Jituška567

XXX.XXX.167.43
Dobrý den, potřebuji radu od pátku mám doma jehně mám pro něj objednané mléko ale přijde mi až v pondělí, krmým ho zatím sušeným mlékem pro telata, nic jiného jsem narychlo nesehnala ta tmavá smolka už odešla ale teď přišla na řadu ta druhá žlutá ale není tuhá má průjem nejspíš je to z toho mléka, nějaké rady co mu dát ? popřïpadě jak mléko líp naředit, aby jehně vydrželo přes víkend ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jituška567
napsal(a):
Dobrý den, potřebuji radu od pátku mám doma jehně mám pro něj objednané mléko ale přijde mi až v pondělí, krmým ho zatím sušeným mlékem pro telata, nic jiného jsem narychlo nesehnala ta tmavá smolka už odešla ale teď přišla na řadu ta druhá žlutá ale není tuhá má průjem nejspíš je to z toho mléka, nějaké rady co mu dát ? popřïpadě jak mléko líp naředit, aby jehně vydrželo přes víkend ?
Jak píše ančovička. Nebo kravín? Tam by měli mít Rehyvet, pokud má jehně průjem, byl by pro něj vhodný.
Jituška567

XXX.XXX.167.43
Mám ji od kamaráda, matka ji vůbec nechce no a kamarád to dost zanedbal, když se oni ovce nezajímala tak ji vzal do garáže ,,do tepla" , jenomže víc jak půl dne nic nejedla, tak jsem nadojila od její mamky nějaký mlezivo a vzala ji si ve čtvrtek večer domů, byla celá mokrá zmrzlá, neměla sací reflex nic...myslela jsem že do rána nepřežije, no a druhý den už byla o něco lepší, ale bohužel nemám možnost dojíždět si za kamarádem dojit mléko od ovcí, bydlí hodinu a půl odemě, a z kravína jsem sehnala akorát to sušené mléko pro telata.
Jak vypadá ten průjem,je to tekoucí po nohách,nebo je to konzistencí hořčice? Projmout mohlo jehně to mlezivo,kterí jste oddojila. Spousta jehňat byla krmená kravským sušákem a přežila. Zkuste sušák rozdělat v odvaru z dubové kůry a přidat do toho žloutek. Ovce má daleko hutnější mléko.Hlavně nečekejte,že bude mít tuhou stolici,to nemají ani kojené. Stolice od kojených vypadá jako míchaná vajíčka . Takže pokud nestéká po nohou,není důvod k znepokojení.Přepité mládě mlezivem od matky má taky " průjem",který se po chvíli upraví. Samozřejmě by bylo ideální ovčí,nebo kozí mléko,ale pokud není k dispozici,dá se v nouzi odchovat i na kravském.
Jituška567

XXX.XXX.167.43
Občas tekoucí občas hořčice, střídá se to, vyzkouším ty vaše rady snad to pomůže, jinak v pondělí už budu mít sušené mléko pro jehňata mikros ovis, pár let zpátky jsem na něm odchovávala kůzle a úplně super, jinak vypadá celkově dobře, chuť k jídlu má všechno vypadá v pořádku, nejspíš je vše v pořádku jen jsem si nebyla jistá jestli to mléko pro telata vůbec může, nechtěla jsem jí ublížit.
Sušené mléka pro jehňata je složením běžné kravské sušené mléko, do kterého se přidává sušená syrovátka (až 30%), přidává se malinko oleje, hroznový cukr, aby to jehňatům víc chutnalo a na okyselení špetka kyseliny citronové. Nicméně každý výrobce má svou recepturu. Ale stačí se podívat na složení kteréhokoliv sušeného mléka pro jehňata.