Agresivita u barana

Walliserská ovce
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.5.2021 11:04
Radka2307

XXX.XXX.227.59

Dobrý deň. Chcem sa opýtať ohľadom barana.
Je to walliser má dva roky. Je relatívne kľudný. Tento rok sme mali aj mladé pri ňom. Pekne sa choval aj k nim. Len občas keď prídeme do ohrady tak má také náznaky ako na útok. Dá postoj. Skloní hlavu. Občas tak ako drgne hlavou. Nikdy nejak nazautočil. Občas trka do stromu alebo tak. Viem že sa nemajú hladkať po hlave a čele. Chodí k nemu len manžel. Len sa chcem opýtať na čo si dávať ešte pozor. Poprípade či sa to môže zhoršovať. Do akej miery je toto chovanie v pohode a kedy napríklad barana vyradiť z chovu.
Ďakujem.

23.5.2021 20:31
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Myslím si, že ano, že se to bude zhoršovat.

Děti a cizí bych k němu nepouštěla. Vám nezbyde než být pořád v pozoru, protože beran rozhodně pořád v pozoru je. Mě se osvědčilo, že jsem chodila s holí a když beran měl choutky, tak jsem jen hůl opřela o zem, aby byla mezi námi. Byl velmi inteligentní, a tak se ji vyhnul a dělal, že jako přišel po dobrém, ale stačilo se otočit. Prostě jsem musela mít oči i vzadu. Byl naštěstí taky čitelný, že útok předem avizoval, dva kroky zpět, skloněná hlava. Můj muž tvrdil, že si chce jenom hrát, ale u pána, co mi ho prodal, tak postupně sestřelil celou rodinu. Určitě se to zhorší, až začne říje, to s tím 100% počítejte. Načetla jsem rady, že si to s beranem máte rozdat, aby věděl, kdo je pánem, a že pak zkrotne, ale opak byl pravdou, spíš začal být bojovnější. Naopak lepší je se vzájemnému útočnému chování vyhýbat, jak si zvykne, že má s Vámi bojovat, tak mu to bude naskakovat. Nesmíte podporovat jeho choutky k trkání, jsou to jen zvířata, a tak ho musíte hodně pozorovat ... a pozorovat .. a předvídat. Žádá pohoda , jak s ovcemi. A pak si taky myslím, že potřebuje větší prostor. Ale jakmile budete mít nekrytá záda, tak počítejte s nejhorším. Navíc to jsou pěkně velký rohatí čerti, abyste to vůbec přežila, ono stačí, když vás s rozběhem vezme jednou pořádně. A když se chová, jak popisujete, tak se to může stát kdykoliv, když nebudete pozorná. Už to není otázka míry, ale náhody a či smůly konkrétní situace. Moc se mi tyto chlupaté ovce a i kozy líbí, ale po pravdě právě z těch jejich zbraní mám veliký respekt.

Nevím, ale zkuste zvážit, zda mu neopařit berana parťáka, s kterým by mohl vybít hormony, a tak by měl jiný objekt a lidí by si přestal všímat,. Ale to nevím, zda to funguje, ale nějak cítím, že by mohlo. Hledá soupeře, je to adolescent a když jiného nemá, tak si ho udělá z Vás. Jak si ale zvykne útočit na lidi a bude je mít jako soupeře, tak bude pozdě.

Když tak napište, až se to usadí, jak jste dopadla a co jste vypozorovala.

Jitka

23.5.2021 21:17
Radka2307

XXX.XXX.227.59

Aha. Ja som myslela že práve partak by to mohol zhoršiť. Tak myslíte že by mu parťák pomohol? Momentálne je na pastve. Ja už k nemu nechodím. Iba manžel. Úprimne keďže sú na pastve tak ani nechodí k nemu každý deň. Iba občas.

Přidejte reakci

Přidat smajlík