Dobrý den,
prosím zasvěcené o radu. Před 4 dny se nám narodila první kůzlátka - 3, z nichž jedno umřelo krátce po porodu a dvě zbylá se neměly k pití, byla (podle vetenináře) malá a s postupujícím časem se zdála stále více malátná a netečná. Nechtěli jsme, aby taky uhynula, tak jsme honem nadojili do lahve a tak trochu násilím je donutili se posilnit.
Tak to šlo až do dnes...po 2-3 hodinách, každému vnutit min. 100ml. Koza má vemeno nalité a kojení je nebrání. Dělali jsme to doteď tak, že jsme přišli do chléva, kůzlátka dali pod kozu, ta se zkoušela přisát, ale vždy jen na chviličku, spíš to vypadalo jako by cecíky ožužlali, než že by z nich pili. Pak teprve jsme dali láhev - jedno z nich pije z lahve aktivně -saje, to druhé si 4x potáhne a pak si to nechá nastříkat do krku a ještě nechce a uhýbá. Tak jsme si řekli, že když koza má a chce dát, zkusíme je hladem donutit, aby to zkoušeli od ní. To první se snaží, drcá do vemene a na několikrát se krátce přisaje. Druhé se taky snaží, ale není tak šikovné. A konečně můj dotaz - jakým způsobem pijí 4denní kůzlata? Je možné, že se přisávají často a jen na malou chvilku? Těch 100 ml z lahve do nich teklo snad věky, zdá se mi nemožné, aby se napojili tímhle způsobem dostatečně....
Co byste vy, zkušení chovatelé, podnikli v této situaci? Doplním jen, že osudu je určitě nechceme ponechat...máme jen jednu dojnou kozu a jsou to naši první drobečci, jak jsem psala na začátku.
Děkuji předem mnohokrát za rady!
Tereza M.
Ano, kuzlata prvni dny po porodu piji po mensich davkach, kontrolujte je,prikladejte , ja v maštali stravim prvnich nekolik dni, abych mela jistotu,ze kuzlata piji,pomaham jim,dokud to patricne nezvladaji sama..kozu musite rano I vecet vydojit dosucha, aby nedostala zanet..mleko se ji rychle udela nove..
Oddojene mleko (mlezivo),muzete zmrazit a pouzit,kdyz bude potreba..
TerezaMusilová
napsal(a):
Děkuji moc! Doteď jsem ji jen po troskách oddjovala do lahve pro kůzlata, už má veminko jak balón. Veterinář říkal, ať ji hlavně prvních 14 dní nebojím, že se přebytky vstřebají...tak jsem se bála ji dojit víc. Tak jak budu vstávat ve 3 ráno, pořádně ji podojím.:) díky za tip.
To vam rekl veterinar????😱to asi dela jen kocicky..prebytecne meko se musi vydojit a dosucha,jinak se muze zanitit,to jsem jeste neslysela,ze by se vstrebalo!!je to nebezpecne,videla jsem u znameho kozu s kuzlaty,kteta mela pulku vemene,diky zanetu..
Ve 3 vstavat nemusite,nastavte si rezim,treba v5,6 hodin,jak vam to vyhovuje,prvne se musi kuzlata poradne napit,kdyz uz nechteji,zbytek vydojit a dosucha..cely den je kojit,tydenni kuzlata uz to zvladaji sama,to uz je pohoda..po vecernim kojeni,my asi v 20.00, opet po kojeni a krmeni,kozu vydojte dosucha,kozy zalehnou a spi..
Krmime granule pro kozy,ovce, krmne ovesne vlocky,jecmen,kukuricny srot, nutrimix pro kozy, pres zimu krmnou repu(krajime na kosticky,posypu nutrimixem a kuk.srotem)..
No má být nejlepší odborník na hospodářská zvířata z celé jejich ordinace. Ale naše koza se vloni zasahovala brzy právě kvůli vleklému zánětu, takže asi dám spíš na Vás a budu dojit. Zánět už nechci ani vidět! A kdybyste začala to mléko využívat? Teđ ještě prý není dobré pro lidi...
A ještě, když už Vás tak otravuju - jak je to s očkováním, odčervováním? Kdy se to musí u prcíků udělat?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Znám celou řadu chovatelů,co kozy vůbec nedojí a zánět u nich nikdy neměli.Také kozy po porodu nedojím,ani mně nepustí mléko a také jsme u žádné zánět neměli.
Tvorba mléka se upraví podle odběru,asi jako při kojení dětí.
Ockujeme Ivermectin mesic pred okozlenim, kuzlata se neockuji, az tak v pul roce,ale ta neockujeme, vetsinou se ve 3-4mesicich porazi..(krome kozicek)
Preventivne si kupte mast na zanet Aphlegmina nebo cernou mast Ichtyol nebo Ichtoxyl..vsechno je proti zanetu vemene,mame stale v lednici,kdyby neco..
S tim ockovanim..muzete kdykoliv,jen to mleko ma ochranou dobu asi 3 tydny. .pro lidi..nejlip ockovat ten mesic pred porodem,kdy uz kozy nedoji..jinak mleko se da pit asi po 14 dnech,to prvni,mlezivo, se moc pit neda,je huste a nacpane mineraly,tak neni dobre,ale o to zdravejsi..piti jako lek,po lzickach😀
Oddojováním podpoříte tvorbu mléka.Pokud se kůzlata snaží pít sama,jen kontrolujte ,zda mají plná břicha. To zjistíte pokud ho vezmete zaspodu za břicho a mezi rukou a páteří ucítíte žaludek. Aktivita napitých kůzlat se liší plemeno od plemene. Hnědule,bílé a jejich křižovatky mají kůzlata čipernější,než nubije a jejich kříženci.Máte-li kozu na mléko,je dobré denně vemeno vydojit.

