Narozené jehně s vykloubenou spěnkou

Suffolk (SF)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.5.2021 22:22
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Dnes se narodilo další jehně – beran. Jenže má na pravé přední noze vykloubenou spěnku- pazneht se mu stáčí doprava, skoro na té spěnce stojí.

A tak jsem se chtěla zeptat, zda s tím máte nějaké zkušenosti?

Napadlo mě mu na nohu dát dlahu, jenže jsem si říkala, že ho s dlahou budu ještě víc trápit, než když bude kulhat. I mezi lidmi je spousta těch, kteří mají deformované končetiny a pajdají. A protože to je beran, tak ho stejně na podzim čeká neblahý osud. Pamatuji si na psa, který měl jen 3 nohy a žil krásný život.

Myslíte, že to je genetická vada, anebo to vzniklo jenom špatným porodem? Přišla sem chvíli po porodu, byl ještě mokrý a místo nevypadlo, že by s porodem nějak bojovala, to tato ovce při minulém bahnění bojovala tak, že na více jak 1 m2 rok nerostla tráva.

Děkuji za názory, Jitka.

13.5.2021 23:09
roklanka

XXX.XXX.44.36

Jste si jistá,že je to vykloubené. Nemůže to být překloubení (zkrácená šlacha) ? To by se mělo po pár dnech srovnat samo.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.5.2021 08:09

suffolkovce napsal(a):
Dnes se narodilo další jehně – beran. Jenže má na pravé přední noze vykloubenou spěnku- pazneht se mu stáčí doprava, skoro na té spěnce stojí.

A tak jsem se chtěla zeptat, zda s tím máte nějaké zkušenosti?

Napadlo mě mu na nohu dát dlahu, jenže jsem si říkala, že ho s dlahou budu ještě víc trápit, než když bude kulhat. I mezi lidmi je spousta těch, kteří mají deformované končetiny a pajdají. A protože to je beran, tak ho stejně na podzim čeká neblahý osud. Pamatuji si na psa, který měl jen 3 nohy a žil krásný život.

Myslíte, že to je genetická vada, anebo to vzniklo jenom špatným porodem? Přišla sem chvíli po porodu, byl ještě mokrý a místo nevypadlo, že by s porodem nějak bojovala, to tato ovce při minulém bahnění bojovala tak, že na více jak 1 m2 rok nerostla tráva.

Děkuji za názory, Jitka.

Foto? Jak píše roklanka, může jít jenom o překlubní postoj. U jehňat, kůzlat, telat, hříbat se to občas stává a většinou to mláďata rozchodí.

14.5.2021 23:16
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

snažila jsem se vyfotit, je to levá přední ... ale foto nic moc

děkuji za pozitivní info,

jistá si rozhodně nejsem, naopak, vůbec tomu nerozumím, pouze laický pohled

Jitka

15.5.2021 09:13

suffolkovce napsal(a):
snažila jsem se vyfotit, je to levá přední ... ale foto nic moc

děkuji za pozitivní info,

jistá si rozhodně nejsem, naopak, vůbec tomu nerozumím, pouze laický pohled

Jitka

Ještě lepší by bylo vyfotit na betonu nebo na něčem, kde není žádná podestýlka + více zezdola (neboli byste si na to focení musela lehnout), takhle to trochu zkresluje. Ale přesto bych tipovala na překlubní postoj, viz výše. A pokud je určen na porážku, nechala bych to být.

15.5.2021 16:30
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Děkuji za rady, bohužel beránek do rána nepřežil. Nevím, zda ho máma zalehla- zadní část těla měl totiž úplně naplacato a zadní nožičky roztáhlé do stran, a nebo v tom bylo něco jiného. Ale už včera odpoledne jsem si všimla, že spíš jen leží a když jsem se ho snažila přistrčit, tak už nikterak moc intenzivně nepil, ale bříško měl na pohmat plné, tak jsem si říkala, že už je napitý a nechtěla se do nich moc montovat. Je pravda, že i ta nožička mu vadila,. jeho postoj byl při pití vratký. A máma mu moc šancí nedávala, pořád se vrtěla. Nicméně včera ještě přicupital, a to už měl den života za sebou.

Je to smutné, úplně mě to odrazuje, od dalšího chovu, a teď trnu hrůzou, co ty další. Letos je to s každým jehnětem stres, ale ty předchozí jsem nakonec zvládla, a už se mají zdárně k světu. Tak se aspoň kochám, jak skotačí.

A teď co s mámou. Mám oddojovat a jak často, ale dojit nechci, jen tak malinko, aby se zasušila. Jak často se to dělá? https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/2909898/jahniatko-umrelo-co-s-oveckou-dojit-nebo-nie
Docela mě vystrašil příspěvek https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/308820/zanet-vemene-u-ovce „Ovce i jehně přežijí, ovšem je problém ten, že vemeno zaschne a už nikdy nebude schopné produkovat mléko, ..“

Děkuji Jitka

15.5.2021 17:01

suffolkovce napsal(a):
Děkuji za rady, bohužel beránek do rána nepřežil. Nevím, zda ho máma zalehla- zadní část těla měl totiž úplně naplacato a zadní nožičky roztáhlé do stran, a nebo v tom bylo něco jiného. Ale už včera odpoledne jsem si všimla, že spíš jen leží a když jsem se ho snažila přistrčit, tak už nikterak moc intenzivně nepil, ale bříško měl na pohmat plné, tak jsem si říkala, že už je napitý a nechtěla se do nich moc montovat. Je pravda, že i ta nožička mu vadila,. jeho postoj byl při pití vratký. A máma mu moc šancí nedávala, pořád se vrtěla. Nicméně včera ještě přicupital, a to už měl den života za sebou.

Je to smutné, úplně mě to odrazuje, od dalšího chovu, a teď trnu hrůzou, co ty další. Letos je to s každým jehnětem stres, ale ty předchozí jsem nakonec zvládla, a už se mají zdárně k světu. Tak se aspoň kochám, jak skotačí.

A teď co s mámou. Mám oddojovat a jak často, ale dojit nechci, jen tak malinko, aby se zasušila. Jak často se to dělá? https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/2909898/jahniatko-umrelo-co-s-oveckou-dojit-nebo-nie
Docela mě vystrašil příspěvek https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/308820/zanet-vemene-u-ovce „Ovce i jehně přežijí, ovšem je problém ten, že vemeno zaschne a už nikdy nebude schopné produkovat mléko, ..“

Děkuji Jitka

Vemeno nezaschne na věky, nebojte. I v přírodě přicházejí samice o svá mláďata a pak mají další. První příspěvek radí dobře - dietu = seno nebo sláma + voda, žádná tráva ani jádro. Oddojit trochu vyloženě "nabouchané" vemeno. Jestli už nedělají Aphlegmin nebo Amastol, dobrou službu udělá i tvaroh.

16.5.2021 11:18
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

děkuji Vám moc za rady
Jitka

Přidejte reakci

Přidat smajlík