Ovce nebo kozy? Pro začátečníka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.6.2021 15:53
matty89

XXX.XXX.68.70

Dobrý den,
budeme se stěhovat do baráku s větším pozemkem asi 1000m2. Pozemek je spíš do svahu. Vím, že velikostí to není uplně ideální ale pokud by měli stálý přísun sena tak by byl chov reálný?
Co je náročnější na péči? Ovce nebo kozy? Přemýšlím buď nad plemenem suffolk a nebo anglunubijkou. Ráda bych, aby případně zvíře bylo nějak užitkové.
Budu ráda za jaké koliv rady a poznatky k chovu.
Martina

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.6.2021 16:59

je to malé. budete nešťastná.

7.6.2021 17:23
matty89

XXX.XXX.68.70

I kdybych to nějak oplotila a prikrmovala senem. Nebo spíš krmila převážně senem? A nějaký menší druh ovcí?

7.6.2021 17:33

matty89 napsal(a):
I kdybych to nějak oplotila a prikrmovala senem. Nebo spíš krmila převážně senem? A nějaký menší druh ovcí?

ne, je to fakt malé.

ono to možná vypadá velké, ale chovem přežvýkavce na takové zahrádce se odsuzujete k žití na bahništi. prostě to zvíře první zimu celý pozemek zdupe a bude tam hromada bahna. a žádné keře, stromy, květiny, tráva, nic.

to tak maximálně kdybyste postavila chlív a dala si tam kozy, ty by bydlely jen v tom chlévu a tam byste je krmila senem nebo by chodily na pastvu na obecní, pěkně ke kolíku jako za starých časů, nebo byste sekala příkopy a nosila i trávu do jeslí. no a v chlévu byste podestýlala, takže potřebujete ještě stodolu a hnojiště.

7.6.2021 17:35

menší druh ovcí, jako ouessantská? zdupe to taky a navíc odpadá ta užitkovost.

7.6.2021 17:36
matty89

XXX.XXX.43.212

Chlívku tam jsou dva nebo tři

7.6.2021 17:40

matty89 napsal(a):
Chlívku tam jsou dva nebo tři

no tak ještě tu stodolu a hnojiště
a dojírnu

ono fakt to není tak jednoduchý, jak to vypadá.

7.6.2021 17:43
roklanka

XXX.XXX.44.45

Ptala jste se na užitkové zvíře. Mini ovečky ( ouessantské ovečky) ani holandské kozičky užitkové nejsou. Chceteli užitkovost,kupte si pár hus,budou se pást a nepotřebujete seno.

7.6.2021 19:31
matty89

XXX.XXX.43.212

Stodola na seno je. A dojirna má vypadat jak? Byla to jen hezká myšlena koupit si ovce nebo kozy. Jako malá jsem jezdila k dědovi a ten měl klasickou bílou kozu. V chlívku ale už si nepamatuju takový ty věci kde ji dojil atd.. Jen vím že jsem mu vždy pomáhala 😀. Měl oplocenou půlku zahrady kde byla právě ta koza, slepice a kaceny ale tráva tam nerostla žádná

7.6.2021 22:14
reanamu

XXX.XXX.82.73

Klidně si pořiďte kozu. Každý nějak začínal. Žádnou dojírnu nemám, kozy dojím na dvorku, jsou na to zvyklé, nechají se podojit i na pastvě, když jim něco dám. Budete muset ale kupovat seno, protože na pastvu je plocha opravdu malá. Nedaleko od našeho bydliště je chovatelka, která má v KU jedny z nejlepších výsledků v čr a pozemek nemá o mnoho větší než Vy. Prostě musí krmení kupovat. Také dokupujeme seno. Ani náš pozemek není takový, aby uživil stádo. A v našem okolí je dost míst, kde lidé vítají, když trávu někdo zadarmo poseče a odveze. Váš děda pravděpodobně dojil kozu přímo ve chlívku, tak to dělalo většina lidí včetně našich rodičů a prarodičů. A nikdo z nich neměl ani takový pozemek jak my. Akorát to není bezúdržbové. Zkusíte a uvidíte.... M.G.

8.6.2021 07:40
matty89

XXX.XXX.68.70

reanamu napsal(a):
Klidně si pořiďte kozu. Každý nějak začínal. Žádnou dojírnu nemám, kozy dojím na dvorku, jsou na to zvyklé, nechají se podojit i na pastvě, když jim něco dám. Budete muset ale kupovat seno, protože na pastvu je plocha opravdu malá. Nedaleko od našeho bydliště je chovatelka, která má v KU jedny z nejlepších výsledků v čr a pozemek nemá o mnoho větší než Vy. Prostě musí krmení kupovat. Také dokupujeme seno. Ani náš pozemek není takový, aby uživil stádo. A v našem okolí je dost míst, kde lidé vítají, když trávu někdo zadarmo poseče a odveze. Váš děda pravděpodobně dojil kozu přímo ve chlívku, tak to dělalo většina lidí včetně našich rodičů a prarodičů. A nikdo z nich neměl ani takový pozemek jak my. Akorát to není bezúdržbové. Zkusíte a uvidíte.... M.G.

Zatím o tom fakt jen uvažuji. Mě by se to líbilo. Ale neudělala bych to na úkor zvířat.
Priorita je pro mě stejně postavit kotce pro psy. A možná fakt jen skoncim u nějakých slepic a třeba kacen uvidím jak to tam bude reálný i pro tu kozu.
Jak dlouho vůbec trvá takovou kozu podojit? A kolik toho cca sežere?
O obci jsem vyčetla že zhruba 10kg trávy

8.6.2021 09:54
roklanka

XXX.XXX.44.45

matty89 napsal(a):
Zatím o tom fakt jen uvažuji. Mě by se to líbilo. Ale neudělala bych to na úkor zvířat.
Priorita je pro mě stejně postavit kotce pro psy. A možná fakt jen skoncim u nějakých slepic a třeba kacen uvidím jak to tam bude reálný i pro tu kozu.
Jak dlouho vůbec trvá takovou kozu podojit? A kolik toho cca sežere?
O obci jsem vyčetla že zhruba 10kg trávy

Chápu vaši touhu,ale vemte to prakticky. Jedné koze bude smutno,nehledě na to,že podle zákona musí být dvě. Seno a jádro koupíte bez problémú,dejme tomu,že se naučíte i sekat a denně jim nasečete trávu ( tráva ze sekačky není vhodná). Dojení : čas se odvíjí od vaší zručnosti a měkkosti kozy a ochoty kozy stát u dojení. Můžete dojit 3 minuty a taky půl hodiny. Dojírnu mít samozřejmě nemusíte. Kozí říje je dost hlasitá,vydrží to sousedi? Počítáte s tím,že na připuštění budete jezdit za kozlem a vracet se s smradlavou kozou? To jen na začátek,nezrazuju vás.

8.6.2021 10:25
matty89

XXX.XXX.68.70

Beru to právě ze všech možných stran. Proto možná i blbé otázky ale nechci abysme se pak trápili všichni..
Sousedy máme docela daleko takže tam by snad neměl být problém.
Sice často čtu i názor že tráva být nemusí že v zoo ji přece taky nemají. Jen seno a jádro ale...
Pracuji jen 3 dny v týdnu takže na zvířata by bylo času dost ;)
O připouštění kozy jsem ani nepřemýšlela, mlíko mají prý i bez toho nebo aspon jsem o tom byla přesvědčovaná.
Líbí se mi anglonubijky protože jejích mléko prý není cítit kozinou.
A když bych třeba vodila kozu na pastvu někam tak to by spokojená být mohla?

8.6.2021 11:27
roklanka

XXX.XXX.44.45

Nubije jsou náročnější než obyčejná česká koza.Znám chovatele začátečníky,kterým se nubky daří a dlouholeté,kterým se nedaří a přecházejí na česká plemena. U všech platí,že koza dojí hubou. Rozdojovat jalovou kozu,no o tom jsem ještě neslyšela,tedy pokud sama nenasadí panenské mléko,pak by to nebyl problém. Ale takových koz není moc. Znám kozařku,co nepřpouští každý rok,nádoj klesá. Chovám hnědule, mléko mých koz je cítit kozinou až po více než týdnu v lednici. Ale kozí prk je spíš záležitost genetická,než plemenné příslušnosti.Slyšela jsem to o bílých,mám jednu bílou a její mléko je stejné,jako hnědulí. Kozy jsou autistky,není problém s nimi chodit na pastvu,to se naučí snadno,ale pokud vynecháte,bude se hlasitě ozývat,že je čas na pastvu. Nubky jsou na rozdíl od češek klidnější i kůzlata jsou pomalejší.Obecně bych řekla,že pořídit si kozu,je stejné,jako když se vám narodí dítě s ADHD :-D

8.6.2021 19:53

matty89 napsal(a):
Beru to právě ze všech možných stran. Proto možná i blbé otázky ale nechci abysme se pak trápili všichni..
Sousedy máme docela daleko takže tam by snad neměl být problém.
Sice často čtu i názor že tráva být nemusí že v zoo ji přece taky nemají. Jen seno a jádro ale...
Pracuji jen 3 dny v týdnu takže na zvířata by bylo času dost ;)
O připouštění kozy jsem ani nepřemýšlela, mlíko mají prý i bez toho nebo aspon jsem o tom byla přesvědčovaná.
Líbí se mi anglonubijky protože jejích mléko prý není cítit kozinou.
A když bych třeba vodila kozu na pastvu někam tak to by spokojená být mohla?

Kozy aspoň 2, na dojení bez připuštění nespoléhejte.

8.6.2021 19:58
matty89

XXX.XXX.52.71

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kozy aspoň 2, na dojení bez připuštění nespoléhejte.

Že musí být minimálně dvě vím ;-)

Anoel

9.6.2021 09:31
Anoel

XXX.XXX.84.194

Nevím jak s velkýma kozama, ale mám 3 malé a 3 ouessantské ovce na malém pozemku už třetím rokem a tráva roste, nic není zdupáno a rozbahněno. V zimě krmím koupeným senem, v sezonu chodíme obden kosit po okolí (mestské pozemky, zahrádky), zvířata zdravá, ve výborné kondici. Ovečky nám navíc spásají i trávu na zahradě, kozy se v létě pást nechtějí, jsou mlsné, dostávají tedy do jeslí. Za deštivých dnů jsou kozy v chlívku a ovce na svém stanovišti, to stačí k tomu, aby pozemek nerozbahnily. Samozřejmě máme hnojiště a hnůjberou i zahrádkáři. Musíte počítat s určitým úsilím a povinnostmi na tak malém pozemku, ale pokud nejste líná a pracovitost máte v krvi, zvládnete to. Nejlepší je, když jste na to dva, pomoc se sejde. Jinak chodím také chodím do práce.

8.10.2021 20:10
migpavol

XXX.XXX.102.17

Na svahovitom pozemku to bude este skor zdupane (vlastna skusenost) ale da sa to zvladnut. Skor vam odporucam klasicke biele. Ja mam napriklad bielu ktorej mlieko vobec necitit a teda je to skor kus od kusu ako plemenom. Ak chcete mat vacsiu sancu tak si kupte Sanske kozy. No a okrem kosenia odporucam dokupit si velke pakove noznice na kriky to maju casto krat este radsej ako susedia tak aj kozy

sopa

9.10.2021 22:55
sopa

XXX.XXX.103.33

Mám 3 roky dvě podílové anglonubijky, pozemek menší než Vy, je to radost, ale i hodně práce. Musíte počítat s tím, když někam potřebujete odjet, musí Vás na krmení a hlavně dojení mít kdo zastoupit. Mám hodnou sousedku, tak jednou za rok na 3 dny odjedu, ale jinak se starám převážně sama. Kozy mám v chlívku na noc a když jsem v práci, odpoledne je pouštím do ohrady na zahradu. Máme tam staré jabloně, tak musím posbírat jablka, aby jich nesežraly moc a nebylo jim zle, naseču trávu do krmelce nebo dám seno. Dojím 2x denně, ráno a večer, a protože se jedna dojí těžce, tak ji dojím cca 10-15 minut. Potom to mléko je třeba zpracovat, také to zabere čas. Domácnost na to trošku doplácí. Musíte vědět, co všechno jste schopna zvládnout. Dobré je při pořizování kozy ochutnat její mléko, tím si ušetříte pozdější problém s mlékem, které Vám nebude chutnat. Přeji Vám šťastnou volbu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík