Dnes jsem se na facebooku setkala s příspěvkem, kde dvě chovatelky psaly, že jakmile dohlásily ovce od neregistrovaného chovatele kódy 27, 28, okamžitě následovala kontrola z plemenářské inspekce, správní řízení a pokuta.
Setkali jste se s tím někdo?
Není to tak dávno, co jsem pracovala u ČMSCH na evidenci zvířat a o takovém případu slyším poprvé. Něco jiného by asi bylo, kdyby si chovatel takhle naráz dohlásil třeba stohlavé stádo a ještě tam probíhala černá plemenitba nebo něco podobného, ale u člověka, který si koupí jen pár "živých sekaček na zahradu" a chce to mít formálně v pořádku, se mi to úplně nezdá. Někdy předloni jsme dohlašovali pár kusů známým a taky bez problémů.
I za vážnější prohřešky, co jsem věděla od plemenářů, padaly zpravidla pokuty v řádu do 2000,- s termínem další kontroly, aby chovatel zajistil nápravu situace... Že by tak zpřísnili, nebo jen chovatelky výše narazily na "aktivního blbce"?
Dohlašovail jste vy nebo někdo v okolí? Měli jste kvůli tomu kontrolu?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Otazka je, jestli to zaroven nebyly uplne cerstve zalozeny hospodarstvi a treba i novy zadatel o dotace. Pak bych se tomu nedivil. V pripade ze ne, tak je to prasarna a kdyz se jim to nelibi, at zrusi tuhle moznost.
Dobrý den. Pokuta je samozřejmě velmi nepříjemná. Asi teď nezískám plusové body, ale chovatelky evidentně nesplnily své povinnosti v čase, kdy to měly udělat. Je několik možností:
1) Jehně nebylo zařazeno do ústřední evidence do šesti měsíců stáří a možnost o zařazení po šesti měsících je jen kódem 27 nebo 28.
2) Ovečka byla přisunuta na hospodářství neoznačená a chovatelka teprve "doháněla" resty původního chovatele. Zdá se, že je v tom bez viny, ale porušila zákon tím, že neevidované zvíře přisunula na své hospodářství. Původní chovatel měl ovečku nejprve zaevidovat a pak teprve ho chovatelka měla přisunout. Vím, že je problém, když původní chovatel je lajdák a nemá registrované hospodářství. Nikdo chovatelku ale nenutil, aby ovci s "pochybením" přisouvala k sobě. Když koupíte auto na ojetých pneu a bez SPZ, tak s ním také nejedete domů přes půl okresu. A pokud ano, tak se nedivíte za pokutu od policie. Nadáváte asi stejně, to jo .
3) Zrušit možnost kódu 27 nebo 28 také není řešení, protože je nutné mít možnost legalizovat zvířata, která nejsou evidovaná v ÚE.
Jestli JanaLacko pracovala na ČMSCH, měla by výše uvedené vědět.

jejdo o to prave prece slo, proto pouzily ty kody a jeslti za to dostaly prez prsty tak nechapu duvod existence tehle moznosti. Bud jsme benevolentni, dame moznost, nepostihujeme. Nebo rekeneme nic takovyho kody zrusime. Nejde bejt napul tehotna.
Pufr

XXX.XXX.182.13
Jako neříkám, že to nemůže být pravda, ale zdá se mi to nepravděpodobné. Dohlášení je legální krok, za který je ústřední evidence naopak ráda. Proč by jinak dohlášení vůbec bylo možné?
Jejda: 2) Ovečka byla přisunuta na hospodářství neoznačená a chovatelka teprve "doháněla" resty původního chovatele. Zdá se, že je v tom bez viny, ale porušila zákon tím, že neevidované zvíře přisunula na své hospodářství.

Slysel jsem ze se tohle nelibi plemenarum pokud je chov v KU. Jinak kdyby to byl postih pro normalniho chovatele, tak pro me nepochopitelne ( jako vic veci ).
1) Z toho co vím, neřeší plemenářská inspekce zda se jedná o velký nebo malý chov, zda je chov v KU nebo není. Problém je v tom, že každá uskutečněná změna-událost má být do 7 dnů v ÚE - dříve se tolerovalo do 14 dnů. Narození jehněte má být v ÚE do 7 dnů po 6 měsících stáří, starší ovce do 7 dnů po přísunu na hospodářství. To se evidentně nestalo.
2) Na školení pro chovatele jsme kdysi dostali informaci, že kód 27 a 28 je tam z těch důvodů, aby pokud už k tomu pochybení dojde, aby se mohla sjednat náprava. Prý je pokuta za neevidované zvíře podstatně větší než za dodatečné (to je pozdní) hlášení.
Píšu jen o tom, jak se to posuzuje a co vím ze zkušeností od jiných chovatelů. Rozhodně se nechci přít o slovíčka. Asi bude nejlepší, když si nechá každý ten svůj názor - pokud Vás pokuty nutí jen nadávat, namísto se z nich poučit, Vaše věc. Hodně zdraví Vám i Vašim zvířatům!!!
Mne na tom celém spíše udivuje to že ač je registrace všech ovcí a koz ze zákona povinná již od roku 2005 , tak tu i v roce 2021 stále ještě máme neregistrovaná zvířata ??? Potom celá registrace postrádá jakýkoli smysl , a bylo by lepší ji zrušit neboť v případě jakékoli nákazy se podle ní nedohledá zhola nic. ML.