ančovička1
napsal(a):
Ockujeme Ivermectin mesic pred okozlenim, kuzlata se neockuji, az tak v pul roce,ale ta neockujeme, vetsinou se ve 3-4mesicich porazi..(krome kozicek)
Preventivne si kupte mast na zanet Aphlegmina nebo cernou mast Ichtyol nebo Ichtoxyl..vsechno je proti zanetu vemene,mame stale v lednici,kdyby neco..
S tim ockovanim..muzete kdykoliv,jen to mleko ma ochranou dobu asi 3 tydny. .pro lidi..nejlip ockovat ten mesic pred porodem,kdy uz kozy nedoji..jinak mleko se da pit asi po 14 dnech,to prvni,mlezivo, se moc pit neda,je huste a nacpane mineraly,tak neni dobre,ale o to zdravejsi..piti jako lek,po lzickach😀
Jenom se ptám. Neočkujete mladé proti clostridiím ani dospělé proti tetanu?

ančovička1
napsal(a):
Jenom se ptám. Neočkujete mladé proti clostridiím ani dospělé proti tetanu? A technická - ivermectin není očkování. Aby nedošlo ke zmatení pojmů.
napsal(a):
Jenom se ptám. Neočkujete mladé proti clostridiím ani dospělé proti tetanu? A technická - ivermectin není očkování. Aby nedošlo ke zmatení pojmů.
..ze bych to popletla?..Ivomec?..ze..omlouvam se..
Tedy,kozy chovame od 93roku a nikdy jsme na clostridie neockovali,ani tetanus...ale urcite je to dobre..
napsal(a):
Znám celou řadu chovatelů,co kozy vůbec nedojí a zánět u nich nikdy neměli.Také kozy po porodu nedojím,ani mně nepustí mléko a také jsme u žádné zánět neměli.
Tvorba mléka se upraví podle odběru,asi jako při kojení dětí.
No,nevim..nase kozy,ty 4 a vic litru,by asi nevstrebaly.. nase Ruza ,5 leta,loni dojila pres leto 6 litru..
S dojenim problemy nemam,neznam ani,ze by koza nepustila mleko..ale urcite je mnozstvi mleka ovlivneno krmenim a genetikou..

ančovička1
napsal(a):
..ze bych to popletla?..Ivomec?..ze..omlouvam se..
Tedy,kozy chovame od 93roku a nikdy jsme na clostridie neockovali,ani tetanus...ale urcite je to dobre..
Ne, nepopletla, ivermectin je účinná látka Ivomecu. Jde o to, že je to antiparazitikum a ne vakcína proti virům nebo baktériím (jakože nevznikají protilátky). To očkování mě zajímá vyloženě soukromě, různé zkušenosti různých chovatelů.

ančovička1
napsal(a):
No,nevim..nase kozy,ty 4 a vic litru,by asi nevstrebaly.. nase Ruza ,5 leta,loni dojila pres leto 6 litru..
S dojenim problemy nemam,neznam ani,ze by koza nepustila mleko..ale urcite je mnozstvi mleka ovlivneno krmenim a genetikou..
Kozy začínám dojit když kůzlata odstaví nebo se pozabíjejí, okolo těch 4,5 -5 l mají také,6 tedy ne, a to dojím jen večer.