Jsou tyto ovce březí?

Kamerunská ovce (KA)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Anet92

4.2.2021 21:22
Anet92

XXX.XXX.96.194

Zdravím všechny chovatele!
Obracím se na Vás s žádostí o radu. Před několika měsíci náš dědeček po bratrovi zdědil 3 kamerunské ovce (2 ovce a berana). K tomu navíc ještě hromadu králíků. Původně se jich chtěl zbavit, ale na naše naléhání se rozhodl, že si je nechá. Z toho, co víme, se ovce narodily předloni na podzim. Dědeček ani nikdo z nás nemá s chovem ovcí zkušenosti, nicméně jak o ně pečovat (krmení, přístřešek apod.) jsme vyčetli z internetu a ovečkám se u nás líbí. Teď se nám ale zdá, že by ovce mohly být březí. Vím, že ovce vypadají, že jsou tlusté od přírody, ale stejně se nám zdá, že jsou až moc tlusté.
Mohl by se nějaký zkušený chovatel podívat na přiložené fotografie a sdělit mi, zda jsou skutečně březí? Chápu, že to bez prozkoumání ovcí není nic spolehlivého, ale i odhad dle pohledu se mi bude hodit.

Pokud jsou březí, mám oddělit berana od ovcí? Mohl by jehňatům nějak ublížit?

Děda má na půdě hromadu starého sena, které je staré asi 3 až 4 roky. Není plesnivé, vůbec nesmrdí. I tak mi jde o to stáří sena. Můžou se s ním ovce krmit? Případně i ti králíci?

Případně ocením i další rady, které budete považovat za relevantní.

Mnohokrát děkuji za případné odpovědi.

4.2.2021 21:31
Agnes1

XXX.XXX.76.135

Jakým senem krmíte nyní?
Pokud si za ovci sloupnete zezadu, pak vlevo je bachor a vpravo jehně. Fotky moc o ničem nevypovídají, mohou být březí a nemusí. Ovšem pokud je s nimi trvale beran, zřejmě budou. Spíše je však třeba osahat zda roste vemínko a podívat se na vulvu. Jak se blíží porod vulva otéká a mění barvu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.2.2021 08:18
Uživatel s deaktivovaným účtem

Anet92 napsal(a):
Zdravím všechny chovatele!
Obracím se na Vás s žádostí o radu. Před několika měsíci náš dědeček po bratrovi zdědil 3 kamerunské ovce (2 ovce a berana). K tomu navíc ještě hromadu králíků. Původně se jich chtěl zbavit, ale na naše naléhání se rozhodl, že si je nechá. Z toho, co víme, se ovce narodily předloni na podzim. Dědeček ani nikdo z nás nemá s chovem ovcí zkušenosti, nicméně jak o ně pečovat (krmení, přístřešek apod.) jsme vyčetli z internetu a ovečkám se u nás líbí. Teď se nám ale zdá, že by ovce mohly být březí. Vím, že ovce vypadají, že jsou tlusté od přírody, ale stejně se nám zdá, že jsou až moc tlusté.
Mohl by se nějaký zkušený chovatel podívat na přiložené fotografie a sdělit mi, zda jsou skutečně březí? Chápu, že to bez prozkoumání ovcí není nic spolehlivého, ale i odhad dle pohledu se mi bude hodit.

Pokud jsou březí, mám oddělit berana od ovcí? Mohl by jehňatům nějak ublížit?

Děda má na půdě hromadu starého sena, které je staré asi 3 až 4 roky. Není plesnivé, vůbec nesmrdí. I tak mi jde o to stáří sena. Můžou se s ním ovce krmit? Případně i ti králíci?

Případně ocením i další rady, které budete považovat za relevantní.

Mnohokrát děkuji za případné odpovědi.

Je lepší, když samice může rodit někde odděleně, nejen od berana, ale i další ovce. Prostě, aby každá měla své soukromí. I pro případ, že by byla potřeba pomoc.

5.2.2021 13:31
Agnes1

XXX.XXX.76.135

Dle mých zkušeností, bahnice má rodit, kde si vybere, ale je super, když má chovatel připravený oddělený prostor, choul, kam ovci s jehnaty po porodu umístí. I jen na dva tři dny. Nevelký, v rohu ovčína, salaše, třeba jen paletami oddělit, jen pro ovci s jehnaty, zavěsit nádobu s vodou, liz, místo na seno. Vodu dost vysoko, ať se jehně neutopí.

Anet92

5.2.2021 18:27
Anet92

XXX.XXX.96.194

Mockrát děkuji za odpovědi, moc to pomohlo. My teď krmíme senem, které pro ovce měl ještě jejich původní majitel. Ale šlo mi o to, až dojde, jestli můžeme dodělat to tříleté seno z půdy.

Dnes jsem na ně koukala a mají nateklá vemínka. Takže to beru tak, že březí jsou. Zítra je zkusím prohlédnout ještě podrobněji a uvidíme. Jak dlouho před vrhem se jim mění barva vulvy? Abychom tak nějak věděli, kdy se začít chystat.

6.2.2021 20:45
Agnes1

XXX.XXX.76.135

Já vím přesně, kdy začnou , mohou začít, ovce rodit, protože znám datum, kdy jsme pustili berana do stáda. Mají ještě měsíc čas, a už se jim vulvy začaly měnit, a také jsou už vidět změny na vemínkách, větší struky a lehce i vemínko. Je dobré to pozorovat, získáte zkušenosti do dalších let. Ale pokud je beran s ovcemi stále, tak stanovit datum porodu je těžké.

Přidejte reakci

Přidat smajlík