Kamerunský beran

Kamerunská ovce (KA)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

B.M

25.2.2021 21:59
B.M

XXX.XXX.189.193

Máme již druhým rokem kamerunky a nikdy nebyl s beranem problém, letos však začal najíždět, ale velice agresivně do lidí, já jsem měla problém až dnes. Začal do mě najíždět a nedal se zastavit. Bylo to docela nebezpečné. Zranila jsem si ruku když jsem se bránila.Poradí mi někdo prosím co s ním? Děkuji

Pufr

25.2.2021 23:07
Pufr

XXX.XXX.182.13

Pod kudlu...

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.2.2021 05:44

budou klobásy

B.M

26.2.2021 07:15
B.M

XXX.XXX.189.193

To nee🤯

26.2.2021 08:14

B.M napsal(a):
To nee🤯

Máte děti? Nejjednodušší řešení.

B.M

26.2.2021 08:22
B.M

XXX.XXX.189.193

Jak to myslíte?

26.2.2021 08:31
Varaxi

XXX.XXX.1.226

B.M napsal(a):
Jak to myslíte?

Máte děti? Protože jestli jo, tak se toho berana zbavte co nejdříve, než jim beran ublíží.
Pokud jste na berana jen Vy a nikomu jinému to zvíře ublížit nemůže, pak je to Váš boj. Píšete však, že jde agresivně do lidí, z čehož vyplývá, že ohrožená jste nejen Vy. Takže opět stejná rada, zbavte se ho. Rychle.
A prodat nebo darovat agresivního berana je obtížné (nebo nemožné, pokud bude podmínka, aby ho nenaklobásoval nový majitel); mnohem, mnohem snadnější jsou prostě ty klobásy.

Agresivní beran se nedá odnaučit nijak. Můžete ho „přeprat“, takže dá na chvíli pokoj. Ale nikdy nebude spolehlivý a vždycky bude čekat na Vaši slabou chvilku, kdy zaútočí. Je to boj na celý život. Nestojí to za to.

26.2.2021 11:54

B.M napsal(a):
Jak to myslíte?

Varaxi byla rychlejší. Nemám co dodat.

B.M

26.2.2021 15:52
B.M

XXX.XXX.189.193

Děkuji

27.2.2021 09:25
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Taky jsem měla problém s beranem SF, rozhodně přeprat nepomohlo ( jak se radí na internetu), naopak, jako by to v něm probouzelo pudy a zvyšovalo četnost a intenzitu útoků, byl ale velmi inteligentní a mazlivý (ve srovnání s ovcemi). Možná to bylo i malým prostorem v zimě, když bylo spousta sněhu, a tak ovce měly vyházený prostor jen tak 10*10 m.

Předchozí majitel ho právě proto prodával, že už celou rodinu sestřelil a naposledy jeho starší maminku, měl v úmyslu ho poslat do klobás, tak jsem si ho vzala, že když tak ho po připuštění na jatka pošlu já. Od počátku jsem si na něj dávala pozor, nebylo to z jeho strany výslovně agresivní, spíš, jako by se nudil a zakoušel, když jsem byla zády. Ale jinak přišel po dobrém a strkal mi hlavu do dlaní jako pes, a chtěl se mazlit, to se mi u ovcí nikdy nepodařilo. A byl moc pěkný a i jehňata měl pěkná. Jak pak přišlo jaro, tak jsme začali chodit na společně výlety a nosila jsem s sebou vždy hůl. Často se ke mě (a nebo na mě ) rozběhl z kopce a stačilo před sebe postavit hůl a on se inteligentně před ní zastavil. Věřím však, že kdyby jí nebylo, tak by se zastavil o mě. A tak to Vám doporučuji, noste s sebou kus klacku , aby beran nenarazil do Vás, ale do něho. Byla jsem ale pořád v pozoru a ve stresu, a zvláště, aby nenapadl kolemjdoucí turisty. K pobavení vždy uvádím, že jsem díky sledování beranova chování konečně pochopila podstatu mužské mentality, chlapi jsou již socializovaní a vychovaní, a tak to skrývají, ale beran byl krásně čitelný.

