Jak udržet co nejdéle naživu bezzubou 10 letou Ouessants. ovečku?

Ouessantská ovce
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.3.2021 11:52
janapiglet

XXX.XXX.12.69

Poprve v zivote mam 10 letou ovecku, k niz mam vyjimecny vztah, vudkyne, velmi chytra, hodna, skvela mama, bojovnice..
Nevedela jsem ze uz nema stolicky, a bude mit letos jeste jehnatko, ale pak uz ji oddelim, aby dalsi nemela - pry se to tak ma, kdyz uz nema zuby.

Moje dotazy - prosim o rady od zkusenych:
1 - starsi ovce uz v nejakem veku neotehotni (jako my zeny), nebo se musi pak do smrti oddelovat od berana?
2 - kdyz ovci vypadaji i stolicky, cim krmit, aby zila co nejdele? (ovce je jinak stale vitalni, i chut k jidlu, skube travu dasnemi.....ale dlouhe seno prevaluje v puse dlouho)
3 - davam ji k jidlu ovesne vlocky (1x tydne hrst), strouhana jablka, mrkev, Nutrimix, jak bude trava budu ji davat sekackovou travu a dam ji bokem nasusene pytle sekackove (moje ovce to miluji vic nez klas. seno) - dostala jsem radu koupit ji granulovane seno - ale to jsou tak tvrde granule - je to vubec vhodne?
4 - nejaka jina jeste rada jak prodlouzit zivot bezzube ovecce?

U nas nezabijime zvirata - tato prip. rada nebude prijata, az prijde cas prijede vet

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.3.2021 12:41

janapiglet napsal(a):
Poprve v zivote mam 10 letou ovecku, k niz mam vyjimecny vztah, vudkyne, velmi chytra, hodna, skvela mama, bojovnice..
Nevedela jsem ze uz nema stolicky, a bude mit letos jeste jehnatko, ale pak uz ji oddelim, aby dalsi nemela - pry se to tak ma, kdyz uz nema zuby.

Moje dotazy - prosim o rady od zkusenych:
1 - starsi ovce uz v nejakem veku neotehotni (jako my zeny), nebo se musi pak do smrti oddelovat od berana?
2 - kdyz ovci vypadaji i stolicky, cim krmit, aby zila co nejdele? (ovce je jinak stale vitalni, i chut k jidlu, skube travu dasnemi.....ale dlouhe seno prevaluje v puse dlouho)
3 - davam ji k jidlu ovesne vlocky (1x tydne hrst), strouhana jablka, mrkev, Nutrimix, jak bude trava budu ji davat sekackovou travu a dam ji bokem nasusene pytle sekackove (moje ovce to miluji vic nez klas. seno) - dostala jsem radu koupit ji granulovane seno - ale to jsou tak tvrde granule - je to vubec vhodne?
4 - nejaka jina jeste rada jak prodlouzit zivot bezzube ovecce?

U nas nezabijime zvirata - tato prip. rada nebude prijata, az prijde cas prijede vet

Sekačkovou trávu ne, může se jí ucpat jícen. Upřímně, moc naděje tomu nedávám. Přežvýkavci jsou od slova přežvykovat, což bez zubů nejde. Koním se v tomto případě nabízí seno v granulích, můžete zkusit navlhčit. 10letá ovce by už zabřeznout neměla, ale...radši bych oddělila.

23.3.2021 12:54
farm

XXX.XXX.29.15

Dlouhou dobu jsme táhly starou (16let) březí ovci na melase (spousta energie). Vločky můžete dávat častěji než jednou za týden..z těch má hodně.👍 Zajistit měkčí seno (2.seč/votava), aby bylo lépe stravitelné. S granulemi zkušenost nemám.
Zda zabřezne nebo ne vám asi nikdo s jistotou nezaručí. Ale je lepší tomu předejít samozřejmě. Po obahnění ji doplňujte vápník (u nás používáme Prodigestan). Osobně bych ji pak před porodem moc jablek nedávala (odvápňují). A úplně ideálně jehně dokrmujte, ať nemusí dávat tolik na mléko, jestli nějaké bude mít. Tráva ze sekačky je perfektní nápad, když není zapařená, ale asi máte zkušenost.

Takže dokud chodí máte vyhráno, pokud ji vysílí jehně.. Buďto vydrží do porodu a potom vstane, nebo čekejte na zázrak. Ale 10 let není tolik a je dobře manipulovatelná, té naší bylo 16 a měla 60kg🙈.

23.3.2021 13:33
janapiglet

XXX.XXX.12.69

Moc Vam obema dekuji
A jsem rada, ze se nekomu podarilo mit i 16 letou ovecku

Pujdu podle vasich rad "farm".
O jablkach, ze odvapnuji jsem nevedela
Jinak sekackovou travu davam miniovcim uz 10 let, 99% ji ususim a davam jim jako seno - je o to vzdy rvacka, i kdyz je vedle klasicke seno z kola, protoze nas travnik je louka bez chemie, a nikdy jsme nemeli zadne problemy ani u vetsich jehnat. Sekam na nejvyssi vysku beznym Mountf.
Cerstvou jsem davala vyjimecne, kdyz bylo malo travy, a samozrejme nezaparenou, vzdy jen tolik, co hned snedli.

Je dobry napad, ze kdybych kupovala to granulovane seno na zimu, ze ho muzu navhlcit.
Jsem zvedava, zda letos bude mit tedy jehne nebo uz ne. Zatim vypada tvarem, ze spis ano - miva v dubnu.

23.3.2021 13:48

já bych byla pesimista.

přežvýkavec je přežvýkavec, protože přežvykuje. to přežvykování je důležitý, protože to pufruje bachor. jak může přežvykovat bez stoliček?

i kdybyste jste nakrásně zkrátili vlákna vlákniny tak, aby jakože nevadilo, že to nemůže pokousat, tak tam zase bude chybět to proslinění a pufrace bachoru a nedostatek strukturální vlákniny narušuje motilitu bachoru i fermentaci.

prostě myslím si, že s tím dlouho nepožije.

23.3.2021 14:44
janapiglet

XXX.XXX.12.69

jojo, asi ano bodlinko, ale zkusim to. Kazdy mesic kdy bude vesela a cila se pocita.
Ted vidim, jak ostatni zerou bezne seno z kola a mizi to hned v nich a ona to prevaluje a prevaluje, nezajizdi to, asi si ty dasne nejak i rozdrasa...nevim....necham to na ni a prirode, a prilepsim ji viz. nahore.
Skoda, ze neni nejaka proteza jinak je to absolutne vitalni, zdrava a cila ovecka, ktere ale priroda narizuje asi umrit hlady.

23.3.2021 21:38
farm

XXX.XXX.29.15

A ona nemá žádné stoličky, nebo ji nějaké zbyly? Přední má?
Pro trávicí ústrojí to není ideální, to má Bodlinka pravdu , ale jelikož porážku nechcete a protézy nejsou, tak je to buď a nebo. Jablka ji neberte chuděrce, jen ji je dávejte v malém množství..jen pro chuť.
Je dost pravděpodobné, že ji z tlamy budou vypadávat "žmolky" při přežvykování, tak se toho neděste. S tím nic neuděláte. Akorát pozor s tím Prodigestanem, ať nemá překyselený bachor. Já to dávám po dobu 10 dnů a potom zase delší pauzu. A zvedlo to na nohy i mladé kusy, třeba po otravě jedovatymi květinami (super soused), které jsem brala jako odepsane.
A ovečka byla vaše jehně, nebo koupená? Je mi divné že v 10 letech nemá stoličky.

24.3.2021 07:27
janapiglet

XXX.XXX.12.206

Dekuji farm.
Ona je moje z 1. jehnat 2+1 co jsem koupila od ruznych chovatelu. Predni zuby jim vypadavaji jako prvni, vsem v 9 letech. Ona je 1. co ma problem i se zvykanim - stolicky, ostatni OK.

Blbe se mi te 10 lete otevira poradne pusa, vcera jsem nevidela stolicky zadne, jeste to dnes vic prozkoumam, hodne se cuka. Jestli tam nema treba nejakou jen blbe vyviklanou, ze bych volala veta. Je pravda, ze dosud zrala jako o zavod az ted je problem, a asi by ji nevypadly vsechny najednou.

Padaji mym zuby driv nez je obvykle u Ouessant. ?
Maji veskerou vyzivu a Nutrimix, i vet rika, ze se maji u me vyjimecne. Jehnata se rodi vzdy zdrava a cila, matkam davam i Se v 2. polovine tehotenstvi a pak i jehnatum. Prvni porody jsem holkam pomahala, dalsi uz zvladaly samy.

Jablka miluje, tak ji sem tam platek dam. Zboznuje i kousky tvrdeho chleba jako pamlsek (nedavam jim denne a hodne), pro ni ho ted krajim na asi 3mm tloustku a jen 2 malinke, aby dostala s ostatnimi. Vim, ze by ji chleba mohl rozhodit traveni kdyz blbe kouse.

24.3.2021 08:07
janapiglet

XXX.XXX.12.206

Byla jsem je dnes rano nakrmit a at jsem ji otevirala pusu vselijak, i z boku dasne dolu - temno
Nicmene dnes jedla uplne jinak nez vcera, dnes bylo slyset chrupani (vcera ticho) a seno zajizdelo, ne jako vcera, kdy bylo 1min furt stejne venku. Nastrouhana mrkev, Nutrimix a ovesne vlocky pomlete zmizly hned jako vzdy.
Tak si myslim, ze az vzadu mozna nejake stolicky jeste ma.
Az prijede snad nekdy koncem cervna John strihat, poprosim ho o kontrolu zubu.

Dekuji vam vsem

24.3.2021 11:02
Agnes1

XXX.XXX.76.217

Souseda měla dva staré koně, matka 28, syn 24. Už má jen syna. Už dlouho jim seno i trávu seká sekerou na špalku na drobno. Vím, že kůň není ovce. Ale třeba by to pomohlo. Seká víc hodin denně. Řehole.

24.3.2021 23:09
farm

XXX.XXX.28.98

Jak to mají ty vaše se zubama vám nepovim, protože se orientuji na masná plemena a "omylem" se mi naslytlo pár kamerunek. Ale je fakt, že ty mají taky větší problémy se zubama, nic méně i vyřazené ovce z chovu (cca 10 let) mají většinou zuby skoro všechny. Tak jsem právě myslela, jestli vám někdo neprodal ovci, kterou vydával za roční a bylo jí třeba 5 let (běžná praxe). Jestli tam nějaké má, tak to zvládne ještě v pohodě. No...držím pěsti, ony ty potvory vydrží hodně...
Tak dejte schválně pak vědět, jak se obahnila a jak se jí vede, babče. Hodně štěstí 🍀

25.3.2021 07:44
janapiglet

XXX.XXX.12.53

Dekuji Agnes a farm
Kupovala jsem jehnata narozena ten rok, byla malicka, i jim pak vypadavaly mlecne zuby. Byli to dobri chovatele, registrovani, doma poradek a pece o zvirata.
Kdyztak sem pripisi, jestli bude mit letos jeste jehnatko.

Jen btw - posledni 2 roky se mi strasne spatne prodavaji Ouess. jehnata, a to mam 2-3. Neprodavam na jidlo, hledam hodne lidi, a je to cim dal tezsi. Dokonce vloni 1 zaplatil na jare zalohu a pak si neprijel, nereagoval na mobil, email, zoufale jsem hledala v srpnu nekoho jineho. Kupujici mi take rikali, ze vetsina co nabizi nejsou registrovani, a ja to vyzaduji...

Pufr

25.3.2021 12:19
Pufr

XXX.XXX.182.13

Já se moc nedivím, že máte problém prodat, když prodej takto podmiňujete. Jak třeba poznáte "hodné" lidi?

25.3.2021 13:05
janapiglet

XXX.XXX.12.168

Pufr - ja podminuji prodej jen hodni lide, aby je nesnedli hned na podzim. Lide mi na jare posilaji zalohu, sami, abych jim jehne drzela, a prijedou si az mu jsou 3 mesice, nekdy koncem leta. To mam nejradeji.
Vyjma u 2 jehnat (prodala jsem asi 11), byla a jsou ta ostatni u dobrych a peclivych (maji pristresek, dost sena, vody, jidla, atd.) nekdy poslou i za rok fotky - vyjimecne. Diky kdysi praci s tisici lidmi, umim uz po mobilu odhadnout na 90% co jsou zac.

Nekdy mi volaji a nevi nic o chovu - coz je OK....ptaji se...ze by chteli jen 1 ovecku na zahradu, nechteji mit jehnata....atd...vy nemivate takove hovory? Az posledni 2 roky...peclive vysvetluji, ale podle reakce pak odmitnu. Dost jich odmitne i samo, kdyz reknu, ze se musi zaregistrovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík