Úmrtí jehňat

Valaška (V)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.3.2021 18:40
Gagielinka

XXX.XXX.10.168

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, zda nemá nějaký chovatel zkušenost.
Ovce porodila trojčata, 1 mrtvé, dvě očištěné, čilé, ovce se o ně vzorně stará. Dostali mlezivo, selen, vit. ADE. Zkontrolované vemínko, vše v pořádku, vše v pořádku, žádný zánět ani nic podobného. Druhý den ráno jehně leží na boku a umírá, poslední jehně je čilé. Na večer leží schoulené a křečovitě třepe hlavou. Zahřáli jsme ho, oddojili mléko od ovce a nakrmili jehně, přestaly křeče, za 2 hodiny jehně stejně zemřelo.
Nemáte někdo podobnou zkušenost? Zajímalo by mě, co se mohlo stát. Ovce je zdravá, ve výborné kondici, pravidelně odčervovaná...

Jac

22.3.2021 18:55
Jac

XXX.XXX.64.22

Někdo je uřknul

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.3.2021 20:31

Gagielinka napsal(a):
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, zda nemá nějaký chovatel zkušenost.
Ovce porodila trojčata, 1 mrtvé, dvě očištěné, čilé, ovce se o ně vzorně stará. Dostali mlezivo, selen, vit. ADE. Zkontrolované vemínko, vše v pořádku, vše v pořádku, žádný zánět ani nic podobného. Druhý den ráno jehně leží na boku a umírá, poslední jehně je čilé. Na večer leží schoulené a křečovitě třepe hlavou. Zahřáli jsme ho, oddojili mléko od ovce a nakrmili jehně, přestaly křeče, za 2 hodiny jehně stejně zemřelo.
Nemáte někdo podobnou zkušenost? Zajímalo by mě, co se mohlo stát. Ovce je zdravá, ve výborné kondici, pravidelně odčervovaná...

Podle popisu nějaká akutní infekce nebo otrava.

23.3.2021 09:15
ibrc

XXX.XXX.15.117

Nám se to stalo loni. Jehňata umírala více než obvykle. Nepřišli jsme na to proč, ani po pitvě. Všechno jsme dělali jak nejlépe jsme uměli. Ovce máme přes 12 let, nikdy nic podobného nebylo. Co jsem tak zjišťoval, tak se to čas od času stane každému chovateli. Nicméně jak to přijde, tak to odejde.

23.3.2021 14:35
berrynator

XXX.XXX.168.105

jehně dostalo mlezivo, co tím myslíte, kolik, po jaké době po narození, uvedený popis situace totiž nenaznačuje správné napojení dostatečným množstvím mleziva

23.3.2021 15:18

berrynator napsal(a):
jehně dostalo mlezivo, co tím myslíte, kolik, po jaké době po narození, uvedený popis situace totiž nenaznačuje správné napojení dostatečným množstvím mleziva

taky si myslím. sála vůbec od ovce? jakože opravdu? stane se třeba, že jehně nenajde struk, cumlá nějaký ohnojený kus vlny a dopadne to přesně takhle. nebo třeba žužlá struk, ale ovce mu mléko nepustí. že vidíte jehně jakože sát ještě neznamená, že je nakrmené.

23.3.2021 15:46
Gagielinka

XXX.XXX.10.20

ibrc napsal(a):
Nám se to stalo loni. Jehňata umírala více než obvykle. Nepřišli jsme na to proč, ani po pitvě. Všechno jsme dělali jak nejlépe jsme uměli. Ovce máme přes 12 let, nikdy nic podobného nebylo. Co jsem tak zjišťoval, tak se to čas od času stane každému chovateli. Nicméně jak to přijde, tak to odejde.

Děkuji za Vaši zkušenost

23.3.2021 16:01
Gagielinka

XXX.XXX.10.20

Berrynator, Bodlinla:

Ovce už je zkušená matka, není prvnička a před tím problém neměla. Ovce po obahnění zavřu do “porodního boxu” kde si vše mohu dobře zkontrolovat. Mlezivo jehnňata měli od maminky, typuji, že se napili, tak 15-20 minut po narození. Kolik toho jehňata vypila nevím, ale sály, tam, kde měli. Z vemínka mléko normálně teklo, zkoušela jsem i zda není zátka... Nic nenaznačovalo tomu, že by se dělo neobvyklého.
Přesto Velmi děkuji za Vaše názory

23.3.2021 16:51
Agnes1

XXX.XXX.76.217

A co pupečník?

23.3.2021 21:20
Gagielinka

XXX.XXX.10.20

Agnes1 napsal(a):
A co pupečník?

Podle mě v pořádku, tak jak má být...

24.3.2021 09:44
Agnes1

XXX.XXX.76.217

Zdali jste dezinfikovali pupečník.
Po porodu prostříknu ovci struky, ošetřím pupečník dezinfekcí, ovce je s jehnaty v choulu, kde je čistě podestláno slámou. Sucho. Dohlédnu na dostatečné opakované napití. Vidím li že jehně saje, nespoléhám jen na to, kontrolují naplněnost bříška. Po cca dvou až čtyřech hodinách podám Lamb aid, selen s ečkem.
Tři jehnata neuhynou jen tak, musí to mít důvod.
Jednou jsme měli malinké jehně , kilové, a matka prvnička se musela povalit a jehně přiložit ke struku. Bahnice mu nechtěla držet, a jehně bylo tak malinké že na struky nedosáhlo. Asi týden jsme to tak museli dělat. Pak se vše upravilo. Jehně jsem vážila několikrát denně po napití, jako mimino, abych viděla, že se napilo. Na kuchyňské váze.

24.3.2021 09:48
Agnes1

XXX.XXX.76.217

Odpověď Starého bači na stejný problém. Zdravím tě Veroniko,velmi mě mrzí co se ti stalo u tvých ovcí, ale je mi úplně jasné proč ti ty jehňátka chcíply. Myslel jsem že už sem na Ifaunu nebudu psát, ale přesto tuto diskuzi pročítám a takový článek jako od tebe mě vždy dostane. Denně mi volá nebo si pro mě přijede několik chovatelů s úplně stejnými problémy jako máš ty, je to vždy všude úplně stejný scénář!!!! Ovce zavřené v různých chlívcích,vše řádně zabedněný, uteplený, všude vlhko,okna opocený, kape ze stropu,vzduch k nedýchání samý čpavek,mokrá podestýlka,jesle nad ovcemi, ovce neostříhaný,samý kloš a všenka, ovce se stále drbou, nikdo neví kdy jsou připuštěný,ovce buďto hubené nebo přetloustlé, krmení jak kde, někde jsou místo podestýlky jen bobky,jaký tam je hlad, nebo zase naopak ovce jsou překrmené- krmí se všelijaké drahé nesmysly, granule a jiné ptákoviny který naopak zvířatům škodí a oba dva tábory chovatelů si stěžují na úhyny ovcí i jehňat. Málo kdo si však uvědomuje že v průběhu chovatelského roku se musí krmit úplně rozdílně, víc nebo míň intenzivně,všichni začnete krmit ovci až po porodu různými nápoji s lněným semínkem, dnes jsem se dokonce dočetl dokonce o lněným oleji na pěknou srst,různé vojtěškové, senné,řepné granule a jiné nesmysly. Musíte si uvědomit aby jehnata a kůzlata přežila musí být krmena matka co nejvíce intenzivně a kvalitně v posledních 6 týdnech březosti protože za tuto dobu naroste až 85% váhy plodu,po porodu již nic nedodoníte. Pak tady jen píšete o toxemiích- ketozách březích bahnic a koz a chcíplých mláďatech. Tady ani rady rádoby poradců- prdni do něj selen to je nakopne nic nezmůže, selen to je stále dokola jen vaše zaklínadlo, ten jste měli dát matce 6 týdnu a pak ještě 2 týdny před porodem, společně s odčervením. A poté 1-2 ml ihned po porodu a pak 4 týdny po porodu, jeli to rychle rostoucí jedináček tak už na 2 týdnech. Vždy ovšem musíte podat selen společně s vitanínem E jinak je Se neúčinný, to si prosím všichni pamatujte. Všicni se tady zaklínáte selenem, je to modla vašich vetů a vás kde ovšem máte ostatní základní mikroprvky jako jód, molybden,měď, kobalt. Mnoho z vás namítne že jsou to toxické prvky, ale nejjedovatější z nich je právě selen, ale jeden bez druhého nezmůže nic, právě vyváženost těchto mikroprvků v organizmu matky před porodem má zásadní význam pro přežití mládat po porodu, tyto prvky už musí mít mládata v sobě už z matky- po porodu již nic nedohoníte. Nebuďte hasiči, nehaste již požár, buďte preventisti musíte již dopředu vidět od čeho by ten požár mohl vzniknout!!!
Veroniko, nyní k tvému případu.
Možná že to bude znít tvrdě, že mě za to někdo pokárá,ale musím to tak napsat, aby jsi si to uvědomila a příště ty chyby a ekonomické ztráty a chvatelský elán jsi si nekazila- za úhyny svých jehnat si můžeš sama!!
Nevím jak byly ovce krmeny před porody, jestli byly ovce 2 týdny před porody odčerveny, jaké měly lizy, jaké vitamíny a mikroprvky jim byly podány a HLAVNĚ jestli byly ovce před porody ostříhány- nebo alespon od pupku dozadu, slabiny, celé mezinoží okolo vemena a kolem vulvy a jestli ovce mají ocasy tak i ony. Byly!!!???? Tam hledej příčinu uhynu tvých jehňat, ve všech chovech které navštívím kvůli úhynům jehňat je to stejné, ovce jsou zarostlé a jehňata se nenapijí a chcípnou. Buďte moderní a chytří chovatelé a stříhejte na podzim a nebo víteli kdy jsou ovce připuštěny tak 2 týdny před porody, společně s odčervením. Píšeš že jehnata byla po porodu čilá, takže můžeme vyloučit že by uhynula na dystocii. Jehňata měla snahu pít, mlezivo snad teklo? Prosím tě jak tomu mám rozumět???!!! Jsou dvě možnosti- buďto teklo- nebo neteklo, jiná možnost není, a měla ovce vůbec nějaké, ty jsi ji nesahala na vemeno, ty jsi ji neodstříkla z obou struků voskové zátky a nestříkla si na dlaň mlezivo aby jsi mohla smyslově posoudit zrakem a čichem případný zánět ve vemeni, a dle potřeby zahájit léčbu případného zánětu a převedení mládat na náhradní stravu? Ty neprostříkáváš voskové ucpávky ve strucích a nezapisuješ si ve stupnicích kvalitu mleziva do notýsku u každé bahnice? Některá jehňata nejsou schopna tuto zátku rozpustit a vycucnout! To že jehňata mrskají při sání ocáskem je sice dobrým vodítkem ale pouze u ostříhaných ovcích, jinak mohou také cucat žmolky z vlny, lanolinu a hoven tzv. MUDBALL,hlavně u nekopírovaných ocasů ovcí, chovatel si myslí že pijí a ráno jsou jehnata studená, nebo během zhruba necelého týdne hynou s uslintanou studenou hubou na kolibacilózu. Jak to je ve tvém případě, ovce máš s ocasy,protože by je kupírování bolelo, ovce jsou na zimu ostříhané, nebo by jim byla v zimě zima a v létě ve vlně teplo?! Píšeš že jste je co dvě hodiny podporovali v pití- jak tomu mám rozumět, ta jehňata pila nebo nepila?! Odpovím ti za tebe - NEPILA , z nějakého důvodu nepila, protože jinak by nechcípla. Jehňata vyčerpala své vnitřní zásoby hnědého tuku a protože se nenapila nenastartovala svůj termoregulační systém a do rána pošla. Vše jsi měla ve svých rukou, ale nějakým způsobem jsi to prokoučovala. Vždy se musíš využít ,,ZLATÉHO OBDOBÍ,, prvních 20 minut po porodu a musíš učinit všechna nezbytná opatření k přežití jehňat, správně spárovat matka plus jehnata ,některé matky totiž kradou před porody cizím ovcím jehnata, pak mi lidé volají jak je možné že se ovci narodila během krátké doby druhá jehnata, a nenechají si vysvětlit že ta první nebyla její. Poté musíš nejprve pečlivě několikrát za sebou vymačkat zbytky krve z pupeční šnůry a několikrát ji s odstupem dvou hodin ponořit do jodu, např. do Betadiny, odstříknout voskové zátky a v případě potřeby za asistence dát jehněti napít od matky, neníli schopné pít z nějakého důvodu tak jehně nasondovat žaludeční sondou 50ml na 1 kg žh. Ovci a jehňata zavřít do košáru- jedináček- 1den, dvojčata- nejméně 2dny, trojčata- 3-dny vše podle vztahu ovce-jehně, jehně- ovce, vše je velmi individuelní. Záleží jestli je to prvnička nebo stará zkušená matka, počítej s tím že vztah jehně matka se vytváří třikrát tak dlouhou dobu než opačně. Mášli možnost nikam nespěchej. Jehňatům dej po porodu 1-2 ml kombinalu´Se E vit, nebo Patoral, Lamb Boost, Probicol L nebo podobné preparáty na podporu přežití,kdyby to mělo zachránit jen jedno jehně v průběhu bahnění máš to zaplacené.
U tvé druhé ovečky je to složitější, ta ovce v posledním obdobím před porodem trpěla ketózou březích bahnic a jen včasný porod ji MOŽNÁ zachránil před úhynem, ještě nemáš u ní vyhráno, musíš ji léčit podáním propylénglykolem nebo cetophyton nebo Ketol, Ketobion Plus, nebo alespoň glukopur či cukr do krmení a podáním melasového lizu,ten tam ovšem měl být již těch 6 týdnů před porody. Pamatuj si že vše kolem úhynů jehňat se odvíjí od krmení matek v posledních 6 týdnech březosti, po porodu již nic nedoženeš, všemu předcházej ať nic nemusíš léčit. Pamatuj si prevence je vždy podstatně lacinější než léčba. Nehledě na ztrátu chovatelského elánu, když se nedaří.
Zdraví tě Starý bača, budeš-li ještě potřebovat něco vědět napiš,

27.3.2021 20:43
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Agnes1 napsal(a):
Zdali jste dezinfikovali pupečník.
Po porodu prostříknu ovci struky, ošetřím pupečník dezinfekcí, ovce je s jehnaty v choulu, kde je čistě podestláno slámou. Sucho. Dohlédnu na dostatečné opakované napití. Vidím li že jehně saje, nespoléhám jen na to, kontrolují naplněnost bříška. Po cca dvou až čtyřech hodinách podám Lamb aid, selen s ečkem.
Tři jehnata neuhynou jen tak, musí to mít důvod.
Jednou jsme měli malinké jehně , kilové, a matka prvnička se musela povalit a jehně přiložit ke struku. Bahnice mu nechtěla držet, a jehně bylo tak malinké že na struky nedosáhlo. Asi týden jsme to tak museli dělat. Pak se vše upravilo. Jehně jsem vážila několikrát denně po napití, jako mimino, abych viděla, že se napilo. Na kuchyňské váze.

Mohu se prosím, Agnes, zeptat, jak konkrétně „PO PORODU PROSTŘÍKNU OVCI STRUKY".

Už jednou jsem s tím bojovala a nešlo to, mlezivo neteklo a neteklo a jehně nakonec umřelo. Mám z toho dodnes trauma a nyní se blíží mé druhé porody. Navíc ta ovce s problémy je obézní, všechny jsou tak akorát, ale ona je jako sud, tak jsem z jejího porodu značně nervózní.

Máte na prostříknutí struků nějaké fígle, děkuji
Jitka

27.3.2021 21:00
Agnes1

XXX.XXX.76.217

Tak pokud má ovce vemeno v pořádku je to velmi lehké. Má ve struku mazovou zátku, tak struk zmačknu jako bych dojila. Mne to jde u ovcí snadno.
Chápu dobŕe, že ta tlustá ovce vloni měla takové problémy s vemenem, že jí vůbec neteklo mléko?

28.3.2021 20:07
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Děkuji, ano, je to tak.

Mačkat struk na vemenu jsem opakovaně zkoušela, ani kapka, a tak se ptám na ten grif. Zkoušela jsem to několikrát za den, zda to nepovolí, ale marně. Snažila se jehně podstrčit jiné ovci, ale ty ho odháněly.

Nechtěla bych to tentokrát podcenit. Vemeno měla sice nateklé, viditelně na něm nic vadného nebylo až na ty tmavé zátky, nic neteklo, ty černé díry mám dones před očima. Mléko se samo pak po porodu ztratilo, nedojila jsem ji a po dohodě s vet jsem sledovala, zda se vemeno nezaněcuje. Vypadlo to, že přijdu i ovci, ale po 2- 3 dnech se zvedla a opustila místo porodu a pomalu začala pást s ostatními.

Možná to bylo i těžkým porodem, obrácená poloha, velký beránek a rodila celou noc a já nezkušená nevěděla, vet pak neměl čas.

Je možné třeba struky před před porodem uvolňovat a mělo by to nějaký význam, (tedy pro mě ano, jsem z těch porodů docela nervózní)? Mlezivo by se mohlo spouštět již před porodem.

Jitka

28.3.2021 20:11

význam to nemá, mlezivo tam pěkně nechte pro mládě.

28.3.2021 20:13

suffolkovce napsal(a):
Děkuji, ano, je to tak.

Mačkat struk na vemenu jsem opakovaně zkoušela, ani kapka, a tak se ptám na ten grif. Zkoušela jsem to několikrát za den, zda to nepovolí, ale marně. Snažila se jehně podstrčit jiné ovci, ale ty ho odháněly.

Nechtěla bych to tentokrát podcenit. Vemeno měla sice nateklé, viditelně na něm nic vadného nebylo až na ty tmavé zátky, nic neteklo, ty černé díry mám dones před očima. Mléko se samo pak po porodu ztratilo, nedojila jsem ji a po dohodě s vet jsem sledovala, zda se vemeno nezaněcuje. Vypadlo to, že přijdu i ovci, ale po 2- 3 dnech se zvedla a opustila místo porodu a pomalu začala pást s ostatními.

Možná to bylo i těžkým porodem, obrácená poloha, velký beránek a rodila celou noc a já nezkušená nevěděla, vet pak neměl čas.

Je možné třeba struky před před porodem uvolňovat a mělo by to nějaký význam, (tedy pro mě ano, jsem z těch porodů docela nervózní)? Mlezivo by se mohlo spouštět již před porodem.

Jitka

Jak píše bodlinka. Mlezivo budou potřebovat jehňata.

28.3.2021 21:36
pajca

XXX.XXX.45.84

suffolkovce napsal(a):
Děkuji, ano, je to tak.

Jitka

Chytněte ovci a jestli jste na to sama, tak ji přivažte a prohmatejte jí
vemeno. Jestli má do porodu ještě dlouhou dobu, tak bude mít
vemeno měkké. Jestli má do porodu ještě dlouhou dobu a vemeno
je tvrdé, tak mohl proběhnout zánět a mléko se tvořit nebude.
Jestli má vemeno měkké, a pokusíte se zjistit průchodnost struků,
po vytlačení zátky by se objevila smolka, hustá čirá lepkavá tekutina.
Jestli je již blízko porodu, tak se po vytlačení zátky objeví mlezivo.
To samozřejmě navytahovat a struky pak odezinfikovat. Strukový
svěrač se zase uzavře.
K samotnému vytlačování zátky. Nemusí to být jenom malý špuntík.
Natřete struk nějakou mastí, aby vám prsty po struku klouzaly
a dvěma prsty stiskněte struk a sjíždějte od vemena ke konci struku.
Vytahujte dokud ze struku poleze co tam být nemá.

28.3.2021 22:11
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Děkuji rady, termíny bahnění mám od 26.4-8.6 počítáno od prvního dne berana ve stádě a min délka březosti až do posledního dne ve stádě a maximální délka březosti.
Ale osobně je čekám tak v 1/2 května. Vemeno zkontroluji a budu se řídit radami. Už teď jsem z toho docela nervózní, tak budu ráda, až to budu mít holky za sebou (a já s nimi). Navíc mě majitel berana vystrašil - ze 14 porodů musel ke 4 volat vet., byla i trojčata a jehňata byla velká, komplikované polohy. Dřív se starým beranem to tak prý nebylo. Je pravda, že já mám bahnice konstitučně mohutnější, tak snad to zvládnou.

Po kom více konstituce dědí, po otci beranovi či po matce. Je pravda, že mladý beran = vetší četnost porodů. Já vždy myslela, že je to spíše věkem bahnice a jejími rodovými dispozicemi než beranem.

Jitka

28.3.2021 22:36
Agnes1

XXX.XXX.76.217

Počet jehnat ovlivňuje ovce. Záleží, kolik uvolní vajíček. U nás starší bahnice mívají trojčata . Mám radši berany s menší hlavou.

28.3.2021 22:43
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Děkuji , tak jste mi potvrdila, to, co jsme si myslela, ale majitel berana mě nahlodal.
Jitka

29.3.2021 09:21

suffolkovce napsal(a):
Děkuji , tak jste mi potvrdila, to, co jsme si myslela, ale majitel berana mě nahlodal.
Jitka

Ty figle prodavajich... to je neco :) ale taky jsem si to ze zacatku myslel, ted uz vim. Jsou figle, jak na to aby uvolnili vic vajicek, ale jelikoz nemam rad trojcata a vicercata, tak si to dohledam, abych se tomu vyvaroval :)

30.3.2021 10:32
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Ano, také bych se troj a více vyhnula, mám za to, že to už je v běžných podmínkách zbytečně rizikové, jak pro bahnici, tak i pro jehňata. A takové experimenty jsou pro velkochovatele, co mají zajištěn stálý dozor vet a vše pod kontrolou.

Pro příště, co tedy prosím mastnacku dělat či spíše nedělat, aby bylo jen 1-2 jehně ? díky Jitka

30.3.2021 10:47

Radsi dve, ale jeste vam to nepovim, nebyl cas to pohledat. Souvisi to s tim, jestli je nebo neni beran celorocne ve stadu a taky s flushingem neflushingem a vyzivovym stavem bahnic.

30.3.2021 11:54

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Radsi dve, ale jeste vam to nepovim, nebyl cas to pohledat. Souvisi to s tim, jestli je nebo neni beran celorocne ve stadu a taky s flushingem neflushingem a vyzivovym stavem bahnic.

Schválně. Tipla bych si, že vícečetné ovulace budou při kombinaci beran ne celoročně ve stádě + flushing + velmi dobrá kondice bahnic.

30.3.2021 11:56

Tipujete spravne, jen si to chci jeste overit s tim beranem.

30.3.2021 23:19
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

A ještě, aby ovcím voně a měly ho rády :). Díky

Jitka

31.3.2021 08:08

suffolkovce napsal(a):
A ještě, aby ovcím voně a měly ho rády :). Díky

Jitka

Já myslím, že když se po "sexuální pauze" objeví ve stádě, bude jim vonět jakýkoliv beran.

Přidejte reakci

Přidat smajlík