Soužití koz

Holandská zakrslá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.2.2021 18:36
bobr61

XXX.XXX.245.70

Dobrý večer,
prosím o radu . Od září mám ve výběhu kozí pár , s nimi tam jsou 2 roční ovečky. Beránka jsem dal pryč, protože jim to s kozlem moc nešlo dohromady - kozel ho trkal a proháněl , i když je poloviční. Teď vypadá že koza je zabřezlá a snad i ovečky, ale kozel je pořád trká.. Odhání je od jídla a někdy jim dává pěkné šupy , přitom proti ovečkám je poloviční. Na člověka , ani na malá vnoučata ani náznakem nezaútočí , přijde ,nechá se pohladit , jí z ruky. Ale jak se okolo otočí koza nebo ovečka, už ji žene a trká.
Může březí samici ublížit ?A když se narodí mladé, neutluče je?. Chtěl bych je chovat dohromady, nerad by jsem ho dával osamoceně.
Díky za radu nebo zkušenost.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.2.2021 20:18
Uživatel s deaktivovaným účtem

bobr61 napsal(a):
Dobrý večer,
prosím o radu . Od září mám ve výběhu kozí pár , s nimi tam jsou 2 roční ovečky. Beránka jsem dal pryč, protože jim to s kozlem moc nešlo dohromady - kozel ho trkal a proháněl , i když je poloviční. Teď vypadá že koza je zabřezlá a snad i ovečky, ale kozel je pořád trká.. Odhání je od jídla a někdy jim dává pěkné šupy , přitom proti ovečkám je poloviční. Na člověka , ani na malá vnoučata ani náznakem nezaútočí , přijde ,nechá se pohladit , jí z ruky. Ale jak se okolo otočí koza nebo ovečka, už ji žene a trká.
Může březí samici ublížit ?A když se narodí mladé, neutluče je?. Chtěl bych je chovat dohromady, nerad by jsem ho dával osamoceně.
Díky za radu nebo zkušenost.

Ano, může - ublížit březí samici i mláďatům. Vám ta agresivita přijde v pořádku, že je chcete chovat dohromady?

13.2.2021 23:13
roklanka

XXX.XXX.44.37

To není normální chování kozla,kozel se o kozy , krom říje moc nezajímá. Maximálně si k ní čuchne a dál se věnuje svým zájmům,což je zpravidla žrádlo. U krmení se bude prosazovat. Stávalo se,že kozel rovnal spory ,které měly kozy mezi sebou. Samice a je jedno,jestli je to koza,nebo jehnice by se měla na porod separovat,aby se mládě natisklo na matku. Po porodech by mohly samice kozlovi vonět a mohl by se snažit je obskočit.

15.2.2021 21:02
xchipsy

XXX.XXX.225.73

Z příspěvku chápu, že je kozel takto protivný jen kvůli žrádlu? ("...odhání je od jídla..." "...jí z ruky, ale jak se okolo otočí koza...") Pokud ano, pak je vhodné krmit ho zvlášť, případně pohlídat, dokud se v klidu nenažerou kozy a ovce (taky jsem takhle musela dělat drába, protože kozel by vyžral všechny misky, svou měl vždy hned a pak obcházel kozy) a rozhodně přestat s mazlením, hlazením a krmením z ruky - jeho nevraživé chování vůči kozám pak pramení z prosté snahy mít všechnu pozornost (a krmení) pro sebe.
Pokud se takhle ale chová neustále, aniž by byl kdokoli ve výběhu, pak to rozhodně normální není a s březími samicemi bych ho nenechávala, ani s mláďaty. Vlastně bych takového kozla nenechávala vůbec nikde (kromě mrazáku)

16.2.2021 21:50
igor

XXX.XXX.141.160

Já mám kozla s kozama celoročně. Mimo říje si jich nevšímá, u krmení mu kozy ustoupí, ale on zase ustupuje kůzlatům. S těma si hraje, hlídá je. Jsou i výjimky, ale ty vyřazuju z chovu. Za cca 20 let to byli 2-3 kozlové, zhruba 10 jich bylo v naprosté pohodě.
Hned po vrhu má o kozy zájem, ale po dvou-třech domluvách rohama do boku to kozel pochopí.
Pochopitelně musí mít zvířata dost velký prostor. Když je pět kusů zavřených na pěti metrech, je to o problém.
Máme na pastvině kozy, ovce, jalovičku, osličku a drůbež, žádné napadání nepřipadá v úvahu. Mají dost místa, víc krmelců a napajedel, takže nemají důvod k rozmíškám. Slabší musí ustoupit, jasně, ale má kam a o to jde.

Přidejte reakci

Přidat smajlík