Když se pak narodila jehňata, tak v květnu odcestoval ke kamarádovi, běhal tam na volno, na té zahradě se zrovna stavěl dům, řemeslníci se tak pohybovali a prohnal jen jednoho (Ovce měly oddělený prostor, kde řemeslníci nechodili, ale ovce ho mohly opustit). Nakonec jsem ho na podzim prodala (nechtěla jsem, aby jeho jehničky s ní měly potomky) a paní také s ním byla spokojená, i když jsem jí upozorňovala na jeho povahu, tak dle jejích mailových zpráv byl přátelský, kladla jsem jí na srdce, aby byla pořád v pozoru.

Asi mu tedy chyběl prostor, protože s jarem, pastou a vycházkami jeho útoky výrazně opadly, ale stejně bych mu nikdy nevěřila. Na počátku jsem se snažila dodržovat zásady, berana si nevšímat, nehladit, nekrmit z ruky, ale ono to bylo těžké, když už byl navyklý a strkal mi hlavu do dlaní, a hlavně to ani nepomáhalo.

Takže klobásy jsou řešení, protože neočekávejte, že se to u Vás zlepší tak, že nezaútočí, prostředí zná a bude se to u něj stupňovat. Budete muset být pořád v pozoru. Beran, který zaútočí na člověka jednou, to udělá kdykoliv znovu, i když může být dlouho bezkonfliktní, agresivita se zvyšuje v době říje ovcí. Ale jak píši, zvládnout se to dá, ale bude Vás to stát hodně sil, stresu a riziko 100% nikdy nevyloučíte. Jitka

28.2.2021 23:08
lesakm

XXX.XXX.28.103

Agresivita beranů je jedna ze silně dědivých vlastností , a agresivní jedinci se nemají proto používat k dalšímu chovu , bohužel situace je taková , že když už si někdo koupí berana za x tisíc a poté zjistí že je agresivní těžko ho hnedle vyřadí , takže situace asi nená do budoucna žádné rozumné řešení. ML.

pastier

1.3.2021 08:33
pastier

XXX.XXX.112.238

Jediná rada v tomto prípade je barana zabiť.A až budete mať nového barana tak ho nerozmazlovať.Žiadne kŕmenie z ruky a podobne.Baran sa vás musí báť.Tiež mám kamerunky.Ovce mi žerú z ruky no baran nepríde bližšie ako na dva metre.

A.K.D.

3.3.2021 10:28
A.K.D.

XXX.XXX.4.194

My máme taky trkavého berana, ale máme ho rádi, takže klobásy, jak tady spousta lidí radí, nepřipadají v úvahu. Přeprání opravdu nepomáhá. Neúspěšně vyzkoušeno asi stokrát, kdy zlobil až moc. Teď to řešíme tak, že je v ohradě a ten kdo musí do ohrady si s sebou vezme vidle, kterých se beran bojí. Pochopitelně žádné krmení z ruky ani nic podobného. Přitom beran se klidně nakrmit nechá, dokonce i podrbat, jenomže když člověk drbe nebo krmí moc dlouho, dostane trkanec. Náš beran trká jednak proto, že je ještě mladý, taky dva roky, a chce si hrát. Jeho to vyloženě baví, on nechce ublížit, on si chce pohrát. Jenže když si s vámi hraje osmdesátikilový beran, sice bez rohů, ale i tak, není to moc velká legrace. Fakt je, že teď už netrká tolik. Jednak je starší a jednak měl předtím k sobě jen jednu příliš mladou ovečku. Nemáte berana samotného nebo s malým počtem ovčí?

Pufr

3.3.2021 11:50
Pufr

XXX.XXX.182.13

Ono je ve finále jedno, jestli si beran hraje nebo chce ublížit. Píšete žádné krmení z ruky a zároveň, že přitom trká, tomu teda nerozumím. K tomu věku, opak je pravdou. S věkem se to zhoršuje. Dále pak taky v období říje.
Rizika si každý musí zhodnotit sám. Osobně znám chovatele, kterému beran potrkal manželku tak, že skončila v invalidním důchodu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík