Verculeeeeeeeeeeee

XXX.XXX.251.120
Dobrý den, chci se zeptat jestli má někdo zkušenost s kozou která si sedá na zadní při dojení?
Je to prvnička, kůzlata se ji narodila předčasně a mrtvá, tudíž od ní nemá kdo pít. Už je to týden, myslela jsem si že si zvykne, ale je to den ode dne horší.
Neznáte nějakou vychytávku jak na to?
Děkuju za všechny odpovědi.
Dobrý den. Já jsem s mojí kozou měl stejný případ. Taky porodila dvě mladé a musel jsem ji dojit. Taky si sedala ,tak jsem ji na dojení uvázal a , když si chtěla sednout tak jsem ji dal pod břicho ruku. Druhá koza kterou mám tak je doteď divoká ,ale ta co jsem musel dojit tak ta si zvykla čeká u dveří jestli nedostane něco na zub.
Prvničky umí dělat pořádná kina, zatímco jednu stačilo párkrát uvázat a pochopila to (pak jsem dojila už jen tak, že dostala kousek jablka jako pozitivní motivaci, "Běž si k senu" a klidné pohodové dojení bez úvazu), druhá byla fakt za trest, byla schopná lézt po zdi, popocházet dopředu, couvat a když jí to nestačilo, tak si lehnout.. Takže krátký úvaz a koleno pod břicho a pochopila, že už nic nezmůže. Postupně jsme se dopracovaly k delšímu úvazu a dojení bez "podepření", zatímco si tahala seno, ale i tak se vyskytly dny, kdy zase dělala Zagorku a bez zkrácení úvazu a kolene jsme se neobešly...
Je důležité zachovat klid, ikdyž by člověk nejradši kozu zmačkal do kuličky, tak chválit, podrbat, ale vytrvat, koza musí pochopit, že dojení končíte vy a ne ona, jakmile jí párkrát ustoupíte, rychle se naučí, že když bude protivná, dáte jí pokoj.
Ještě doplním, že vhodnější je pod to břicho fakt koleno, protože na ruce ji neudržíte (někdy je to záhul i na to koleno) a navíc v té ruce potřebujete držet hrnek, zatímco druhou rukou dojíte. Ano, můžete si hrnek/kyblík položit na zem, ale je 99% pravděpodobnost, že když už vám to nerozkopne, tak vám do toho šlápne Jakmile se naučí, že dojení prostě bude ať chce nebo nechce a bude stát v klidu, můžete samozřejmě nechat kyblík na zemi/lavici a dojit oběma rukama.
Taky můžete zkusit kozu zabavit krmením, u některých to pomáhá, ale u některých zase ne.
Verculeeeeeeeeeeee

XXX.XXX.251.120
xchipsy
napsal(a):
Prvničky umí dělat pořádná kina, zatímco jednu stačilo párkrát uvázat a pochopila to (pak jsem dojila už jen tak, že dostala kousek jablka jako pozitivní motivaci, "Běž si k senu" a klidné pohodové dojení bez úvazu), druhá byla fakt za trest, byla schopná lézt po zdi, popocházet dopředu, couvat a když jí to nestačilo, tak si lehnout.. Takže krátký úvaz a koleno pod břicho a pochopila, že už nic nezmůže. Postupně jsme se dopracovaly k delšímu úvazu a dojení bez "podepření", zatímco si tahala seno, ale i tak se vyskytly dny, kdy zase dělala Zagorku a bez zkrácení úvazu a kolene jsme se neobešly...
Je důležité zachovat klid, ikdyž by člověk nejradši kozu zmačkal do kuličky, tak chválit, podrbat, ale vytrvat, koza musí pochopit, že dojení končíte vy a ne ona, jakmile jí párkrát ustoupíte, rychle se naučí, že když bude protivná, dáte jí pokoj.
Ještě doplním, že vhodnější je pod to břicho fakt koleno, protože na ruce ji neudržíte (někdy je to záhul i na to koleno) a navíc v té ruce potřebujete držet hrnek, zatímco druhou rukou dojíte. Ano, můžete si hrnek/kyblík položit na zem, ale je 99% pravděpodobnost, že když už vám to nerozkopne, tak vám do toho šlápne Jakmile se naučí, že dojení prostě bude ať chce nebo nechce a bude stát v klidu, můžete samozřejmě nechat kyblík na zemi/lavici a dojit oběma rukama.
Taky můžete zkusit kozu zabavit krmením, u některých to pomáhá, ale u některých zase ne.
Máme co dělat ji udržet na tom koleni právě, příjde mi že po týdnu je to horší a horší. Dneska sem ji musela dojit sama, takže k úvazu za obojek jsem použila ještě druhé vodítko a to jsem ji uvázala za břicho a přidělala ke sloupku, aby měla to břicho jakože podepřené. Tak pokousaná a dokopaná jsem ještě nebyla a že dojím i krávy. Dojíme ji v rohu aby nemohla tolik pochodovat, ale to co se ji dneska i přes všechny zábrany podařilo.. Zadníma nohama vycouvala na stěnu a začala si lehat... Divím se že se neuškrtila. A k tomu žrádlu při dojení. Žrát nežere při jakékoliv manipulaci, dokonce i když ji jen vlezeme do chlívku dát vodu, přestane žrát a čučí co se děje, takže tudy cesta bohužel nevede.. :(
Ale moc děkuju
Uvázat fakt na krátko - já mám očko na jeslích a na něm jen 10cm řetízek - a pokud kope, uvázat i jednu zadní nohu, provaz kolem nohy a přišlápnout k zemi. Případně pořídit dojící lavici, hlava je "zavřená" a obě zadní přivázat k bočnicím lavice.
A trpělivost, moře trpělivosti...
Verculeeeeeeeeeeee
napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat jestli má někdo zkušenost s kozou která si sedá na zadní při dojení?
Je to prvnička, kůzlata se ji narodila předčasně a mrtvá, tudíž od ní nemá kdo pít. Už je to týden, myslela jsem si že si zvykne, ale je to den ode dne horší.
Neznáte nějakou vychytávku jak na to?
Děkuju za všechny odpovědi.
Nemusite ju dojiť. Mlieko strati sama. Viem to z vlastnej skusenosti.
Verculeeeeeeeeeeee

XXX.XXX.251.120
Valentko
napsal(a):
Nemusite ju dojiť. Mlieko strati sama. Viem to z vlastnej skusenosti.
Musíme už jsme ji rozdojili tudíž musíme. I dle vet už budeme muset, nebo by chytla zánět a to nechceme.
Nevím,kolik vaše koza dojí a chcete-li jí dojit,ale zasušit by jistě šla,prvničky nebývají velké údernice. Mám 6 prvniček, které zrovna učím na dojení. Především to chce naprostý klid,všechny emoce ta koza vnímá a jančí. Kozu mám chycenou za obojek,lehačky ještě pod břichem,zvednu jí jednu nohu a holt dojím jen jednou rukou. Obzvlášť vyvádějícím nohu zkroutím,po třetím dojení už nohu kroutit nemusím a po týdnu už stojí sama a nelehá.