Zítra ovci vyfotím.
děkuji
Jitka
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mel jsem to jednou ve stade, nijak jsem to nelecil, ovce i jehnata to zvladly bez ujmy. Tim nerikam, ze nic nedelat pomuze. Blbe je, ze kdyz se to dostane na vemena, tak je to pro ovce urcite dost bolestive, jestli to pak zvysuje riziko zanetu to nevim.
Děkuji za rady , byl to trochu problém vyfotit, pořád se mlela, ale je to stejné, jako na obrázcích- PŘÍMĚŤ PYSKOVÁ :(
Prohlédla jsem všechny ovce, na puse to má jen tato. Další začala před třemi dny kulhat, včera jsem jí ošetřila kopýtko a ničeho evidentního jsem si nevšimla, ale to jsem ještě netušila, co mám hledat. I když byla hodně ledovka, tak jí to mohlo uklouznout. Dnes se mi ji nepodařilo odchytit, jako by po včerejšku věděla a vyhýbala se mi obloukem.
Mohu se zeptat na Vaše praktické rady, jak chytáte ovce ?
Když je nepotřebuji, tak se mi pletou pod nohy, zachrastím s žrádle, zapískám nechají se podrbat. Ale když přijede veterinář, či střihač, tak to je to vždy rodeo. Asi nejhorší můj zážitek byl, když už jsem ovci konečně držela za zadaní nohu, tak jsem zakopla, a tak mě vláčela po břichu po zemi v bobkách a zakončila jsem to nárazem hlavy o smrček, to by ani Chaplin nevymyslel.
Ohledně nákazy - může být zdrojem seno či oves?
děkuji
Jitka

kdyz prijdu strihac, nazenu si je do chliva a chytnu. chytam soucasne za hrbet a za cumak, hlavu dozadu a do boku a to uz moc neprotestujou ani velky berani. pak podle velikosti bud zdvyhnu dozau a posadim nebko zkroutim hlavu na bok co jde ( s citem ) a tlacim na zadek. ale i to nektery jedinci ustoji nebo se zacnou tocit.
myslim ze ta primet je jako opar u nas, vir pustila oslabena imunita. vinika v prostredi nebo zradle bych nehledal.
https://youtu.be/1C6sDpxjrKk

suffolkovce
napsal(a):
Děkuji za rady , byl to trochu problém vyfotit, pořád se mlela, ale je to stejné, jako na obrázcích- PŘÍMĚŤ PYSKOVÁ :(
Prohlédla jsem všechny ovce, na puse to má jen tato. Další začala před třemi dny kulhat, včera jsem jí ošetřila kopýtko a ničeho evidentního jsem si nevšimla, ale to jsem ještě netušila, co mám hledat. I když byla hodně ledovka, tak jí to mohlo uklouznout. Dnes se mi ji nepodařilo odchytit, jako by po včerejšku věděla a vyhýbala se mi obloukem.
Mohu se zeptat na Vaše praktické rady, jak chytáte ovce ?
Když je nepotřebuji, tak se mi pletou pod nohy, zachrastím s žrádle, zapískám nechají se podrbat. Ale když přijede veterinář, či střihač, tak to je to vždy rodeo. Asi nejhorší můj zážitek byl, když už jsem ovci konečně držela za zadaní nohu, tak jsem zakopla, a tak mě vláčela po břichu po zemi v bobkách a zakončila jsem to nárazem hlavy o smrček, to by ani Chaplin nevymyslel.
Ohledně nákazy - může být zdrojem seno či oves?
děkuji
Jitka
Tak tu situaci si umím představit A to jsem si myslela, že schopnost zmizet, když je třeba jet k veterináři, mají jenom kočky.

hlauvne by bylo dobry ty ovce zavrit uz vecer pred prijezdem strihace a doprat jim jen vodu a pust. ne jako nekteri kteri shani suchej rohlik az kdyz dorazim, ovce nechyti, ja reknu pojedu za tyden okolo a on si pan Mokroš z nejmenovane vesnicky kousek od Jaromere zavola kolegu, pomluvi me ze jsem ho poslal do pr. dele a odjel. doted me dluzi cestak. jo, zivot strihace je veselej nekdy :) triskat triskat po hlave je rodicove meli.

