Sousedsouseda

XXX.XXX.20.72
Zdravím. Mám vlastní pozemek u domu, cca 2000m2 + vedle domu pronajatý pozemek od obce cca 900m2. Pronájem mám především z důvodu parkování, ale zbytek pozemku je nevyužitý a musíme se o něj tedy starat. Bydlíme na pokraji vesnice, v chatařské oblasti. Rozhodli jsme se, že bychom na pronajatém pozemku postavili menší přístřešek a dali tam dvě kamerunské ovečky na vypásání, v případě potřeby je převáděli k nám na zahradu. Takže opravdu jen jako sekačku a na mazlíky, ne na chov. Problém je v tom, že pronajatý pozemek sousedí s chatou, kam jezdí na rekreaci naši "pražští sousedé". Ze slušnosti jsme se o našem záměru zmínili, aby o tom věděli a neměli s tím problém. A už nyní nám bylo řečeno, že si to nepřejí, že nechtějí poslouchat bečení ovcí a že to tam bude smrdět. Co dál? Je potřeba jejich souhlas? Nebo si to můžu udělat i přes jejich nevůli, jen mít v pořádku vše úředně, kdyby došlo na nejhorší? Štve mě to, protože my tu bydlíme nastálo, nechceme kazit sousedské vztahy, ale oni si sem jezdí jen jak do kurníku chatařit a ještě mají problém, že na vesnici smrdí zvířata, včely jim lítají na bazén (pod námi je včelař :-) ) apod.
Případně co vše udělat v začátcích pro to, abychom se vyhli hádkám a pokud možno vyšli vstříc všem stranám? Díky za zkušenosti a názory.
Nebo si to můžu udělat i přes jejich nevůli, jen mít v pořádku vše úředně (...)
Toto je možná varianta, ale není jednoduchá; ovce podléhá registraci, musíte mít schválené hnojiště nebo jinak vyřešené, co s hnojem, musíte mít registrované hospodářství apod.
Kdyby Vám chtěli měštští sousedé dělat problémy a nahlásili Vás na KHS, je třeba mít vše v pořádku. A to Vám řeknu jednoduše - nejspíš se Vám to nevyplatí.
Navíc péče o ovce a pastvinu v daných podmínkách není tak jednoduchá.
Na co hnojiště, když je budu mít jen na pastvině s přístřeškem na zajištění stínu. Ovce přece ztrácí bobky po celé ploše. A pokud se bude přikrmovat, tak to co vytahají kolem krmelce se dá na kompost. Hospodářství registrované být musí a zvířata kupovat zase od registrovaného chovatele.
Že se s nimi vůbec bavíte. Kdo tam má trvalý pobyt? A necháte se omezovat takovými nádory? Je to vaše věc, co chováte na svém pozemku v místě svého trvalého bydliště. Jestli si tam jezdí na rekreaci, tak se s tím musí pražáčci smířit. Já bych se nimi nemaloval, vůbec bych se jich nedovoloval a pokud to budete mít oficiálně v pořádku, tak vám nemají do čeho kecat. Dvě ovečky bych vůbec se sousedy nekonzultoval. Kdo se moc ptá, moc se dozví.
Uživatel s deaktivovaným účtem

U nás na vesnici když se postavila nová čtvrť náplav,tak si také stěžovali na psy,kohouty,ovce.Teď se staví další čtvrť na druhém konci vesnice a ty už mají ve smlouvě s obcí,že musí respektovat řád vesnice aby se předešlo dalším stěžovatelům.