napsal(a):
hlauvne by bylo dobry ty ovce zavrit uz vecer pred prijezdem strihace a doprat jim jen vodu a pust. ne jako nekteri kteri shani suchej rohlik az kdyz dorazim, ovce nechyti, ja reknu pojedu za tyden okolo a on si pan Mokroš z nejmenovane vesnicky kousek od Jaromere zavola kolegu, pomluvi me ze jsem ho poslal do pr. dele a odjel. doted me dluzi cestak. jo, zivot strihace je veselej nekdy :) triskat triskat po hlave je rodicove meli.
jo jo, to se mi jako veterináři taky stalo, že jsem chvilku koukala, jak dva borci honí nezavřený ovce
prostě pokud víte, že něco bude, ovce je potřeba prostě zavřít. a k tomu teda musíte mít nějaký prostor, kde je zavřít.
vono je hezký, že chodí za kýblem, ale jakmile mají tucha, tak se vám na to vykašlou a na velký ploše ovci prostě nechytíte. nijak.
Ba, ba, na to, jak se o nich říká, že to jsou hloupá zvířata, tak mě někdy překvapuje, jak jsou ovce chytré. ..... nejsou hloupé, jsou jen flegmatické.
Masňáčku, pěkná práce, evidentně se ovečce stříhání nůžkami tak líbilo, že se jí ani z Vaší náruče nechtělo.
Jitka
PS: S tím chlívkem mám potíž, podle úřednických ochranářů ho k chovu ovcí nepotřebuji, když hodně sněží, či mrzne, tak mě to docela pýří, jak si z teplé kanceláře rozkazují, jo, to, kdybych chtěla penzion a uměla vytvořit dle pana Tomáše Korytáře z místní AOPK ty správné tlaky, tak to by bylo jiné kafe.
Udělám tedy nějaké mobilní hrazení anebo začnu trénovat odchyt lasem.
Můj vet mi říkal, že pamatuje starého baču, co své stádo cca 100 ovcí chytal tyčí a jednou, když je honil, tak z toho dostal infarkt, ale, že prý to docela jde.
Dobrý večer,
jsem také chovatelkou plemene oveček suffolk. Je třeba, abyste si v lékárně koupila Jodisol roztok. Je to pro lidi, je ředěný, není to jaký používají veterináři k operacím.
Ovečku si zavřete do ohrádky, jak Vám radí paní a 2 x denně je potřeba dezinfikovat. Jodisol je i proti virům, takže by to mělo pomoci. Jodisolu je skleněná láhev 0,75 l, ale zase se to vyplatí, dlouho vydrží. Jodisol si nalejete do láhve od něčeho s rozprašovačem a krásně jí to postříkáte.
Zkuste to, a pak mi dejte vědět, jestli se to lepší.
S jodisolem mám velice dobré zkušenosti, je to dobrá dezinfekce např. mláděti při narození na pupík,...atd.
Marie
Děkuji za rady, koupím do foroty, i když nyní jsou hodně chlupaté, aby měl v tuto chvíli postřik nějaký význam. A dnes snad nás již příměť opustila, ještě jedna ovce měla na koutcích strupy, více nakažených ovcí jsem si nevšimla, ale strupy nejsou nějak výrazné, jen v koutcích a navíc jsou černé, na první pohled si jich nevšimnete. Tak doufám, že tím to skončilo, i když bodlinka píše na webu, že "Ovce mohou být i trvalými skrytými nosiči viru a zdrojem opakované infekce ve stádě. Ve vnějším prostředí je velmi odolný a v zaschlých strupech může být infekční roky." Na jaře ještě povápním prostory, kde se ovce v zimě prohybovaly, snad to zamezí nákaze narozených jehňat - očekávám je až na přelomu květen červen.
Kulhání již od víkendu přešlo, resp. trochu to je ještě vidět, ale už si na nohu stoupne, když potřebuje, takže asi byla důvodem opravdu nevhodná úprava paznehtů. Mám samozřejmě také máslo na hlavě, neměla jsem vůbec nechat paznehty tak přerůst. Nenapadlo mě však, že vlhké počasí 2020 se odrazí ve stavu paznehtů. Jitka

suffolkovce
napsal(a):
Děkuji za rady, koupím do foroty, i když nyní jsou hodně chlupaté, aby měl v tuto chvíli postřik nějaký význam. A dnes snad nás již příměť opustila, ještě jedna ovce měla na koutcích strupy, více nakažených ovcí jsem si nevšimla, ale strupy nejsou nějak výrazné, jen v koutcích a navíc jsou černé, na první pohled si jich nevšimnete. Tak doufám, že tím to skončilo, i když bodlinka píše na webu, že "Ovce mohou být i trvalými skrytými nosiči viru a zdrojem opakované infekce ve stádě. Ve vnějším prostředí je velmi odolný a v zaschlých strupech může být infekční roky." Na jaře ještě povápním prostory, kde se ovce v zimě prohybovaly, snad to zamezí nákaze narozených jehňat - očekávám je až na přelomu květen červen.
Kulhání již od víkendu přešlo, resp. trochu to je ještě vidět, ale už si na nohu stoupne, když potřebuje, takže asi byla důvodem opravdu nevhodná úprava paznehtů. Mám samozřejmě také máslo na hlavě, neměla jsem vůbec nechat paznehty tak přerůst. Nenapadlo mě však, že vlhké počasí 2020 se odrazí ve stavu paznehtů. Jitka
Máte SZ.

suffolkovce
napsal(a):
Co je prosím SZ ? Jitka
PS. tak dnes má na hubě další ovce boláky, tentokrát ne v koutku, ale na tlamě asi 5 ks velikosti hrášku, nejsou černé, ale jen vystouplé pecičky, jenž ještě nepraskly, takže to asi právě začíná. A tak vypadá, že ta příměť bude ve stádu cyklovat dlouho.
Soukromá zpráva.
suffolkovce
napsal(a):
Co je prosím SZ ? Jitka
PS. tak dnes má na hubě další ovce boláky, tentokrát ne v koutku, ale na tlamě asi 5 ks velikosti hrášku, nejsou černé, ale jen vystouplé pecičky, jenž ještě nepraskly, takže to asi právě začíná. A tak vypadá, že ta příměť bude ve stádu cyklovat dlouho.
Soukromá zpráva.
V pravém horním rohu Vám bude oranžově svítit obálka nadepsaná Soukromé zprávy. Když na to kliknete, otevře se Vám něco jako mailová komunikace - můžete tam psát zprávy jiným uživatelům, aniž by to někdo jiný věděl.